חבורה לומדת למבחן (צילום: Pali Rao, Istock)
חשוב ליצור חווית לימודים מהנה | צילום: Pali Rao, Istock

הקיץ כבר כאן, בחוץ חם ונעים, החופים פתוחים לרחצה ואפשר להסתובב בגופיות ובכפכפי אצבע, אבל מכשול אחד אימתני עוד עומד בפני ילדיכם לפני שיוכלו ליהנות מהחופש הגדול - מבחנים ובגרויות. ד"ר ליאורה בר-טור, פסיכולוגית קלינית, מסבירה שהכל טמון בניהול זמן נכון ובשליטה. 13 עצות שיעזרו לילדכם ללמוד למבחן ולקבל ציונים גבוהים בלי לבזבז זמן.

לו"ז: תשאירו זמן לחברים ולספורט

"לצעירים קשה מאוד לנהל את זמנם", מסבירה ד"ר בר-טור, "זאת על רקע שלל הפיתויים שסביבם". בר-טור ממליצה להורים להכין עם הילדים תוכנית פעולה שתחלק את החומר על פני כמה ימים. על התוכנית לכלול גם הפוגות יזומות לפעילות משפחתית, לפגישה חברתית, לעיסוק בספורט או לבילוי.

לגבי חרדות, מתח ולחץ לפני בחינות, אומרת ד"ר בר-טור שכדי להימנע ממצב של חרדה על הילד להרגיש שהוא בשליטה על המצב. "במצב של חרדה, הלחץ שולט על הילד ולא להיפך. אם בכל זאת נקלעים למצב של חרדה, צריך ליזום הפוגה בלמידה - פעילות ספורטיבית, האזנה למוזיקה או פגישה עם חבר, ואחר כך לנסות לחזור לשליטה.

"יש ילדים שנוטים לחרדה יותר מילדים אחרים, לעתים זה עניין מולד", אומרת ד"ר בר-טור. "יש גם ילדים שמפתחים חרדה בעקבות לחצים וציפיות גבוהות מההורים או כתוצאה מהשוואה לאחים מוצלחים. כדי להתמודד עם לחץ ישיר ועקיף יש לא מעט סדנאות ותרגילים של הרפיה, דמיון מודרך והתערבות קוגניטיבית שעוזרים מאוד לשיפור המצב.

"פעמים רבות לילד לחוץ יש אבא לחץ ואמא לחוצה, לכן בתור הורים כדאי לשים לב למה משדרים לילד וליצור בבית אווירה רגועה ונעימה", מוסיפה ד"ר בר-טור.

"חרדה מבחינות מתקשרת לדימוי עצמי ולביטחון עצמי וילד חרד שואל את עצמו 'כמה אני שווה אם אני מקבל ציון זה או אחר?'", מסכמת ד"ר בר-טור. "בתור הורים כדאי להסביר לילד שיש הפרדה בין הישגיו כתלמיד לבין הערך האישי שלו, כבן אדם".

תרגלו נשימות, התקילו בשאלות

רוצים להיות ממוקדים יותר? איגדנו עבורכם 13 עצות איך לעזזור לילד שלכם להישאר מרוכז ולהתכונן למבחנים בצורה הטובה ביותר.

מחויבות: הכינו עם ילדיכם לוח זמנים מפורט על נייר גדול או בריסטול ותלו אותו במקום בולט ומרכזי. בצורה זו יידעו כל בני הבית מתי זמן הלמידה של כל אחד. כשהם מצהירים על כוונותיהם בפני כולם הם מרגישים מחויבים יותר לעמוד בציפיות.

בוקר בא ולעבודה: כמו בציד בעלי חיים, גם עובדות הכי קל לצוד מוקדם בבוקר. עודדו את ילדיכם להתחיל ללמוד כבר בשמונה בבוקר. כך הם לא ירגישו שהם קורסים כל היום תחת נטל המחברות שלא נגעו בהן וגם המוח יצליח לספוג יותר מידע.

 שאלו שאלות: בתקופת מבחנים העובדות נערמות במוח בכמויות ולכן צריך להעיר אותן בעזרת שאלות. לכן, כשאתם עוזרים להם לסכם או בוחנים אותם אל תכתבו סתם "מלחמת ששת הימים פרצה בשנת 1967". במקום זה כתבו בטור אחד: "באיזו שנה פרצה מלחמת ששת הימים?" ובטור השני כתבו את התשובה - "1967". כסו את התשובות ובכל פעם שהם יענו נכון, חזקו את תחושת שביעות הרצון שלהם.

התנקו מהעולם הדיגיטלי: תתנקו מהמחשב. פשוט מפתה מדי לצאת ולהסתובב במרחבי האינטרנט הכבירים, במקום לתקוע יתד בסיבות למעבר מהכפר אל העיר. חשוב גם לנתק את הטלפון הנייד, אין מה לעשות, גם הוא הורס לכם את הריכוז.

המציאו קיצורים: הרבה יותר קל לזכור עובדות כשהן מאורגנות בראשי תיבות או משפטים מעוררי אסוציאציות.

בננה - פצצת אנרגיה צהובה: שדלו את ילדיכם לעשות מה שרוב הספורטאים המקצועיים עושים: ניצול הפרי שופע האשלגן הזה כדי להקפיץ את רמות האנרגיה. כשספורטאים צריכים משהו שיעורר אותם בזמן משחק הם לא שותים קפה שחור אלא אוכלים פרי.

 המחיזו את ההיסטוריה: כדי ללמד היסטוריה חלקו את הילדים לקבוצות עבודה ושחקו במשחקי תפקידים. עזרו להם להציג את האירועים ההיסטוריים כשכל אחד מייצג דמות אחרת.

נצלו את כל הבית: כל גיחה למקרר, לשירותים או לסלון היא זמן טוב לחזור על החומר. פזרו כרטיסיות ברחבי הבית, כך גם כשהילדים ייגשו לשירותים או להכין לעצמם כריך הם ייזכרו מתי פרצה המהפכה הצרפתית.

זמן איכות: בחנו את ילדיכם על החומר. כשמשננים תאריכים או אוצר מילים עדיף שיהיה מישהו להיעזר בו ולא לבחון את עצמכם.

ילד לומד למבחן (צילום: Don Bayley, Istock)
מומלץ להתחיל ללמוד מוקדם בבוקר | צילום: Don Bayley, Istock
כבו את הטלוויזיה והמוזיקה: לא, הם לא יכולים לשנן בניינים בלשון תוך כדי צפייה בשידורים חוזרים של סיינפלד אבל אפשר להקליט ולאפשר לילדים לצפות בהם כפרס בתום יום הלימודים. אחרי כמה שעות לימוד כדאי לנקות את הראש.

תלמדו בנגלות: חשוב ליצור חווית לימודים מהנה, שאינה כרוכה בסבל - אם זה עוזר לילד, ללמוד בחבורה. לרוב רובם של התלמידים כדאי לפרוס את החומר על פני כמה ימים ולהימנע מלימוד בשיטת המרתון שידועה כלא יעילה. הפחתת שעות שינה אינה פתרון אפקטיבי וגורמת ללחץ מיותר.

תרגלו נשימות: ערב הבחינה שכבו על הגב כשהידיים והרגליים חופשיות. נשמו עמוק והתרכזו בנשימות שלכם. שאפו ונשפו לאט, תוך שימת לב לאוויר שנכנס ויוצא מגופכם. בזמן השאיפה אפשרו לבטן להתנפח ובזמן הנשיפה להתרוקן. כאשר הגוף נינוח דמיינו את עצמכם קמים בבוקר למחרת במצב רוח טוב, משוחרר ושקט, מגיעים לכיתה בה מתקיימת הבחינה. בזמן הבחינה נסו לשחזר את הרוגע שחוויתם בזמן ההרפיה.

תזמינו חברים: לעתים שיחה על החומר ובחינה הדדית בקול רם יעזרו להפנמה טוב יותר משינון עצמי. לרוב מומלץ להיפגש אחרי שכבר למדתם לבד ולערוך סינרגיה עם חברים: אתם תסבירו על מה שאתם יודעים טוב, וחבריכם ישלימו את המידע שפחות מובן לכם.