הורים בתל אביב זועמים: העירייה החליטה להעביר את אשכול גנים "העבודה" מלב העיר למבנה בית הספר "ביכורים" שבשכונת שרונה, הנמצא באזור רישום אחר. כך, הגן ימוקם בקומה הרביעית של בית הספר, ללא מעלית ועם חצר מאולתרת שנבנתה על הגג בסמוך למאווררי המזגנים.

אשכול גנים "העבודה" הוא אשכול גנים לגילאי ארבע עד חמש, המונה תשע כיתות וממוקם ברחוב העבודה בשכונת לב העיר בתל אביב. בדצמבר 2019 הודיעה העירייה על תכנית עיצוב שאושרה בדרגים המקצועיים. עיקרה - הריסת שתי כיתות גן ובניית מבנה גן חדש וגבוה על חצר ההאשכול, עם מרפסות במקום חצר.

בחודש ינואר 2020 נפתח הרישום לקראת ספטמבר הקרוב, והורים מילאו את העדפותיהם בהתאם לפרסומי העירייה. אלא שהעירייה, כך הם טוענים, לא פירסמה שאשכול "העבודה" לא יישאר בכתובתו המקורית.

"אני אם חד הורית, לקח לי המון זמן למצוא מקום עבודה שמתחשב בשעות שלי, קרה לי נס ומצאתי את גן העבודה, אבל כעת הכל יכול להשתנות", אומרת כריסטינה אברמוב בשיחה עם mako הורים. אני שמה את הילדה בגן וממשיכה ברגל למקום העבודה. המרחק הוא קריטי מבחינתי כי הוא יפגע לי בשעות העבודה ואף עלול להביא לפיטוריי. הילדה שלי עברה מספיק טלטלות בתקופת הקורונה, כמו כל הילדים, ועכשיו חוף המבטחים שלי ושלה בסכנה. מי יעזור לי להביא אותה לגן ולאסוף אותה ממנו?".

במהלך סגר הקורונה הוקפאו התקציבים, ועיריית תל אביב החליטה להקפיא את תכנית העיצוב שעוררה זעם בקרב הורים באזור, ולשפץ את הבניין לשימור במקום לשמור אותו למטרה לא ידועה ולבנות מבנה על חצר האשכול.

במסגרת השיפוץ הוחלט להעביר את הילדים לקומפלקס המרוחק הממוקם בשכונת שרונה, שיימצא החל מאוקטובר 2020 בלב עבודות הקו הירוק של הרכבת הקלה. למרות זאת, העירייה הודיעה שלא תאפשר רישום מחדש ולא תאשר ערעורים, למעט מקרים חריגים. בעירייה הסבירו כי קיבלו אישור מיוחד ממשרד החינוך להפעיל את בית הספר "ביכורים" בתור כיתה מארחת לגן, ובכך לעקוף את התקנות הקבועות בחוק לאיכלוס גני ילדים.

גן הילדים בבית ספר ביכורים, תל אביב (צילום: באדיבות המרואיינים)
חצר גן הילדים בגג בית הספר "ביכורים", תל אביב. העירייה טוענת שקיבלה אישור | צילום: באדיבות המרואיינים

עוד בחודש דצמבר החל לפעול ועד פעולה של ההורים, ששם לעצמו למטרה לשנות את תכנית הבנייה של העירייה על חצר האשכול ברחוב העבודה. אלא שהודעת העירייה גרמה להורים אחרים ליצור קבוצת מחאה נוספת, שעיקרה מלחמה במעבר הילדים למבנה חדש. 

יוסי, אב פעיל במחאת ההורים, אמר ל-mako הורים: "מדובר בבית ספר שאינו מותאם לילדי גן. לפי בדיקתנו, גני ילדים יכולים להימצא עד קומה מספר שתיים, ומכאן קיימת היתכנות להחלטה לא חוקית. בנוסף, אין במבנה הזה דרכי מילוט של שתי דלתות יציאה נפרדות מכל כיתה המובילות ישירות לעבר מפלס קרקע מחוץ לגן. בנוסף, המרחק מהקומפלקס המקורי רב: מרחק  הליכה רגלית של כ-40 דקות תוך חצייה של צמתים ראשיים וצעידה בעורקי תחבורה סואנים בשעות העומס וכי מדובר באזור בו יחלו בחודש אוקטובר 2020 עבודות הרכבת הקלה, שילוו בחסימת צירים מרכזיים ושינויים בזרימת התנועה הרגלית".

"אני בלי אוטו ובעלי איש צבא שמתחיל מוקדם בבוקר", מספרת מלאני שוסטר, אם לשני ילדים בני ארבע ושש הלומדים בגן. "ההורים שלי גרים בצרפת ואני צריכה ללדת עוד כמה ימים. אני לא מבינה איך אני אמורה ללכת כל בוקר חצי שעה עם שלושתם".

שירה, אם נוספת בגן, חוששת גם היא שהעברת הגן תרע את המצב הכלכלי של משפחתה. "המעבר ידרוש ממני לתזז בין דרום וצפון העיר. לא אוכל להגיע בזמן לעבודה, ואצטרך לצאת מוקדם כדי לאסוף משני גנים מרוחקים מאוד. בן זוג עצמאי ואנחנו בקריסה כלכלית עקב הקורונה. אנחנו לא יכולים לשכור מישהי שתוציא את הילדים מהגנים".

אחד ההורים אף שכר את שירותיו של עורך דין, שפנה לעירייה והתריע כי פעילותה מנוגדת לדין. "ליקויי הבטיחות מהווים הפרה של הוראות מחייבות, שבהן משרד החינוך מצא לנכון לבצע הבחנה ברורה בין בתי ספר לבין גני ילדים. די בהן כדי ללמד על אי-התאמתו של 'ביכורים' לאכלס גן ילדים", כתב עורך הדין. "העירייה אומרת שמשרד החינוך אישר להם להפעיל את הגן בביכורים כ'כיתה מארחת' ללא אישור רשמי של הפעלת גן.

"ברור שכוונת העירייה להעביר את ילדי גן הילדים לבית הספר 'ביכורים' אינה רק בלתי סבירה, אלא אף מנוגדת לדין ולהוראות משרד החינוך. בשל כך הועברה בשבוע שעבר עצומה חתומה על ידי כ-190 הורים למשרד החינוך ועיריית תל אביב, ואשר מבהירים כי הם איבדו אמון במערכת החינוך העירונית ושוקלים את המשך דרכם במערכת החינוך. הורים רבים שילדיהם טרם התחילו את לימודיהם באשכול העבודה בשנה הנוכחית, כלל אינם מודעים להחלטת העירייה וזעקתם תישמע רק לאחר מתן ההודעה הרשמית של העירייה".

חשוב לציין שלא כל ההורים שותפים למאבק, וחלקם אף רואים בו מאבק שמזיק למטרה לשמה הוקם ועד הפעולה המקורי: שימור חצר הגן ההיסטורית. 

מעיריית תל אביב יפו נמסר בתגובה: "במשך חודשים ארוכים הביעו הורי אשכול העבודה את מחאתם בכל דרך אפשרית בנוגע לבנייה מחדש של האשכול וביקשו שנשפץ אותו במקום לבנות חדש, כדי לשמור על החצר הגדולה. תמוה כי כעת, משהלכה העירייה עם רצון ההורים, והציגה תוכנית חלופית, בה נשמרת החצר באופן מלא, ההורים מעלים טיעונים אישיים פרטניים ושוכחים את המאבק שניהלו.
 
"מבנה ביכורים בטיחותי ויותאם לגני ילדים, כולל בקשות ספציפיות של ההורים. כמו כן, התקיים עם ההורים סיור במקום והועברו אליהם הדוחות הרלוונטיים כולל דוח הבטיחות. נוסיף כי ההורים בחרו להגיש עתירה נגד החלטת העירייה ומשכך הונחינו להפסיק את הדיאלוג החינוכי עימם, ולעבור לשיח משפטי".