הקורונה אשר גרמה להורים והילדים לשהות יחד זמן ממושך בבית, גרמה לפריחה מפתיעה בהתעניינות בשחמט, אשר שיאה הגיעה בעקבות הצפייה בסדרה המשודרת כעת, גמביט המלכה. שעות המשחק הרבות המאתגרות את החשיבה בדרכים מהנות שאינן נחוות כמו לימוד, עוזרות לילדים להפנים ולפתח משמעותית הרבה מלימוד רגיל, יכולות כמו חשיבה אסטרטגית, סבלנות וריכוז.

ילד עוטה מסכה (צילום:  L Julia, shutterstock)
בואו ניתן לדור הבא לארגן לנו אסטרטגיית יציאה | צילום: L Julia, shutterstock

יריב בן נון, מנכ״ל eTeacher, בית ספר מקוון הגדול המפעיל חוג שחמט לילדים, מונה את 8 המיומנויות שילדים יכולים לפתח בעזרת המשחק האסטרטגי העתיק:

  1. פתרון בעיות
    שחמט מזכיר פאזל גדול. על מנת "לפתור" משחק שחמט, על הילדים להשתמש בכישורי פתרון בעיות כדי להחליט אילו חלקים עליהם לעבור כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר על הלוח. כאשר השחקנים הופכים מיומנים יותר ומתחילים לשחק לפי זמן, השחמט מלמד את הילדים כיצד לפתור בעיות בזמן. למעשה, מחקר שנערך בקרב ילדים בגיל בית הספר מצא כי ילדים שהשתתפו בשיעורי שחמט במשך שבוע שיפרו משמעותית את יכולותיהם לפתור בעיות.
  2. יכולת הפשטה
    שחמט עוזר לילדים לשפר את כישורי החשיבה המופשטת שלהם בכך כיוון שהם לומדים לזהות דפוסים על לוח המשחק ולפתח אסטרטגיות המבוססות על דפוסים אלה. הילדים מתרגלים תרחישים מופשטים של "אם, אז ...". למשל, "אם אני מעביר את הצריח שלי לכאן, אז אני יכול להוציא את הבישוף שלו." כישורי חשיבה מופשטים הולכים יד ביד עם פתרון בעיות, שתי מיומנויות המועילות ביותר שנצברו מלימוד המשחק בילדות.
  3. קור רוח תחת לחץ
    הורים רבים נוטים לחשוב כי רק אתלטיקה מספקת מצבים בהם הילדים נדרשים להשאר רגועים תחת לחץ. במציאות, מעט פעילויות אתלטיות מספקות הזדמנויות רבות להישאר רגועים תחת לחץ כמו משחק שחמט טיפוסי. כאשר ילדים משחקים שחמט בזמן קצוב, עליהם לשקול שוב ושוב את מיקומם הנוכחי על הלוח ולקבוע מה יהיה המהלך הטוב ביותר שאפשר לבצע לפני שיגמר הזמן. הדרך ללמוד להישאר רגוע תוך מחשבה על מהלכים אפשריים נותנת לילדים יכולת לקבל החלטות מושכלות ומחושבות תוך כדי לחץ גם בתרחישים אמיתיים בהמשך הדרך.
  4. סבלנות
    משחק שחמט ממוצע נמשך כ-40 מהלכים לפני ההכרזה על ניצחון. לכן יש לחשב, לתכנן ולבצע כל אחד מהמהלכים הללו. חוסר הריכוז הקל ביותר עלול לגרום לאבדן כלי משחק קריטי. מהלך אגרסיבי מדי עלול להוביל לתבוסה מול השחקן היריב.
    חישוב זהיר כזה מלמד את הילדים את מעלת הסבלנות. הם חייבים להישאר מרוכזים בזמן שהם מחכים ליריב שיבצע מהלך, ועליהם להיות סובלניים ולא למהר להגיע למספר המהלכים שנדרש כדי להשלים את המשחק. אי אפשר לומר זאת לגבי אירועי ספורט בהם המשחק נגמר כאשר הזמן נגמר והגנה אגרסיבית יכולה לעיתים קרובות לכפות תחלופה של שחקנים. משחק שחמט יכול להימשך 20 דקות או מספר שעות ואגרסיביות במשחק עלולה להוביל לתבוסה במקום לניצחון..
  5. ספורטיביות
    במשחק שחמט כמעט תמיד יש מנצח והילדים יגלו במהירות שהם הולכים להפסיד מעת לעת. משחקים ופעילויות שבהם יש מנצח ברור מעודדים את הילדים להפוך לספורטיביים יותר, וקל להם יותר להתגבר על אובדן או כישלון בהמשך חייהם.
  6. חשיבה יצירתית
    כדי להביס יריב, שחקן שחמט חייב להיות יצירתי. במהלך כל משחק הם צריכים לדמיין מה יקרה עם כל מהלך אפשרי על הלוח ואז להמציא במהירות אסטרטגיות חדשות. המשחק מלמד אותם לנתח מצב על ידי התמקדות בגורמים חשובים וביטול הסחות דעת. הם לומדים לתכנן פתרונות יצירתיים ולהוציא לפועל תוכנית.כישורי חשיבה יצירתיים עוזרים לילדים להפוך לפותרי בעיות טובים יותר בעולם האמיתי.
  7. זיהוי תבניות
    היכולת להכיר ולהגיב לדפוסים עולה ככל שצוברים מיומנות במשחק שח. ההכרות של דפוסי מהלכים שונים שכל כלי שחמט מסוגל, התוצאות הפוטנציאליות של כל מהלך זמין וקבלת החלטה נכונה בהתבסס על האופן שבו כל כלי מונח על לוח השחמט.
  8. בטחון עצמי
    השחמט דורש השקעה בלימוד והתמדה, הכנה לתחרויות וניתוח ההפסדים על מנת למצוא את החולשות כל העבודה הזו מפתחת תחושת ביטחון. העבודה והאימון אפילו בתקופות הקשות יכולות של לעבוד בתקופות קשה של פלאטו והפסדים יכול לסייע לפתח חוסן נפשי ו וביטחון.

הכותב הוא מנכ״ל eTeacher, בית הספר המקוון אשר מפעיל חוג שחמט אונליין לילדים