לפני קצת יותר משנה, החלו לדווח בחדשות על וירוס מסתורי מסין שלא מדבק בקרב ילדים והם אינם מושפעים ממנו. כיום, כשנה אחרי, ברור לכל העולם שהמציאות היא אחרת לחלוטין. אנו שומעים על ילדים רבים שנדבקו בקורונה ואף הדביקו את הסובבים אותם. ואם זה לא מספיק - מחקר חדשה שפורסם לאחרונה באתר הבריטי - "הגרדיאן", מצביע על השלכות לא רצויות אצל ילדים - גם לטווח הארוך. 

במחקר עצמו מדענים בריטיים מזהירים כי אי אפשר להתעלם מנתונים אלו, לאור היעדר החיסון לקבוצת הגיל המדוברת, אך יחד עם זאת הסתייגו והוסיפו כי העדויות אצל הצעירים אינן וודאיות.

רבים ממחלימי הקורונה - ילדים ונוער

בין הנתונים שפורסמו לאחרונה מהמשרד לסטטיסטיקה לאומית בבריטניה (ONS) עולה כי 13 אחוזים מתחת לגיל 11 וכ-15 אחוזים מבני 12 עד 16, דיווחו על לפחות סימפטום אחד חמישה שבועות לאחר שנדבקו בנגיף.  

"אף על פי שילדים נוטים פחות להידבק, להעביר את הנגיף ולהתאשפז, השאלה המרכזית היא האם אפילו זיהום קל או אסימפטומטי יכול להוביל להשפעות לטווח ארוך אצל ילדים", אומר פרופ' דני אלטמן, מומחה לאימונולוגיה באימפריאל קולג' שבלונדון, "התשובה היא שזה בהחלט יכול, וקבוצות המחלימים מקורונה בקרב ילדים ובני נוער מכילות מספר לא מבוטל של צעירים", אמר אלטמן.

בעוד שנגיף הקורונה, נתפס בהתחלה כמחלה בדרכי הנשימה, שרוב האנשים יחלימו ממנה תוך שבועיים-שלושה, עם הזמן יותר ויותר אנשים דיווחו כי הם חווים תסמינים במשך חודשים ארוכים. לכל אותם מחלימים החווים תסמינים בגופם, בין הלב למוח, אין תכנית טיפול מוגדרת. 

מעייפות ועד נגעים בעור

פרנסס סימפסון, מרצה לפסיכולוגיה באוניברסיטת קובנטרי ומייסדת קבוצת התמיכה הבריטית לילדים מחלימי קורונה Long Covid Kids, אמרה שהיא מודאגת מאוד מהנתונים העולים על השפעות ארוכות הטווח מהקורונה אצל ילדים. "אנחנו חושבים שצריכה להיות גישה הרבה יותר זהירה וסקרנית בנוגע לטווח הארוך ולא מעין הכללה גורפת שלפיה ילדים מתמודדים בסדר עם הקורונה ואנחנו פשוט צריכים לתת לכולם לחזור לבית הספר בלי שיינקטו צעדים בנושא", היא אומרת. 

פתיחת שנת הלימודים תשפ"א (צילום: החדשות12)
פתיחת שנת הלימודים תשפ"א | צילום: החדשות12

 לדבריה חולף זמן רב בין תקופת המחלה של הילדים בקורונה, לבין הופעת השפעות הקורונה לטווח הארוך. המציאות מראה כי חלק מהילדים לא חווים תסמינים כלשהם, או שיש להם תסמינים קלים, אך לאחר כחודש וחצי, הם מתחילים לחוות תסמינים ארוכי טווח של קורונה הנעים בין עייפות רגילה וכאבי ראש, לבין תסמינים נוירו-פסיכיאטריים כמו התקפים ואפילו נגעים בעור. 

מעייפות ועד נגעים בעור

נכון לעכשיו אין הסכמה לגבי היקף ההשפעה ארוכת הטווח של הקורונה אצל מבוגרים, אך הנתונים המתעוררים מצביעים על מגמה. לגבי ילדים - הנתונים עוד יותר נדירים. "דיווחים אחרונים מבתי חולים בשבדיה ובאיטליה עוררו דאגה, אך נתונים אלה אינם ממחקרים לאומיים - הם מחקרים במרכז אחד - וכוללים מספר קטן יחסית של חולים", אמר סר טרנס סטפנסון, פרופסור לבריאות ילדים באוניברסיטת קולגמחקר הלאומי צפויות להגיע בעוד שלושה חודשים.

באשר לתוצאות ONS, המבקרים טוענים כי בהתחשב בעובדה שאין קבוצת השוואה - וכמה תסמינים כמו חום ושיעול שכיחים גם ככה בקרב ילדים - ה 'בלונדון בנופילד.

לסטפנסון עצמו הוענקו 1.36 מיליון ליש"ט בחודש שעבר על מנת להוביל מחקר שיחקור את ההשלכות לטווח הארוך של הקורונה על נוער בגיל 11 עד 17. "אין לי השקפה מדעית על כמה זמן הקורונה משפיעה אצל צעירים - כי בכנות, אנחנו לא יודעים", אמר. תוצאות ראשוניות של הנתונים אינם מהימנים לחלוטין. "אני לא יודעת אם זו דרך מדויקת מאוד לאיסוף נתונים. אני לא חושבת שזה עשוי לשקף באמת כמה צעירים באמת חווים תסמינים מתמשכים", אמרה ד"ר ליז וויטקר, מרצה קלינית בכירה למחלות זיהומיות ואימונולוגיה אצל ילדים, באימפריאל קולג' בלונדון, "אני מדברת עם רופאי ילדים שכבר מקבלים הפניות - המספרים לא עצומים. אני לא חושבת שיש סיבה ענקית לדאגה", אמרה והוסיפה שההורים הכי מתוסכלים מזה שאף אחד לא יודע הרבה על ההשלכות בגלל שזה מצב חדש, "החדשות הטובות הן שרוב הצעירים הסובלים מעייפות כרונית נוטים להשתפר עם תמיכה מתאימה."