"אני רוצה להיות מורה אבל איך אהיה מורה טוב אם אני לא יכול לשמש דוגמא אישית", אומר אייל, מורה לאזרחות מכפר סבא. "הארץ הזו חשובה לכולנו. אני אוהב ומלמד את כל תלמידי לא משנה מהי הדעה הפוליטית של ההורים שלהם. אני רואה ילדים מול העיניים, אפילו שאני מורה בחטיבה. אבל הארץ שלנו הופכת להיות אלימה יותר ויותר וחייבים לעצור את זה, לפני שהמדרון החלקלק יגרום לאסון".

כמו אייל, מורים רבים חוששים להתבטא באופן גלוי בנושא ההפיכה המשפטית, כשמולם ניצב איום מרומז של משרד החינוך. ישראל, מורה בתיכון בתל אביב, מספר שבהתחלה לא היה בטוח אם בכלל ללכת להפגין אך הודעה שהועברה בווטסאפ בין המורים גרמה לו לשנות את דעתו.

"לא תכננתי בכלל ללכת. אבל בהתחלה אמרו שלא ישלמו למי שלא מגיע היום לבית הספר וזה כמובן מוסכם ומקובל עלי. שר החינוך אמר שמורים לא יקבלו שכר – ואת זה אני מבין כי זה דיני עבודה. אבל הוא גם אמר שתלמידים יקבלו חיסור. אני לא מבין, היום הוא לא יום רגיל, אני בהחלט מבין ומקבל הורים שלא שלחו את ילדיהם היום לבית הספר. אני לא מבין מדוע תלמידים מקבלים עונשים ואיומים נגד זכותם למחאה. ברגע שראיתי דבר כזה - שר החינוך אומר לתלמידים שלנו אם תפגינו תקבלו חיסור ובאותה נשימה הוא אומר שלא להכניס פוליטיזציה. הוא סותר את עצמו.  אסור לחנך תלמידים להיות מעורבים. איפה פה האזרחות?".

ישראל מתלונן וחושש לגורל המדינה. "זה נורא, כי מדינה זה דבר ששייך לאזרחים שלה. מוסדות אקדמאים רבים קוראים לסטודנטים לא להגיע היום ואפילו אומרים שיתחשבו בהם. אבל משרד החינוך קורא אחרת כי זה נוגד את הדעות של שר החינוך? הבנתי שאנשים לא יכולים למחות נגד המערכת כי המערכת מחזיקה את הכוח ומשתמשת בו".

אתה כועס על מערכת החינוך?
"אני חושב  שמערכת משפט צריכה להיות מוחלת על כל האנשים שחיים במקום ושתהיה חוקה וזכויות אדם שוות. אם יש דבר כזה שאדם יכול להיות תחת משפט אחר או  משפט צבאי או משפט שמוגדר כמשפט שווה אבל דה פקטו הוא לא שואף לשוויון, אין לי דרך לחנך לאזרחות כי מה אני אגיד? יש פה אנשים שאם ממשהו מהמשפחה שלהם פשע אוטמים להם את הבית? זאת אומרת שזה יוכל לקרות גם לי כחבר בכל קבוצה וזה שם כל אחד במצב של חוסר אונים אולי לא באמת תהיה מערכת משפטית שתגן עליו כי היא עלולה להשתנות כל הזמן בקיצוניות. אני חושש מהעתיד פה, פעם לא פחדתי כל כך".