לאחר שחווה את המלחמה באוקראינה, פחד מהטילים, עבר את הגבול במסע קשה מאוקראינה שהסתיים בישראל, יוסף, בן ה-7 עם תסמונת דאון, שהגיע כפליט מאוקראינה ללא מסמכים, החל ללמוד בבית הספר לבנים "תלמוד תורה רמב"ם" באשדוד. "זה לא היה מהלך פשוט, כי אין לו עדיין מסמכים והכרה כילד הזקוק למסגרת חינוך מיוחד", סיפר אביו הרב שלמה וילהלם.

הוריו של יוסף, הרב שלמה ואסתר וילהלם, הגיעו לאוקראינה לפני כ-28 שנה כשליחי חב"ד. הם הקימו שם רשת מוסדות לילדים, ביניהם בית הילדים שנתן מענה לילדים יתומים, רובם מבתים הרוסים. כמו למיליוני אזרחי אוקראינה, גם להם שינתה המלחמה במדינה את התוכניות.

כאשר הטילים הגיעו לאזור בית הילדים, בני הזוג וילהלם החליטו לעזוב את אוקראינה כדי להציל את הילדים. מדובר היה במסע לא פשוט ומסוכן מאוד, בהתחשב בכך שהרוסים הפציצו חלקים נרחבים באוקראינה ופגעו גם באזורים אזרחיים. גם בלי האיום הרוסי, זה היה מסע פיזי קשה מאוד לילדים. הם הצליחו לצאת מאוקראינה לרומניה, ולישראל הם הגיעו יחד עם עוד כ-150 אנשים, מתוכם 100 ילדים שהיו תחת אחריותם.

תלמיד מן המניין

לישראל הגיעו בני הזוג בסיוע קק"ל ובתחילה התגוררו בנס הרים משם עברו להשתקע באשקלון. "ברוך השם הילדים שהגיעו איתנו הסתדרו במוסדות לימוד", סיפר הרב שלמה וילהלם אך הוסיף ש"יוסף בן ה-7, בננו הביולוגי, נזקק למוסד מותאם עבורו, לילדים עם צרכים מיוחדים".

זה לא היה פשוט שכן אין לו עדיין מסמכים והכרה כילד הזקוק למסגרת חינוך מיוחד", סיפר הרב, "בהיותנו משפחה חרדית קיבלנו המלצה לפנות לארגון צהר הלב. ושם זכינו לטיפול מהשורה הראשונה על ידי הרב ישראל המבורגר, מנהל ביה"ס לבנים, תלמוד תורה רמב"ם באשדוד".

יוסף וילהלם (צילום: פרטי)
צילום: פרטי

הוא המשיך וסיפר שבבית הספר לבנים שהשקיעו מאמצים רבים בכדי לסייע למשפחה שהגיעה מאוקראינה, בין השאר מול הבירוקרטיה שתסייע להם לקבל את האישור להיכנס לבית הספר המתאים לבנם יוסף. "הוא עשה הכל כדי שבננו ייכנס למסגרת כבר בתחילת השנה וללא עיכוב. אנחנו רואים שיוסף שמח ונהנה ומקבל במסגרת הזו את כל מה שדרוש לו מבחינה רפואית פיזית ורגשית". 

הרב ישראל המבורגר, מנהל רמב"ם אשדוד של ארגון צהר הלב - רשת ארצית למסגרות חינוך מיוחד, סיפר מצדו: "פעלנו בנחישות כדי שליוסף תהיה מסגרת מתאימה והוא לא ייאלץ להישאר בבית. הבירוקרטיה הקשתה שכן היינו זקוקים לוועדת חריגים דחופה וכל זאת ללא אישורים וטפסים וללא הכרה רשמית בילד כילד עם צרכים מיוחדים".

"בנחישות ובסיוע מחלקות החינוך בעיר אשדוד ואשקלון הצלחנו במשימה כאשר יצחק זכה להתחיל את השנה יחד עם כולם, כתלמיד מהמניין המקבל כל מה שהוא זקוק לו לשם התפתחותו", הוסיף וסיכם.