בשבוע שעבר הסתיימה עונת הרחצה לשנת 2021, שהחלה ב-20 במרץ, אולם מנתוני ארגון בטרם לבטיחות ילדים עולה כי בעונת הרחצה החולפת דווח בתקשורת על 15 ילדים ובני נוער שטבעו למוות. מדובר במספר כמעט כפול ממספר המקרים בשנה שעברה (2020), בה עונת הרחצה הייתה קצרה מהרגיל בשל הקורונה, ו-8 ילדים ובני נוער טבעו למוות במהלכה. עוד עולה מהנתונים כי בין השנים 2016-2021 טבעו למוות 95 ילדים ובני נוער בעונת הרחצה בלבד.

מתוך 15 מקרי התמותה מטביעה בעונת הרחצה של שנת 2021, 5 ילדים טבעו בבריכה (שלושה בבריכה ציבורית, אחד בבריכה פרטית ואחד בבריכה בצימר), 4 ילדים טבעו בים, 2 טבעו בנחל, 2 טבעו בדלי או גיגית, אחד בבור ביוב ואחד במאגר מים.

מבין 15 הילדים שטבעו למוות בעונת הרחצה השנה נמצא כי 7 מהם יהודים, 7 ערבים ואחד בן לעובדים זרים. בכך שיעור הילדים הערבים שטבעו למוות גדול משמעותית מחלקם היחסי באוכלוסיה. עוד עולה מהנתונים כי מבין הילדים הערבים, 3 מהם שייכים לחברה הבדואית וכן מבין הילדים היהודים - 4 שייכים לחברה החרדית. בכך בולט השנה ייצוג יתר בתמותה מטביעה לחברה הבדואית ולחברה החרדית.

"אל תגידו לי זה לא יקרה"

מתוך כלל מקרי התמותה מטביעה בעונת הרחצה בשנים 2016-2021 כשני שלישים (68 אחוזים) היו של ילדים מהחברה היהודית וכרבע (26 אחוזים) היו של ילדים מהחברה הערבית - בדומה לחלקם היחסי באוכלוסיית הילדים.

6 מתוך 15 מקרי הטביעה השנה היו של תינוקות ופעוטות בגילאי לידה עד ארבע. בהסתכלות על נתוני שש השנים האחרונות, קבוצות הגיל של 0-4 ו- 15-17 נמצאות בסיכון מוגבר לתמותה כתוצאה מטביעה בעונת הרחצה: חלקן היחסי במקרי התמותה הוא פי 1.4 ופי 2 מחלקן היחסי באוכלוסייה בהתאמה.

אורלי סילבינגר מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים (צילום: ינאי רובחה)
אורלי סילבינגר | צילום: ינאי רובחה

"טביעות אינן גזירת גורל, ובכל זאת בכל קיץ ילדים מאבדים את חייהם בטביעה", אומרת אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם לבטיחות ילדים, "מסקירת מצב במדינות שונות, ניכר כי ניתן לצמצם משמעותית את מקרי הטביעה באמצעות הסברה, חינוך, חקיקה ואכיפה. ארגון בטרם הציג השנה נייר עמדה עם המלצות ברורות למקבלי ההחלטות שמשמעותן הצלת חיים. במקביל, אנחנו קוראים להורים אל תגידו לי זה לא יקרה - בכל הקשור לבטיחות במים אין מקום לעיגול פינות. שמירה על הנחיות בטיחות מצילת חיים".