מגילת העצמאות נמצאת עכשיו בכל מקום, פתאום המגילה הזו שהייתה רק תלויה על הקיר הופכת לכמעט חיה ברחוב הישראלי ויחד עם זאת ילדים רבים שואלים אודותיה יותר ויותר, גם לקראת יום העצמאות וגם בעקבות התקופה הנוכחית. מה אנחנו יודעים על המגילה? מה נכתב ולא נכתב במגילת העצמאות? איך הצליחו פעם אחת בהיסטוריה שלנו להביא את כל הפלגים השונים בעם לחתום על מסמך אחד? ומה אפשר ללמוד דווקא היום מהסיפור של מגילת העצמאות?

"מגילת העצמאות בכלל לא מעניינת ילדים אמא, אני לא מבין למה את חושבת שזה מעניין". תבור, בן התשע, אמר לי כששיתפתי אותו שאני כותבת על מגילת העצמאות לילדים. "זה כמו בירות" הוא המשיך להסביר "יש לזה טעם ממש מגעיל לילדים. ורק כשאתה בן שמונה עשרה זה יתחיל לעניין אותך כי הגוף שלך מתרגל לדברים המשעממים של המבוגרים".

אז הנה, יש לנו אתגר חדש, איך הופכים את מגילת העצמאות למשהו מעניין, לילדים, ואולי גם למבוגרים שבנינו. אז לכבוד יום העצמאות המתקרב - כמה עובדות שלא ידעתם על מגילת העצמאות שיגרמו אפילו לילדים שלכם להתעניין:

  1. נכון שלפעמים ההורים מתווכחים על מה כדאי לאכול לארוחת ערב ואיך צריך יהיה מסודר או מה עושים בשבת? בדיוק אותו הדבר קרה במגילת העצמאות. כשכתבו את המגילה בעצם החליטו מה יהיה האופי של המדינה. איזו מדינה זו תהיה. האם היא תהיה מדינה של שוויון? של חופש לכל אזרח או אולי לא? הם לא קיבלו את ההחלטה בקלות כל כך. האמת היא שהם התווכחו ויכוח הרבה יותר חמור ממה שאנחנו מתווכחים בבית. במשך שבועיים, מפסח ועד יום העצמאות. הם רק התווכחו. והיה להם כל כך קשה להסכים שבסוף, ברגע של החתימה על המגילה הם חתמו על קלף ריק. פשוט כי הם לא הצליחו להגיע להסכמות מספיק מוקדם כדי לכתוב את המילים על הקלף. עד כדי כך הוויכוח היה קשה.

  2. על מה הם התווכחו כל כך הרבה? בסופו של דבר מה שהם לא הצליחו להסכים עליו היה על אלוהים. חלק אמרו שהם לא מסכימים לחתום על המגילה אם לא יהיה כתוב שאלוהים נתן לעם היהודי את ארץ ישראל כבר בתורה. וחלק אמרו שאין סיכוי שהם יחתמו על מגילה שכתוב בה אלוהים שבו הם בכלל לא מאמינים.

  3. מה הקשר בין אלוהים לעצמאות? הרי אם אדם רוצה להיות עצמאי, הוא לא צריך לקבל הוראות מאף אחד אלא לעשות את הדברים בעצמו. יש כאלה שמאמינים וכאלה שלא. מגילת העצמאות מנסה לתת מקום לשני הצדדים. בסוף, הצליחו למצוא פתרון. המילים "צור ישראל" הם גם מבטאות את החוזק של העם. כי משמעות המילה צור היא סלע חזק. וגם מבטאות את שמו של אלוהים כי צור הוא אחד משמותיו של אלוהים. וככה, אותה מילה יכולה להתפרש גם כאמונה באלוהים וגם כאמונה בכוח של העם. פתרון מוצלח, לא?
    מגילת העצמאות נתלתה לאורך בניין עיריית תל אביב יפו (צילום: אילן ספירא, עיריית תל אביב יפו)
    מגילת העצמאות על בניין עיריית תל אביב | צילום: אילן ספירא, עיריית תל אביב יפו


  4. כמה אנשים חתמו על המגילה? חתמו עליה שלושים ושבעה אנשים. שבניהם רק שתי נשים חתומות על המגילה. גם אז וגם היום לא היו מספיק נשים בתפקידים בכירים בממשלה והגיע הזמן לשנות את זה. אבל הכי מעניין זה שגולדה מאיר, שהיא אחת הנשים שחתומות על מגילת העצמאות כתבה את כל מה שקרה באותו יום ביומן שלה. והיא מספרת שאחרי שהכריזו על הקמת מדינת ישראל ודוד בן גוריון קרא את המגילה. לקחו את המגילה והחביאו אותה.

  5. אם החביאו אותה, אז איך אנחנו יכולים לקרוא אותה היום? כשהכריזו על הקמת מדינת ישראל הייתה מלחמה מאד גדולה בארץ, מלחמת העצמאות. בין ישראל לבין כל הצבאות של מדינות ערב. גולדה מאיר סיפרה שהם לא ידעו אם המדינה תחזיק מעמד ותצליח להתקיים והם לא ידעו אם הם ימשיכו לחיות או שהם ימותו במלחמות. אבל הם רצו שהמגילה תגיע גם לדורות הבאים, אז הם שמו אותה בכספת של הבנק, שגם אם כולם ימותו בקרבות המגילה תישאר כאן בשבילנו.

הכותבת היא ראש הישיבה החילונית של בינ"ה - הבית של היהדות הישראלית, סופרת ואשת רוח.