"תמיד חלמתי להיות מורה אך לא תיארתי שזה יהפוך לסיוט הגדול של חיי. אני בת 58, ומורה כבר 34 שנים. אני מרגישה שחוקה ועייפה ורוצה לפרוש. אין לי סבלנות יותר, לא לילדים, לא להורים, די". כך מספרת  רינת (שם בדוי, השם האמיתי שמור במערכת), מורה מחנכת כיתה ו' בבית ספר בראש העין. אבל משרד החינוך, משום מה, לא מאפשר לה לפרוש ומכריח אותה להמשיך ללמד חרף רצונה.

זאת לא הפעם הראשונה שרינת מביעה את רצונה לפרוש מהמערכת. ב- 2017 היא השתתפה בהשתלמות מיוחדת למורים לקראת פרישה אבל לטענתה, עד היום אף אחד לא התייחס לבקשה." שלוש שנים אני מנסה לפרוש מהמערכת, הגשתי טפסים באתר כפי שאמרו לפי הנהלים  ואני מחכה לתורי לפרוש. אני מתקשרת למשרד החינוך, אין  מענה, אפילו לא קולי, אין  עם מי לדבר". 

לטענתה, היא לא היחידה שמבקשת לעזוב ומשרד החינוך אינו מאפשר זאת. "חברה שלי  הצליחה לפרוש מהמערכת רק כי היא חולת סרטן במצב סופני, ומשרד החינוך הבין שהיא כבר לא תוכל לחזור לעבוד. אני לא מצליחה להבין מדוע מביאים אותנו למצב הזה, בעלי עבר ניתוח עם גידול ועדיין מאושפז, אני רוצה לפרוש בכבוד בלי לנסות ולעשות בעיות, אני רוצה ללכת בצורה מכובדת. אני לא רוצה להיות חולה ושרק אז ישחררו אותי. אפילו  המנהלת שלי והמפקחת אישרו לי אבל משרד החינוך חוסם אותי מלחיות כמו שהייתי רוצה".

נתוני העזיבה של מורי ישראל ממשרד החינוך, מראים כי מרבית המורים הפורשים לא מגיעים לגיל הפנסיה, ומסיימים את עבודתם בשל פרישה מוקדמת או פרישה מרצון. על מנת לפרוש ממשרד החינוך צריכים להתקיים תנאים כמו חפיפה בין מספר המורים החדשים המצטרפים למערכת לבין מספר המורים המבקשים לפרוש ממנה.

מדי שנה לומדים אלפי אנשים ביותר מ- 23 מכללות וסמינרים, אך רבים מהם לא נכנסים למערכת מסיבות שונות, אבל זה עדיין לא מסביר מדוע משרד החינוך מתעקש שמורים המביעים בגלוי את הרצון לפרוש- מסורבים.

"בן אדם עבד 34 שנים, תכבדו אותי- נתתי את מיטב שנותיי. אדם שנתן את נשמתו ומבקש לפי כל ההליכים המקובלים לצאת ולא מכבדים אותו, ולא סופרים אותו. אני יושבת ימים שלמים וחולה מרוב לחץ ועצבים וכל אחד אומר: "אין מה לעשות, רק סבלנות, סבלנות שתגמר השנה". מותר לרענן את השורות ולהכניס דם חדש למערכת"'.

במשרד החינוך שללו על הסף את הטענה וציינו כי מדובר במידע מופרך. לפי דבריהם עובד הוראה שמעוניין לפרוש והוא עומד בכללים, הרי שהוא יוכל לפרוש ואילו עובד הוראה שאינו מעוניין- ממשיך בעבודתו.