ידעתם שבני נוער בישראל לוקחים סמים כדי להצליח בלימודים? אני יודעת את זה, כי עד לא מזמן, גם אני הייתי כזאת.

יש לי הפרעת קשב. חייתי עם זה בלי הרבה בעיות בלימודים עד החטיבה, אבל אז – כשהציונים שלי התחילו להידרדר – אמא שלי הבינה שצריך לעשות משהו כדי להקל עליי להסתדר במערכת. היא לא רצתה לתת לי ריטלין – בכל זאת, מפחיד לתת לילדה בת 13 חומר פסיכואקטיבי שמשרד הבריאות מגדיר כסם מסוכן – אבל הרופא שאיבחן אותי שכנע אותה שהתרופה הזאת יכולה לחולל פלאים. ואתם יודעים מה? הוא צדק.

השיפור בלימודים היה מדהים. אבל לאט לאט הגיעו גם כאבי ראש והתקפי חרדה. רמת הלחץ עלתה. כבר לא נהניתי מהחיים כמו פעם.

אחרי שלוש שנים החלטתי שדי – אני מפסיקה לקחת ריטלין. החיים שלי השתפרו כמעט מיד: מצב הרוח התרומם, היצירתיות שלי חזרה. ממש פרחתי מחוץ למסגרת החינוך הפורמלי. ולמרבה ההפתעה, גם הציונים שלי נשארו פחות או יותר אותו הדבר. למה זה קרה? כי בזמן שלקחתי ריטלין, רכשתי מיומנויות למידה שלא היו לי לפני כן.

זה נשמע כאילו הריטלין הצדיק את עצמו, אבל האמת היא שלא הייתי צריכה אותו. אם מישהו היה יושב איתי ומסביר לי איך ללמוד בכיתה ב', לא הייתי צריכה לקחת כדורים בכיתה ח'.

נכון, יש ילדים שחייבים ריטלין כדי להתמודד עם המציאות, כדי לחוות בגיל צעיר לא רק כישלונות, אלא גם הצלחה. אבל בהרבה ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז אפשר לטפל גם ללא תרופות. אפשר להיעזר במורים שעברו הכשרה מתאימה, אפשר לשנות את צורת הלמידה כך שתהיה מעניינת יותר. אם היו עושים את זה, הרבה ילדים שמשתמשים היום בריטלין פשוט לא היו צריכים את הכדור.

אבל במקום לשנות את המערכת, אנחנו מעדיפים לסמם את הילדים כדי שיצליחו ללמוד בה. למערכת החינוך זה קל יותר. אבל הורים – למה אתם מסכימים לסמם את הילדים שלכם כשאפשר גם אחרת?

לא כולם צריכים להצטיין בלימודים. אפשר גם להיות רק "בסדר", ואפילו פחות מזה. ואפשר גם להצטיין מחוץ ללימודים: בחוגים, בתנועות נוער, בפעילות התנדבותית, ביוזמות חברתיות. אפשר לפתח אפליקציה מצליחה, אפשר להיות רקדנית מצטיינת. לכל אחד מאתנו יש את הדבר הזה, המדהים, שהוא ממש טוב בו וממש אוהב אותו. אף אחד לא אמר שהדבר הזה חייב להופיע בתעודת הבגרות.

אני לא הייתי צריכה לקחת ריטלין, ואני לא היחידה. לסמם אותם בשביל ציונים זה פשוט לא הפתרון.

***

תגובת "קווים ומחשבות" - העמותה הישראלית להפרעת קשב

שוב ושוב אנחנו נתקלים באמירות ותכנים לא מקצועיים, שרואים רק חלק קטן מהתמונה הכוללת אך יוצאים בסיסמאות בריש גלי.

שנים אנחנו משקיעים כדי שהידע והמודעות על הפרעת קשב יהיו אמינים ונגישים לכולם, שאנשים ילכו לאבחון ויטפלו בעצמם ובילדים. כל המידע שאנחנו אוספים ומנגישים ועוזרים צעד קטן אחרי צעד קטן, כי אין מה להתבייש - הפרעת קשב היא הפרעה רפואית המשפיעה ופוגשת אותנו לאורך ובכל תחומי החיים.

מכיוון שהפרעת קשב נראית ומתנהגת אצל כל אחד בצורה אחרת ומושפעת מהרבה מאוד גורמים נוספים - חייבים לחפש, לבדוק ולמצוא את הטיפול המתאים לכל אחד באופן אישי לעיתים הטיפול כולל לקיחת תרופות ולעיתים לא, אבל תרופות אף פעם לא יעבדו ללא טיפול נוסף.
ואנחנו רוצים לחזק את כל מי שלומד, מכיר, יודע, מאבחן, מטפל ובעיקר מתמודד. לכל אחד הסיפור האישי שלו, הניסיון האישי שלו וכל אחד יבחר את הדרך שלו, אבל זכרו - מה שנכון עבורכם אינו בהכרח נכון לאחרים ודיבור בכותרות עלול לפגוע ולהקשות על אחרים למצוא את דרכם ולטפל בעצמם ובמשפחתם.

ואנחנו כאן, בשביל כל שאלה, בקשה, ייעוץ או הכוונה ובכלל כל מה שבא לכם לשתף. פשוט תפריעו, לנו זה לא מפריע.

איריס שני – מנכ"לית "קווים ומחשבות"

***

דוברת: ענבר

בימוי: יעל רפופורט

צילום: דניאל בינסטד

עריכה: נעמה דעוס

הפקה: ליהי פיין, דנה כלדיאן

עורך BOLD ודעות: ניב שטנדל

לעוד סרטוני דעה במדור

יש לכם דעה מעניינת, בווידאו או בטקסט? שלחו לנו: opinions@mako.co.il