פחד מרופא שיניים הוא בעיה נפוצה בקרב ילדים, כאשר לעתים מקורה בחוויה שלילית, פחד מכאב או חוסר הבנה בנוגע לפרוצדורה המתרחשת אצל רופא השיניים. הפחד הזה עלול להוביל להימנעות מביקורים אצל רופא השיניים, והשילוב בין חרדות מטיפול שיניים בשילוב עם היגיינה אורלית נמוכה עלול לגרום לבעיות דנטליות קלות או חמורות.

בנוסף, יש לזכור כי בניגוד למה שחלק מהאוכלוסייה נוטה לחשוב, הטיפול בשיניים הנשירות הוא חיוני. אומנם שיניים אלו ינשרו לבסוף, אך הן בעלות תפקידים חשובים לשנים הבאות, כולל שמירת המקום לשיניים הקבועות שיבואו אחריהן, חשיבות בהתפתחות הדיבור, ומובן ששיניים אלו מבטיחות אכילה ולעיסה תקינות. עששת בשיניים הנשירות עלולה להדביק שיניים נוספות ואף עלולה לפגוע בשן הקבועה שעתידה להחליף אותה.

מה הן הסיבות המובילות לפחד מרופאי שיניים?

  • חוויה שלילית - חוויה כואבת או טראומטית במהלך ביקור אצל רופא השיניים בעבר.
  • פחד מהלא נודע - ילדכם אינם מבינים מה ההליך שיעברו בפגישתם אצל רופא השיניים.
  • רגישות חושית - חלק מהילדים סובלים מרגישות יתר לאורות החזקים ולקולות הרועשים אצל רופא השיניים, מה שעלול להגביר את החרדה שלהם.
  • פחד מכאב - ילד עלול לפתח פחד מכאב בשל ניסיונו האישי, או ניסיון הסביבה. אמירות כמו "זה לא יכאב" דווקא מגבירות את החששות של הילד.
  • השפעה הורית - חרדה דנטלית אצל אחד ההורים יכולה לעבור לילדים ולחזק את החששות שלהם. גם תיאור חוויה שלילית מההורים או מהסביבה ליד הילדים, או תגובות שליליות או לחוצות מהסביבה יכולות להגביר את הפחד אצל ילדכם.

כיצד ניתן למנוע חרדה דנטלית אצל ילדכם?

  • החלו מוקדם ככל האפשר - מומלץ להגיע לביקור ראשון במרפאת השיניים עד גיל שנה ולא יאוחר מחצי שנה מבקיעת השן הראשונה. הבדיקה בגיל זה נועדה לבדוק התפתחות תקינה של חלל הפה ושל השיניים הבוקעות. ככל שמגיעים לבדיקה ראשונה מוקדם יותר, במיוחד כשעדיין לא קיימות בעיות בשיניים כך גדל הסיכוי שילדכם יפתח גישה חיובית.
  • הקרינו גישה חיובית - הדרך בה תדברו ותתנהגו, תשפיע מאוד על החוויה של ילדכם עוד לפני הביקור אצל רופא השיניים.
  • ספרו על החוויה - הסבירו לילדכם מה עומד לקרות בביקור, הסבירו שרופא השיניים יסתכל במראה קטנה על השיניים שלהם ויספור אותן. אפשר לשחק עם הילד ולאפשר לו לספור את השיניים שלכם ואתם את שלו.

ומה עושים אם בכל זאת התפתח אצל ילדכם פחד מרופאי שיניים, כיצד אפשר להתמודד עם הפחד?

התייחסו בכבוד לחששות של הילד - אם הילד אומר לכם שהוא פוחד מטיפול שיניים, אל תזלזלו בתחושותיו וזכרו שפחד הוא תגובה נורמלית ובריאה.

  • נסו לברר עם הילד מה יכול לעזור לו להתמודד עם הפחד - לדוגמה, ניתן להביא איתכם בובה או צעצוע שהילד אוהב, שיקנו לו בטחון.
  • אמון - אל תשקרו לילד ואל תבטיחו הבטחות שאתם לא בטוחים שניתן לקיים. אם אינכם יודעים מה לומר וכיצד להרגיע, שתפו את רופא השיניים בחששות של הילד. אפשרו לו להסביר לילד להבין מה עתיד לקרות ומה התהליך המתוכנן, כדי לתת לילד תחושה של שליטה שתפחית אצלו את החרדה.
  • שמרו על אופטימיות וחיזוקים חיוביים - הדגישו בפני הילד את החלקים החיוביים והמוצלחים של הטיפול. שבחו אותו על התנהגותו, גם אם הוא פחד ובכה. עצם העובדה שהוא הצליח להיבדק, למרות פחדיו, ראויה לשבח. שימו דגש על ההתגברות שלו. בתום הטיפול אפשר להבטיח שי קטן כמו גלידה.
  • אל תשוו את הילד שלכם לילדים אחרים שאינם מפחדים - אחת הטעויות הנפוצות של הורים היא ההשוואה לילדים אחרים: "תראה איך הילד הזה לא בוכה בכלל!". השוואה כזו עלולה לתסכל את הילד שלכם ולא לעזור לו. זכרו שלגיטימי לפחד.
  • שימוש במילים פחות מרתיעות - תנו לרופא השיניים להסביר לילד מהו ההליך העומד בפניו. המנעו ממילים העלולות להישמע מפחידות, וכך לדוגמה במקום זריקה יש לומר "טיפות שינה לשן". במקום "עקירה", הסבירו שיש לנדנד את השן.

  • לסיכום, לכם, ההורים, יש תפקיד חשוב בהתגברות על הפחד. בחרו רופא שיניים שאתם סומכים עליו והקרינו זאת לילד. הביאו את הילד לביקורות תקופתיות מגיל צעיר, אל תמתינו לכאב השיניים שיגיע.
הכותבת היא רופאת שיניים במכבידנט רמלה