מרבית ההורים מבלים עם ילדיהם בפעילויות שונות אחרי הצהריים. לפעילויות אלו יש חשיבות רבה והן מחזקות את מערכת היחסים בין ההורה לילד. אך בנוסף להן, הורים רבים כבר החלו לאמץ את חוג אבא אמא. לא מדובר בחוג במתנ"ס או פעילות הדורשת תשלום חודשי קבוע, אבל הוא נלקח בדיוק באותה הרצינות.

אני, כמאמן ספורט טיפולי, מכיר מקרוב את ההשפעות החיוביות שיש לפעילויות הממוקדות הללו על התפתחות הילד וממליץ עליהן ככלי טיפולי של ממש. בכדי ליהנות מפעילות אפקטיבית חשוב מאוד לפנות מראש זמן ייעודי, כ-45 דקות של זמן איכות משותף לכם ולילדכם. יש להקפיד על מועד שבועי קבוע כדי לחזק בקרב ילדכם את התחושה שלא מדובר באפיזודה חד פעמית או מפגש ספונטני אלא בפעילות חוזרת. הקפדה על מועד שבועי קבוע ממש כמו חוג "רגיל" תעניק לילדכם תחושת ביטחון ורצון לקחת חלק במפגש.

אבא וילדה (צילום: Shutterstock)
אבא וילדה | צילום: Shutterstock

 אז מה ההבדל בין חוג אבא אמא לסתם פעילות משפחתית? בשונה מפעילות יומיומית רגילה בבית או בחוץ, חוג אבא אמא אינו זמן משחק רגיל, אלא זמן ממוקד שמטרתו לסייע להתפתחות הרגשית והחברתית של הילד. במהלך משחק, ילדים יוכלו לשתף בתחושות וחוויות שעוברות עליהם במשך השבוע. הם מעבדים תחושות שונות ורוכשים מיומנויות של למידה ומשחק אפקטיבי. כך, המשחק עוזר להם לקבל תחושת שליטה בחייהם ובסיטואציות שונות שעוברות עליהם.

כאן תידרשו לוותר על תפקיד המחנך ולאפשר לילדכם להוביל את המשחק. חשוב שתעניקו לילד את מלוא תשומת הלב והקשב, ללא כל הפרעה חיצונית. הילד או הילדה שלכם נדרשים לשמור על כללי ההתנהגות ולעמוד בציפיות רבות בכל יום מחדש, אך חשוב לזכור שלפני הכל, הם עדיין ילדים. במקרים רבים ההורה בעצמו לא שם לב, אך מעביר לילד את התחושה שהוא לא פועל כפי שמצופה ממנו. במהלך חוג אבא אמא, ההורה למעשה משחרר שליטה על בחירות הילד (תוך הצבת גבולות כמובן) ומתאים את עצמו לצרכיו. הילד אינו נמצא במבחן או מקבל תחושה שהוא עומד תחת ביקורת, ומבין שההורה מקבל אותו בדיוק כפי שהוא ולא מנסה לתקן או לשפר אותו.
להחזיר את הסמכות ההורית, להעצים את היכולת הרגשית והחברתית

5 טיפים לחוג אבא אמא אפקטיבי 

חוג אבא אמא יאפשר לכם להרגיש שינוי חיובי בבית תוך זמן קצר. השיטה היעילה הזו כבר הוכיחה את עצמה כבעלת יכולת להחזיר את הסמכות ההורית ולהעצים את היכולת הרגשית והחברתית של הילד. הנה כמה נקודות חשובות שיעזרו לכם להפוך את המפגש למעצים:

  1. תנו לילד להוביל – שימו בצד את כובע המחנך ואפשרו לילד להוביל את המשחק. אל תסווגו את התנהגות הילד במהלך המשחק כטובה או רעה, אלא התרכזו במניע להתנהגות הילד. העצימו את הילד שלכם ושימו זכוכית מגדלת על הדברים החיוביים שהוא עושה בזמן הפעילות.
  2. כל העיניים עליי – חוג אבא אמא הוא מפגש קצוב בזמן בו כל דקה היא משמעותית. לכן, חשוב לוודא שילדכם מקבל את תשומת ליבכם המלאה ללא כל הפרעה חיצונית. במהלך המפגש מומלץ להעביר את הטלפון למצב שקט ולעזוב לגמרי את מטלות הבית. כך, תעבירו לילדכם את המסר שהוא חשוב לכם יותר מכל דבר אחר. גם עבור ההורים מדובר בהזדמנות פז ליהנות עם ילדיהם, ללא הסחות דעת. אתם עוד תופתעו לגלות כמה מהנה הזמן הזה יכול להיות.
  3. חוג לכל ילד – במשפחות עם מספר ילדים בגילאים צמודים, חשבו מראש האם תרצו להתמקד בהתחלה בילד ספציפי או לבצע את התהליך במקביל עם כל ילד בנפרד.
  4. מועד קבוע, פעם בשבוע – חוג אבא אמא הוא "ריצה למרחקים ארוכים", והוא חשוב ואפקטיבי במיוחד כשהוא מתקיים לטווח ארוך. בחרו מראש מועד שיהיה נוח לכולם, זמן בו ההורה פנוי פיזית ומנטלית ויכול להשקיע את כל כולו בפעילות, וכן, זמן בו הילד פנוי לגמרי. אל תקיימו את המפגש בזמן שלילד יש עיסוקים אחרים כמו חוג או מפגש חברתי, כיוון שאז הילד ירגיש תחושת פספוס וחוסר רצון לשתף פעולה.
  5. יש גבול – הצבת גבולות הכרחית לתחושת ביטחון. כשילד חש שהוא נמצא בקרבת מבוגר שבטוח בעצמו, הוא יכול להרגיש חופשי לבטא את עצמו באופן מלא. הוא מרגיש ביטחון להתנסות ויודע שבמידה והוא יסכן את עצמו באופן כלשהו, ההורה נמצא שם בכדי לעצור אותו. למרות שחוג אבא אמא מאפשר לילד חופש ביטוי רב, עדיין קיימים בו גבולות שההורה מתבקש להציב בעת הצורך.

הכותב הוא מאמן ספורט טיפולי, מנהל "קופצים קדימה".