ביום שישי האחרון בתה בת ה-4 של תמי מאשדוד סיפרה לה שהסייעת צועקת עליה ושהיא מפחדת ממנה כי אותה סייעת דוחקת בה לאכול מהר ואף צועקת עליה כשהיא מעיזה לדבר עם החברים שיושבים איתה בשולחן.

מדובר בסייעת בצהרון גן אשר עובדת בו מזה כחודשיים. הורים בגן אומרים שכאשר היא הגיעה חלק מההורים היו מזועזעים שהיא זו שהגיעה כדי להחליף את הסייעת הקודמת. מאחר ולאותם הורים היו חוויות זהות משנים קודמות בגני הטרום-חובה, אך בכל זאת הוחלט לתת לה הזדמנות.

תמי מספרת בבכי כי היא יושבת עם בתה ומרגישה חוסר אונים. "הילדה שלי התחילה לומר לי שהיא לא רוצה להישאר בצהרון וממש ביקשה ממני שאני אאסוף אותה לפני הצהרון. החשד שלי שלילדה לא טוב לה בגן התעורר מיד, בדרך כלל היא שמחה בגן וכיף לה ואף הייתה כל הזמן אומרת לי לאסוף אותה מאוחר כי היא רוצה להישאר עד הסוף בצהרון", היא מספרת, "מאז שאותה סייעת הגיעה הילדה כל הזמן אומרת שצועקים עליה ושאסור לה לדבר בזמן האוכל אחרת היא תשב לאכול לבד וכך בעצם אותה סייעת זרעה פחד בילדתי ובשאר ילדי הגן. היא גם צעקה עליה מספר פעמים שתאכל מהר".

"הילד מפחד מכל דבר"

תמי ניסתה לפנות לאחראים בעירייה ובחברת המתנ"סים העירונית שמפעילה אותו ואחראית על הסייעות, אך הנהלת הצהרונים בחברה העירונית החליטה "להעניש" את ההורים ולהפסיק את פעילות הצהרון בגן. הדבר הותיר את ההורים ללא מסגרת לילדים וללא יכולת לצאת להתפרנס, בניגוד להסכם בין ההורים לחברה העירונית עליו חתמו בתחילת שנת הלימודים.

"אנחנו שם מתחילת שנת הלימודים הנוכחית", מסביר יוסי (שם בדוי), אב של אחד הילדים בגן, "אנחנו הגענו מגן אחר אחרי ששנה שעברה המליצו לנו על המקום בחום. במשך השנה הזו המצב הידרדר והבן שלי בן ה-5 לא אוהב להגיע לגן, המלחמות הפכו להיות לא נורמליות. הוא כל הזמן חוזר ואומר כמה לא טובה לו בגן ולא כיף לו. הוא גם חוזר ואומר שהוא לא רוצה לקבל עונש ושהוא מפחד, הסייעת המדובר מוציאה ילדים החוצה לרחוב כעונש, הילד מפחד מכל דבר".

אתה כועס על עיריית אשדוד?

"התחושה שלי לא טובה. כל המערכת של הצהרונים היא מערכת מאוד פשוטה. מחפשים להעסיק את חסרי האלטרנטיבה, תנאי ההעסקה מבאסים וככה הרמה גם נראית. אני לא מבין איזה מנגנוני סינון יש להם לאנשי הצוות, הם מעסיקים אותם שלוש שעות שבמהלכן מחלקים להם ארוחת צוהריים. זה כוח האדם הכי פשוט שאפשר למצוא וזה מרתיח אותי באופן אישי. המערכת הזו בעיריית אשדוד כושלת. אני שמח שעלינו על זה ואני מקווה שהעירייה תחליף את הצוות שלה בגן".

מהחברה העירונית למתנ"סים של עיריית אשדוד נמסר: קיבלנו את שאלתך ולאור בירור שנעשה במוצאי שבת (מיד לכשהדברים הובאו לידיעת הנהלת החברה), הננו להדוף את תוכן מכתבה של האם ולהצטער שאירוע זה התגלגל כך.

א. מדובר בגן המפעיל מזנון ניסיוני לפיו ילדים מגישים לעצמם את האוכל, כהליך לחינוך עצמאי. בין הילדים יש כאלה שפעילותם נעשית באיטיות ולכן הם ניגשים ראשונים, ואותם צוות הגן מדרבן לפעילות מהירה יותר.

ב. אפשר שהילדה לא פירשה נכון את פניית הסייעת לזירוזה, והאמא "הבינה" את שהבינה והגיבה בקיצוניות.

ג. מבירור הדברים מול מובילת הצהרון שעובדת עם הסייעת בכל יום, לא נמצא פסול בהתנהגות הסייעת במקרה הנדון. כך גם עולה מבירור מול גננת הבוקר לגבי התנהגות הסייעת.

ד. תגובת האמא כאמור היתה נסערת וחסרת בסיס, ובתכתובת ווטסאפ מול מובילת הצהרון ומנהלת האשכול, היא מתבטאת בצורה אגרסיבית, חסרת כבוד ומאיימת (הדברים מתועדים). גם המכתב שהעבירה אלייך נכתב על ידה ואחת האמהות מעידה כי הוא לא על דעתן אלא נמסר להן לאחר שנשלח אלייך (הדברים מתועדים).

ה. יובהר כי מקרים חריגים מטופלים בנוהל מסודר המצריך בירור הוגן קודם נקיטת צעדים כלפי מאן דהוא. במקרה הנדון היתה פנייה לאמא לקיים שיח ובירור אך היא סירבה. על מנת למצות את הליך הבירור, ההורים התבקשו לבחור שלושה נציגים לקיום שיח בנושא. אנו ממתינים לתשובתם.

ו. לאור האמור ומתוך רצון לשמור על שמן הטוב ולא להיקלע לעימותים מיותרים, בחרו מובילת הצהרון והסייעת שלא להגיע לצהרון, ובשל כך הצהרון נסגר עד לאיתור עובדות מתאימות (אגב, בעיית כח האדם ידועה ומוכרת ולצערנו לוקח זמן לאתר ולשבץ עובדות מתאימות).