פצוע קשה מאופקים מה-7 באוקטובר, פונה לבית החולים סורוקה לאחר שמחבלים שהגיעו לשכונה שבה הוא מתגורר ירו עליו ועל ביתו שישה כדורים, בזמן שהוא נמלט מפניהם. בכוחותיו האחרונים הוא הצליח להגיע לבית השכן". במהלך האשפוז שלו חווה התקפי חרדה. הוא צעק ובכה, אשתו אמרה שאי אפשר לדבר איתו או להתקרב אליו. פניתי אליו ואמרתי לו שאני מבינה שעובר עליו יום קשה ומכבדת את הרצון שלו לשתוק, אבל שהבאתי חברה - אלפא - ונשמח לשבת איתו", מספרת גל תמים סקולר, פסיכולוגית התפתחותית וחינוכית, העובדת ביחידה הפסיכיאטרית לגיל הרך בבית חולים סורוקה ומנהלת את השרות הפסיכולוגי בהר חברון.

"בזמן שחווה את ההתקף, אמר שראשו מתפוצץ מכאבים ומתוך סקאלה של 0 עד 10, עוצמת הכאב שלו היא 15. ישבנו ביחד ואמרתי לו שאלפא תשמח לליטוף. התחלנו לדבר על הכלב שהיה לו בבית, ולאט לאט כאשר ראיתי שהחרדה מתחילה לרדת, ביקשתי ממנו לספר לי מה קרה ואיפה נפצע, ישבנו במשך שעה טיפולית שלמה של עיבוד החוויה הטראומתית של האירוע – מה הוא חווה בגוף, מה המחשבות מאז ולגבי העתיד, במשך כל הזמן הזה הוא מלטף את אלפא ומדבר אליה כאילו היא המטפלת ואני מחברת אותו לכוחות שלו, על כך שידע איך לחלץ את עצמו ואת הבת שלו למרות שהיה ירי כבד. העבודה עם אלפא הכלבה אפשרה כניסה למטופל שלא רוצה לדבר".

"טיפול רגשי בטראומה בשילוב כלבים מקצרת משמעותית את משך הטיפול"

בית החולים סורוקה הכניס לפני  כ-3 שנים נוהל חדש של תהליכי עבודה טיפוליים באמצעות כלבים, ומאפשר לאנשי בריאות הנפש אליהם מצטרפים הכלבים, לעבוד עם מטופלים המאושפזים זמן ממושך (בבתי חולים אחרים בעלי חיים מצטרפים לאנשי טיפול רק עם מאושפזי יום במרפאות החוץ). בסורוקה נכתב נוהל ברור שמציין את סוג הכלב, סוג המזון שיכול להיות מוזן, זהות המטפל וזאת כדי לשמור על רמת מקצועיות גבוהה ולסכל כל סיכון של חשיפה לזיהומים.

כלבים טיפוליים (צילום: גל תמים סיקולר)
צילום: גל תמים סיקולר

"במהלך השנים, נחשפתי לתרומה המשמעותית שיש לבעלי חיים ולכלב בפרט להתקדמותו הרגשית של המטופל", אומרת תמים סקולר, העובדת בימי שגרה עם ילדים, אך מאז ה-7 לאוקטובר מטפלת גם במחלקות בהם מאושפזים פצועים בגילאים שונים.  

בעקבות התובנה הזו, פנתה לסורוקה וביקשה להכניס כלבי טיפול. לאחר שפיתחו את הנוהל, כלבת הטיפול הפרטית שלה החלה להגיע איתה מדי יום לעבודה, במהלכם הן פוגשות את כלל המטופלים סביב טיפולי חרדות ואירועים טראומתיים. "יש לי שלוש כלבות טיפול כל אחת מתאימה למטרת טיפול שונה", אומרת תמים סיקולר, "נוכחתי שעבודה בשילוב של כלבים מקצרת את הטיפול למחצית מהזמן כאשר מדובר בטיפול בטראומה".

באילו מצבים רפואיים הכלבים יכולים לסייע?

"העבודה היא בעיקר על התפקוד של אנשים וילדים עם הפרעות חרדה ופוסט טראומה, שיפור חווית האשפוז, הצטרפות אל אנשי שיקום לשיפור תפקוד מוטורי בעקבות פציעה, והפחתת החרדה במהלך פרוצדורות רפואיות. כשכלב נמצא עם מטופל במהלך בדיקה מכאיבה, אנחנו מוצאים שזה משפר את השיתוף פעולה של המטופל בבדיקה, ומפחית את רמת החרדה שלו. בתקופה הנוכחית, אנו נכנסים למחלקות השיקום ומסייעים לפצועים לעבוד על מטרות שיקומיות כמו הגדלת טווחי תנועה, שיפור הליכה, כאשר הכלב שותף טיפולי בתהליך הזה. אני פוגשת את הפצועים בשיקום מדי שבוע כשאנחנו מצטרפים למרפאות בעיסוק ופיזיוטרפיסטיות, וההתקדמות נפלאה. המטפלות אומרות שכשנכנסים עם כלבי הטיפול זה מעלה למשוקמים חיוך וזה עוד אמצעי לעודד את המטופל לבצע תרגיל מורכב עבורו. השאיפה שבכל מחלקה יהיה כלב טיפול שעובד עם המחלקה ותהיה התמקדות במטרות הטיפול למאושפזים במחלקה".

הכלבים שמסייעים לפצועים (צילום: N12)
הכלבים שמסייעים לפצועים | צילום: N12

"כלב טיפול בחדר מאפשר עבודה עם מטופלים שנמנעים מלדבר"

לא מעט מטופלים שחוו טראומה, אינם רוצים להיפתח ולדבר על מה שקרה להם. עבור פסיכולוגים שהערוץ העיקרי לטיפול הוא שיח מילולי – נחסמת הדרך. "הכנסה של כלבת טיפול לצד מטפל בריאות הנפש מאפשר לעבוד עם מטופלים שלא יכולים ולא מסוגלים לדבר ומאפשר שימוש בדרך יצירתית של עבודה בפוסט טראומה עם בעל חיים שהופך להיות המטפל הנוסף בחדר. כשאני נכנסת לחדר עם הכלבה ומבקרת מטופלים שיש להם חוויות קשות מה-7 לאוקטובר או מהקרבות בעזה, והם לא רוצים לדבר בכלל על מה שהם עברו, אני אומרת להם שאני רק רוצה לשבת איתם לרגע להגיד להם שלום ולהציג את החברה שלי  - הכלבה שלי, כשהם יוצרים קשר עם הכלבה ולרגע מתחילים דרכה להיכנס ולדבר על החוויה של המטופלים בבית חולים או בשביעי לאוקטובר או בקרב הכלבה מאפשרת לי כניסה מאוד הדרגתית אל תוך חוויה מציפה למטופל".

לדברי תמים סיקולר, אופיו של הכלב ושיטת הטיפול מותאמים למטרה הטיפולית לצד מטפל מתחום בריאות הנפש שיש לו הכשרה בטיפול רחב ויכול לשלב בעלי חיים בתהליכי הטיפול. "כאשר אני עובדת עם ילדים שיש להם הפרעת קשב וריכוז או הפרעות תקשורת, שזקוקים למגע עמוק וקשר מוגבר  - אני אבחר כלבה דינמית ותקשורתית, שמחפשת קשר ושאפשר לגעת בה מאוד עמוק, כשאני רוצה לעבוד עם ילדים שיש להם הפרעות חרדה, אבחר כלבים מווסתים כמו אלפא שמאפשרים לילד או למטופל להתקרב בצורה הדרגתית, מבלי שהם יוזמים את האינטראקציה כדי לתת למטופל לחוות שליטה. בהשוואה לאביזר טיפולי כמו ארגז חול או כרית אגרוף, הכלב מגיב למטופל ואז המטופל משליך מתוך העולם הפנימי שלו אל הכלב פנטזיות, תקוות ומחשבות".

תמים סיקולר מסבירה, שאלפא היא כלבה חששנית באופיה, וכשמטופל עם הפרעת חרדה מסתכל עליה ורואה שהיא מתכנסת, הוא חש שהיא מבינה אותו ומרגישה כמוהו. "יש לו חוויה של הזדהות למרות שכל מה שאלפא עשתה היה להראות את הרגש שלה, ועדיין הוא חווה קרבה ומשם ניתן  ביתר קלות לעבוד על החרדה שלו".

"הכלבים מסייעים גם לרווחת בני המשפחה של המטופלים והצוותים הרפואיים"

טיפול רגשי באמצעות כלבים נפוץ בבתי חולים בעולם, באחד מבתי החולים בבריסל, מטופלים יכולים להתאשפז עם חיית המחמד שלהם, מתוך הבנה שהדבר משפר את רווחת המאושפז. בישראל אפשרות כזו עדיין אינה מקובלת. "זה לא תחום נחקר והוא פרוץ, אין תעודה או בקרת איכות על מקומות שמכשירים כלבים טיפוליים. אני למדתי 8 שנים טיפול, ביקשתי להכניס עוד ערוץ טיפולי שאהיה אמונה עליו, הבאתי מחקרים והוכחות, פיתחנו נוהל ושילבתי כלבים, וזה מה שאפשר לעשות את השינוי אצלנו בסורוקה. בתי חולים אחרים בארץ מכניסים כלבי טיפול במרפאות חוץ ובתי חולים פסיכיאטריים. בית החולים סורוקה הוא הראשון שהכניס למחלקות מאושפזים. ככל שיותר בתי חולים יאמצו את הנוהל ויעבדו לפי כללים מקצועיים גבוהים ככה זה יהיה נפוץ בישראל. מה שחשוב הוא שהמטפל יעבור הכשרה מתאימה ושהכלב יותאם למטרת הטיפול של המטופל".

גל תמים סיקולר (צילום: גל תמים סיקולר)
גל תמים סיקולר | צילום: גל תמים סיקולר

הטיפול בשילוב כלבים מסייע במחלקות האשפוז לא רק לחולים ולפצועים אלא גם לרווחה של בני משפחותיהם היושבים לצידם. "אימא של חייל בן 19 שנפצע בינוני ב-7 לאוקטובר עם עיקר פציעה באזור הגפיים, והיה על כיסא גלגלים, ישבה לידו כל הזמן ושניהם היו מאוד כבויים. כשנכנסתי עם הכלבה, אימא שלו ניגשה ותוך כדי ליטוף של הכלבה סיפרה על הכלבה שהשאירה בבית ועל כך שהיא מרגישה טוב יותר כאשר היא מטפלת בעוד מישהו, כרגע מישהו אחר מטפל בילד שלה והיא מרגישה מאוד חסרת אונים כי לא יכולה לסייע לו, ושהיא לא שמרה עליו כי שלחה אותו לקרב, אבל הנה עכשיו היא יכולה להעניק טיפול לכלבה על ידי ליטוף והאכלה שלה, המשאלה שלה הייתה לחזור הביתה ולהרגיש טוב יותר. הרגעים שבהם ישבה ושוחחה איתי וליטפה את הכלבה אפשרו לה לחשוב על משהו מעבר לאותו הרגע, לעבד את החוויה ולהעלות את הרווחה הנפשית שלה".

מאז שהתחילה המלחמה, גם הצוותים הרפואיים בבתי החולים, בעיקר בדרום, ראו מקרים קשים ובאינטנסיביות גבוהה של פצועים קשה וכאלו שלמרבה הצער לא הצליחו להציל את חייהם. כשתמים סקולר נכנסת עם הכלבים למחלקות, הם מעניקים רגעים של רווחה גם להם. "הם מטפלים בכל כך הרבה מוות ופציעות קשות, המצב הנפשי שלהם כאנשי טיפול שסוע ומאוד ירוד, הכניסה שלנו עם כלבי הטיפול היא גם כדי להעלות את הרווחה הנפשית של אנשי הסיעוד והרפואה, הם מלטפים ומחבקים את הכלבים שמגיבים אליהם בשמחה".