ילד בן ארבע וחצי ממודיעין הוציא למעלה מעשרת אלפים שקלים על משחק דרך המכשיר הסלולרי של אמו. 

"יש לי שורה ארוכה של חיובים שאני מנסה לעצור אותם. הילד שלי בן ארבע וחצי, הוא לא אשם", אומרת עדי מן, בת 39, ממודיעין. בנה משחק במשחק בראול סטארס, אחד המשחקים הפופולריים אצל ילדים בשנים האחרונות. המשחק מופץ בחינם, אבל מתאפשרת בו רכישה של תוספות תמורת תשלום, שמזרימות אל המפתחים עשרות מיליוני דולרים מדי חודש.

הבוקר (ה') מן כתבה פוסט בפייסבוק, בתגובות היא גילתה שיש הורים שנתקלו במקרים נוספים. "אפשר לראות שאני לא היחידה שזה קרה לה ויש עוד אנשים נוספים שחויבו בעשרות אלפי שקלים וזה הזיה, אנשים כתבו לי לא לוותר ולשלוח מיילים".

זו לא הפעם הראשונה שמן נכווית ממשחקי ילדים בטלפון הסלולרי שלה. כבר לפני מספר חודשים היא קיבלה הודעה לא ברורה על חיוב בכרטיס האשראי שלה בעקבות משחק בראול סטארס. "ניסיתי להבין על מה מדובר, פניתי לחברת האשראי והם אמרו לי אמרו לי שמישהו עושה שימוש באשראי שלי. ביטלתי את האשראי והזמנתי חדש. אני חייבת לומר שאני לא מבינה בזה אבל כן ניסיתי לעצור את האשראי".

החשבון של עדי מן
החיובים של בני של עדי מן

לאחרונה מן קיבלה הודעה מגוגל שאם היא לא רוצה שתיבת הג'ימייל שלה תיסתם, עליה לשלם על הרחבת נפח הזיכרון. לדעתה, זו הסיבה שכרטיס האשראי שלה מחובר באופן רציף לחשבון של גוגל. כשפנתה לחברת האשראי שלה, זו טענה שאין לה קשר לדברים, ויש לפנות לגוגל עצמה או לחברת המשחקים.

"יש פה הוצאות של למעלה מעשרת אלפים שקלים", מן אומרת בשיחת הטלפון עם mako . "יש פה למעלה מחמישים חיובים של 69 שקלים כל אחד. ועוד סכומים נוספים. זה משוגע, כל מוצר אחר שקונים דורש קוד ושלוש ספרות בגב הכרטיס. אפילו אם אני עושה משלוחים או קניות אחרות ואני עושה לא מעט דרך האונליין מבקשים סיסמה. כשאני קונה בגדים מבקשים ממני שלוש ספרות, ואני קונה הרבה באונליין אבל אף מקום לא התחיל לחייב אותי על דעת עצמו באלפי שקלים. לא יכול להיות שילד יחייב ולא יבקשו ממנו שום סיסמה".

איך הגעת למצב שילד בן ארבע וחצי משחק ומוריד בכאלו סכומים?
"הילד שלי חלה בסרטן בגיל שנה ועשרה והדבר היחיד שהציל אותו היה הפלאפון והתוספת של שני אחים גדולים ממנו, בגיל הכרונולוגי הוא בן ארבע וחצי אבל הוא בן 16. בנוסף אנחנו שנינו הורים עובדים, אין ספק שעם הקורונה זמני המסכים עולה. המלחמה הכי גדולה שלנו ההורים בגלל התקופה ההזויה זה גם מלחמה בעצמנו. אנחנו מבינים עד כמה המסכים לא מועילים ופוגעים בהם אבל מנגד אי אפשר כל היום להיות במריבות ובהתכתשויות".

עודד וענונו מצ'ק פוינט אומר כי שישנה דרך פשוטה להימנע משימוש חוזר באמצעי תשלום בחנויות האפליקציות או למעשה לחייב באישור ידני כל פעם שרוצים לבצע רכישה. בחנות של אפל מגדירים להכניס סיסמא לכל רכישה. "במקרה הספציפי של בראול סטארס הם כמובן חוזרים על הדוגמאות איך למנוע רכישות אוטומטית דרך האפליקציה".

גם למשתמשי אנדרואיד מדובר בהמלצה חשובה: התנו כל רכישה במכשיר בסיסמה. אפשר אפילו להרחיב את ההגנה ולהגדיר את הטלפון כך שתידרשו לספק טביעת אצבע כדי לאשר כל רכישה.

הנה מדריך מקוצר, למי שמתלבט איפה להתחיל:

אייפון, אייפד

  1. מהמסך הראשי, היכנסו ל"הגדרות" ובחרו ב"כללי".
  2. בחרו באפשרות "הגבלות" (Restrictions).
  3. לחצו על כפתור "הפעל הגבלות" (Enable Restrictions) בראש המסך. המכשיר יבקש מכם להגדיר קוד להגבלות. זהו קוד שונה מהקוד לפתיחת המכשיר. זיכרו אותו, אחרת לא תוכלו לגשת לתפריט הזה שוב.
  4. כבו את מתג "רכישות בתוך יישום" (In-App Purchases). כך, שכשהילד (או מישהו אחר) ירצה לקנות תוספים למשחק, הוא לא יוכל לעשות זאת - גם אם יש לו את הסיסמה לחשבון האייטיונס.

מכשירי אנדרואיד

  1. היכנסו לחנות האפליקציות Gogle Play ולחצו על כפתור התפריט בפינה העליונה (ימין בעברית, שמאל באנגלית).
  2. לחצו על האפשרות "נדרש אישור לביצוע רכישות" (Require authentication for purchases).
  3. בתיבה שתקפוץ, בחרו באפשרות "לכל הרכישות דרך Google Play במכשיר" (For all purchases through Google Play on this device) והקלידו את הסיסמה שלכם.