נכון שהחופש הגדול בעיצומו והמוחות הצעירים בהפוגה מספרי הלימוד, אבל זה ממש לא אומר שהסקרנות וחדוות הגילוי מתאדות בגלי החום המהבילים של אוגוסט. יש ספרים שאיתם תמיד כיף לגלות דברים חדשים על העולם, וגם להפיג את השעמום כשצריך, כי עם כל הכבוד לגוגל, ששולף מידע מהרשת בשניות, אין כמו לדפדף בספרי מידע גדולים ומרשימים, להתעמק בפרטים במשך שעות ואפילו ימים, והבונוס: אין מבחן בסוף. הנה כמה אנציקלופדיות מאוירות (וספר יצירה אחד), שמספקים שיעורים מאלפים וגם חוויה אומנותית על הדרך, או אם תרצו: תערוכת איורים ואנציקלופדיה בחבילה אחת, לילדים, לילדות ולכל המשפחה.

אנציקלופדיה בריטניקה החדשה לילדים | עורך: כריסטופר לויד | הוצאת ידיעות ספרים

זוכרים וזוכרות שפעם, ממש מזמן, היינו הולכים לספרייה הציבורית כדי להכין עבודות לבית הספר, מעיינים באנציקלופדיות מאובקות ומצלמים בשחור לבן ערכים נבחרים במכונת הצילום? כמה נחמד לגלות שגם בעידן האינטרנט אנציקלופדיית בריטניקה לא נשארת מאחור ויוצאת במהדורה חדשנית ומרהיבה, עם מקבץ עדכני ומסחרר של ידע מרתק ויותר מאלף איורים, תצלומים ומפות. חוויית הקריאה מרגישה כמו ביקור מהנה ונגיש לכולם בקמפוס ענקי, בין פקולטות שונות שמלמדות אותנו על: כדור הארץ, החיים והטבע, בני האדם (מגוף האדם ועד נושאים במדעי החברה והרוח), ותחנות חשובות בהיסטוריית המין האנושי החל מהעת העתיקה וימי הביניים, דרך התקופה המודרנית ועד האתגרים שמלווים אותנו בהווה ומצפים לנו בעתיד.

בסוף כל פרק, המומחיות והמומחים המקצועיים מספרים לנו מה הם חוקרים כיום ומדוע הם אוהבים את נושאי המחקר שלהם. זאת הזדמנות טובה וחשובה להתוודע לכוכבים ולכוכבות, לא של עולם הטלוויזיה, היוטיוב והטיקטוק, אלא של העולם האקדמי. "אם תאהבו את העבודה שלכם," אומר ג'ואל סארטורי, צלם שמתמחה בשימור טבע, "אתם תהיו נהדרים בעבודה הזאת." והגישה הזאת נכונה מאוד גם לגבי בחירת תחום לימודים בעתיד, בין אם זה היסטוריה או הנדסה, אמנויות או כלכלה.   

ערך מוסף: הספר המרתק הזה הוא מיני-אוניברסיטה לילדות ולילדים סקרניים שימצאו כאן קשת רחבה מאוד של תחומי עניין ודעת. יתכן שאפילו יביעו כבר מעכשיו נטייה וסקרנות מוגברת לתחום מיוחד שיכבוש את לבם. במה יבחרו עכשיו ובמה יבחרו כשיהיו גדולים? מסקרן, לא?

מטעויות לתגליות | כתבה: תמי שם טוב, אייר: מיכאל פאוסט | הוצאת 'למה – ספרי דעת לקוראים צעירים' ו'כנרת'

איזה כיף זה שמשהו משתבש או לא הולך בדיוק כמו שציפינו, אבל אז מסתבר שזו רק הייתה הדרך של היקום להוביל אותנו למקום הרבה יותר טוב. לאורך השנים וההתבגרות, ההבנה המרגשת שזו לפעמים דרכו של עולם אפילו מסייעת לנו להתמודד עם כישלונות ואכזבות בזמן אמת, מקצרת את זמן ה"נפילה", ומדרבנת אותנו לנסות להפוך את הלימון ללימונדה. גם חלק מהתגליות המדעיות הגדולות ביותר קרו ממש ככה, בעקבות שיבוש או תאונה קטנה, אבל בזכות סקרנות, חריצות ודבקות במטרה התגלגלו בסופו של דבר להמצאות מדהימות שקידמו את האנושות.

בספר "מטעויות לתגליות" אנחנו מתוודעים לסיפוריהם של אלכסנדר פלמינג, שגילה את האנטיביוטיקה כשבטעות שכח את חלון המעבדה שלו פתוח, לימאי כריסטופר קולומבוס שרצה להגיע לאסיה אבל הגיע ליבשת אמריקה, לממציאי המיקרוגל, הרנטגן והזכוכית הבלתי שבירה, ולקינוח - סיפור חמוד במיוחד על הגננת שהמציאה את ה'פליידו', בצק המשחק הצבעוני שכולנו גדלנו עליו. הכתיבה הנהדרת של תמי שם טוב ממש מצליחה להעביר את תחושת ההתלהבות והחקרנות של המדענים, והאיורים היפהפיים משלימים את האווירה ההיסטורית-מדעית. בין אם אתם מתעניינים במדע ובין אם לאו, זה ספר מלמד ומעורר השראה, שכל בני ובנות המשפחה יחכימו וייהנו ממנו.

ערך מוסף: חוץ משיעור מדעי, בסוף כל סיפור מקבלים גם שיעור אנושי, מרגש וחשוב לחיים.

אנציקלופדיה מאוירת של חיות "מכוערות" | כתבה ואיירה: סמי ביילי | הוצאת "כנפיים" ו"כתר"

מילדות מלמדים אותנו לא לשפוט ספר על פי הכריכה (או במקרה הזה – לפי הכותרת שמתנוססת עליה), וגם לא לשפוט אדם (או בעל חיים) לפי המראה החיצוני. האלבום המרשים הזה, שמכיל איורים והסברים על 60 בעלי חיים שלא נחשבים, איך לומר בעדינות, מהיפים ביותר בעולם, מאתגר אותנו בשני ההיבטים הללו. הוא מבקש מאתנו כבר ממבט ראשון להסיר את מגננת התקינות הפוליטית, שמתעוררת אצל חלקינו למקרא הכותרת הלא מתייפייפת, להשתחרר מכבלי השיפוטיות ופשוט לצלול אל תוך הדפים, שמעניקים לחיות הייחודיות האלו במה נהדרת, ולנו – הזדמנות ללמוד יותר על עולם החי שמחוץ למיינסטרים המוכר. המפגש עם הספר גם מעודד אותנו לבחון, לערער ולהרהר בתפיסת היופי השלטת של המין האנושי, שכידוע, שם כמעט כל דבר – חי או דומם, תחת עינו הבוחנת.

הספר מסביר, בין היתר, איך המאפיינים הפיזיים, בדגש על אלו שאולי נראים בעינינו משונים, משמשים את בעלי החיים בצורה נפלאה ומדויקת ומסייעים להם לשרוד ולהתאים את עצמם לסביבות המחייה שלהם. כשמתמסרים לחוויית העיון בספר, אפשר להרוויח אתנחתא מרעננת מהרדיפה האוטומטית שלנו אחרי כל מה שהכי יפה בעינינו, הכי חמוד או הכי הרמוני, ופשוט להתפעל, להשתאות ואפילו לחוש ענווה והקלה אל מול המגוון העצום שיש בעולם החי, ומכך שהאומן הגדול ביותר - הטבע או בורא עולם (כל אחד על פי אמונתו), מייצר באהבה יצורים שונים ומשונים לרוב, חלקם מפעימים ביופיים וחלקם מפליאים במוזרותם – אבל כולם מושלמים כפי שהם וחשובים במידה שווה במארג הסביבתי. ובאמת, לכמה רגעים ברוכים, תפיסת היופי הביקורתית והמתוסבכת שלנו הופכת ללא רלוונטית, ולא רק כלפי עולם החי, כמו שהספר מבקש להראות, אלא באופן כללי ורחב הרבה יותר.

ערך מוסף: תזכורת לכך שלחיות הבר ממש לא אכפת שפחות מתחשק לנו ללטף אותן, להיפך. עדיף להן שלא יחמדו את השנהב, את הנוצות או את הפרווה היפה שלהן ולא ירצו להציג אותן בגני החיות. כולן ממש ישמחו אם פשוט נשמור מרחק מאזורי המחייה שלהן וניתן להן לחיות את חייהן בשלווה, הרחק מעינינו.

ספר הפרחים הגדול | כתב ואייר: יובל זומר | הוצאת שוקן

את ספריו המרהיבים של יובל זומר אנחנו מקבלים בגרסאות מתורגמות בניחוח בינלאומי, כשהלוגו של גני Kew (הגנים הבוטניים המלכותיים בלונדון) מתנוסס עליהם, אבל השם הישראלי מסגיר שהוא אכן משלנו. זומר הוא מאייר ישראלי שחי ויוצר בשנים האחרונות בלונדון וספריו הפכו לרבי מכר בינלאומיים. הוא אחראי גם על האיורים בספרי המידע המגניבים: "העולם שמתחת לרגלינו" ו"השמיים שמעל לראשינו" (מאת שרלוט גילאן), שמציגים את העולם מזווית מסקרנת ולא שגרתית. אחרי "ספר החרקים הגדול" פרי עטו ומכחולו, יצא לאור בארץ גם "ספר הפרחים הגדול".

איורי הספר שופעים בפרטים ובצבעים, ולהבדיל מאיורים מדעיים, הם לא מנסים להיצמד למקור, אלא מאוירים בסגנון תמים ומשוחרר, בגובה העיניים של ילדים. גם ההסברים, שמורכבים מפרטי מידע קצרצרים ומעניינים עם כותרות קלילות ושנונות, מתאימים לילדים קטנים, אך מהנים ומחכימים לכל גיל. רוב הספר מוקדש להיכרות פרטנית עם משפחות ומיני צמחים שונים ומסקרנים, וחלקו מוקדש להסברים כלליים על מבנה הצמח, על האבקה, על הפצת זרעים ועוד. בשיאה של החגיגה הפרחונית והמשמחת, הוא אפילו מציע רעיונות מקסימים ליצירת גינה קטנה במרפסת או באדנית, כמו גידול תותים בתוך מגפיים ישנים והצמחת חמנייה בעציץ מגרעין בודד.

ערך מוסף: אם הספר עושה לכם חשק לבקר עם הילדים בגני קיו (ובצדק), גם ביקור בגנים הבוטניים הנפלאים הפזורים ברחבי ישראל יעשה את העבודה.

מוזיאון העצים | כתב: טוני קירקהם, איירה: קייטי סקוט | הוצאת שוקן

ואם חשבתם ש"ספר הפרחים הגדול" הוא ספר גדול, חכו שתראו את "מוזיאון העצים", שזוכה באופן רשמי לתואר "הספר הגדול ביותר" בסביבה, ומהבחינה הזאת הוא ספר מתנה מרהיב ויוקרתי גם למבוגרים. בשונה ממוזיאון אמיתי אבל ממש כמו בטבע, מוזיאון העצים פתוח 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, ומזמין אותנו לטיול מענג ביערות השונים ברחבי העולם, החל מיערות השלג הצפוניים, דרך היערות הנשירים בעלי צבעי השלכת האדמוניים, ועד הסוואנה הטרופית. מרגש לפגוש במהלך המסע גם חברים מוכרים ואהובים שגדלים ביער הים-תיכוני, כמו הברוש המצוי, אורן ירושלים ואלון השעם, שמעניקים תחושה ביתית חמימה.

הספר מלמד על מבנה העצים ועל דרכי התקשורת ביניהם, כיצד התפתחו לאורך השנים ועד כמה הם חשובים לקיומו של עולמנו. במקום משחק חיפוש שמאפיין ספרי ילדים, בכל עמוד בספר צריך לשייך את שמות הפריטים שבאינדקס אל האיורים היפהפיים בסגנון הבוטני הקלאסי, וזו משימה כיפית בפני עצמה, שגורמת לנו להרגיש כמו סטודנטים או חוקרי עצים אמיתיים. בשל ההסברים הארוכים והרשמיים יותר, זה לא ספר שנקרא בנשימה אחת, אלא ספר שכיף לחזור אליו שוב ושוב, ללמוד עוד קצת בכל פעם ולהתמוגג מאיורי האצטרובלים, הבלוטים, הענפים ושאר פריטים עציים משובבי עין ולב.

ערך מוסף: אם עדיין לא יישרתם קו עם טרנד העיצוב הבוטני שמקיף אותנו בשנים האחרונות, הגיע הזמן להתאהב ולהצטרף לחגיגה, ואם אתם מחובבי האסתטיקה הבוטנית מימים ימימה - הספר הזה יעיף לכם את הסכך.

האנטומיה של חיי הבר | כתבה ואיירה: ג'וליה רוטמן | הוצאת צלטנר

ואם אנחנו כבר בענייני עיצוב, הוצאת צלטנר ידועה בעיצוב המעודן והבלתי מתפשר של הספרים שהיא מוציאה לאור, וסדרת ספרי האנטומיה של המאיירת ג'וליה רותמן בהחלט משקפת את זה. אמנות ומדע שלובים יחד ברישומים היפים שלה, שמאויירים בקו פשוט ובצבעוניות הרמונית. חקירתה לפרטי פרטים את החי והצומח, בים וביבשה, לצד שלל תופעות טבע מרתקות, מציעה מבט חדש ורענן על פלאי הטבע.

הספר "האנטומיה של הים" מוציא אותנו להרפתקה ימית באוקיינוסים של העולם ומפגיש אותנו עם יצורי המצולות והחופים. הספר "האנטומיה של הטבע" מלמד על תופעות ומושגים במדעי כדור הארץ (משכבות הקרקע ועד הכוכבים) וממשיך משם אל עולם הצומח והחי שמקיף אותנו מכל עבר, על הקרקע, מתחת לפני הקרקע או במקווי המים השונים. לאחרונה הצטרף לסדרה גם הספר "האנטומיה של חיי הבר", שבו אנחנו מתוודעים לחיות הבר המאכלסות את עולמנו, אל התכונות הייחודיות, ההתנהגות והיכולות המופלאות שלהן. זאת סדרה יפהפייה שתקשט ותעשיר כל מדף ביתי.

ערך מוסף: סגנון האיורים העדין והאינטימי מעניק לפעמים תחושה של יומן טבע פרטי. אם הילד או הילדה שלכם אוהבים לצייר, הספרים האלו יעניקו להם (וגם לכם) השראה גדולה לא רק לאהבת הטבע אלא גם לציור.

הכול על דינוזאורים - נשיונל ג'יאוגרפיק | מאת: בלייק הונה | הוצאת ידיעות ספרים

אי אפשר לדבר על אנציקלופדיות מאוירות בלי ספר אחד שלם על דינוזאורים, שתמיד הסעירו וימשיכו להסעיר את דמיונם של הילדים וגם של חוקרים וחוקרות ברחבי העולם. האנציקלופדיה החדשה על דינוזאורים עשירה במידע מרתק ובאיורים ססגוניים, ומקיימת את ההבטחה: סיכוי גבוה שבאמת תצאו מהספר הזה מומחיות ומומחים לא קטנים לדינוזאורים.

מעבר להיכרות עם המגוון האדיר של סוגי הדינוזאורים, עם אורח חייהם המעניין ועם סביבות המחייה שלהם על פני כדור הארץ הקדום בעידנים השונים (עידן היורה, מסתבר, הוא רק אחד מהם), הספר עושה עבודה מצוינת בהעברת תחושת המסתורין, הסקרנות והחקרנות של תחום כל כך מאתגר, שמתבסס על הצלבת פרטי מידע, השערות, מאובנים ושחזורים של מין מרתק, שאמנם נכחד מן העולם, אבל הסתובב על פני כדור הארץ במשך 165 מיליון שנה, לעומת האדם שנמצא כאן רק 100,000 שנה. וזו רק דוגמה קטנה למידע המפליא והמפתיע שאפשר למצוא בספר.

ערך מוסף: הספר לא מסתיר את מגבלות הידע והמחקר ואת סימני השאלה שעוד נותרו בתחום, להיפך. הוא מלמד אותנו שיעור יפה בענווה, כשהוא מעודד להמשיך לשאול שאלות, ומשאיר מקום לממצאים ולתגליות של חוקרי וחוקרות העתיד.

אי האוצר – המדריך לפיסול בפלסטלינה | כתבה ואיירה: גילי דרובר

ואחרי שראינו ספרי מידע מאוירים להפליא, למה שלא ניצור את התמונות או האיורים האלו בעצמנו? גילי דרובר היא אומנית פלסטלינה שיוצרת עולמות שלמים עד הפרט האחרון, והיא עושה את זה בצורה נפלאה כל כך שממש מתחשק לחבק את יצורי הפלסטלינה האלו (אבל בעדינות כמובן, כדי שלא ימעכו). בספרה הראשון לימדה גילי איך לפסל יער קסום עם פיות, גמדים ומכשפות. בספרה השני, "אי האוצר", היא מתמסרת לעולמם של הפיראטים ומוציאה אותנו למסע צבעוני בין איים קסומים עם שלל יצורים אקזוטיים ואגדיים. במסע הזה נלמד, שלב אחרי שלב, איך ליצור בעצמנו בני ובנות ים, לוויתן, כלבת ים, ספינת פיראטים, מערת אוצר ועוד ועוד, והכול באמצעות תמונות והסברים ברורים ונוחים. על הדרך גם נגלה עובדות מעניינות על בעלי החיים, על פיראטיות ופיראטים מפורסמים ועל החיים על הסיפון.

הספר מאפשר חווית יצירה כיפית ואיכותית ביותר, שגורמת להרגשת הצלחה ומסוגלות - לילדים, לילדות ולכל מי שחשקה נפשו בפיסול בפלסטלינה עד גיל 120. הוא כתוב בצורה נהדרת עם הרבה נשמה והומור, מעניק הרבה כבוד ומרחב לדמיון הילדי, מעודד יצירתיות ומחשבה גם מעבר למשימות הפיסול, ואפילו מקפיד על ערכי שוויון וקבלת האחר (מבלי להיות טרחני או דידקטי). הספר הזה הוא בעצמו תיבת אוצר ענקית, וגם בלי קשר להיותו מדריך לפיסול בפלסטלינה, פשוט תענוג לצלול לתוך צילומי העבודות המרהיבות של דרובר, שחדוות היצירה משפריצה מהם, ממש כמו הגלים בים הפלסטלינה. ספר מושלם להעביר איתו את ימי החופש הגדול ובכלל.

ערך מוסף: מה שנראה כבלתי אפשרי ממבט ראשון, הופך לאפשרי, כשעובדים בסבלנות שלב אחרי שלב, לפי הנחיות טובות בגובה העיניים, במרחב שחוגג את הדמיון הילדי.

נטלי בלהסן היא סופרת ילדים ומאיירת, בוגרת תואר ראשון בביולוגיה ובספרות ותואר שני בספרות מאוניברסיטת תל אביב