אליה (8) התאהב בעולם הדינוזאורים כשהיה בן 3. "הוא אסף 170 שקל מדמי הכיס שלו כדי לקנות דינוזאור עם שלט ולא ויתר", מספרת אמו עדי, "הוא יודע כמעט את כל השמות שלהם, ומה הם אוכלים. יש לו שלושה ספרים על דינוזאורים שבהם מפורט עליהם הכל. הוא ילד מאוד חכם וסקרן, מגיל ארבע הוא כבר יודע לכתוב ולקרוא, שואל שאלות ועד שהוא לא מקבל תשובה מספקת, הוא לא נרגע".

כמעט כל הורה מכיר את התופעה הזו שבה הילדים נהיים כמעט, איך נגיד, אובססיביים לתחומי עניין מסוימים. העניין המוגבר שילדים מוצאים בדינוזאורים הוא אוניברסלי, ואותם ילדים מגיעים לרמת מומחיות מרשימה במיוחד. הם יכולים להכיר שמות מדעיים של עשרות ומאות מינים של דינוזאורים, ולעיתים גם יודעים מה היצורים האלה אכלו, איך הם נראו, איפה הם חיו, ואפילו להבדיל בין התקופות שבהן הם התקיימו.

אם אתם מודאגים או סתם מרגישים שאתם לא עומדים בקצב של הזאטוטים שלכם, תשמחו לגלות שהמומחים רואים באובססיה הזו דבר טוב. מתברר שהעניין הכמעט אובססיבי הזה בדינוזאורים כנראה מצביע על כך שהילדים האלו יותר אינטליגנטים. החוקרים מכנים את התופעה "עניין אינטנסיבי" (Intense interest). הם לא יודעים מה בדיוק מצית אותו, ורוב ההורים גם לא יודעים להגיד מתי בדיוק הילדים שלהם הפכו למומחים שהם בתחום מסוים, אבל לפי המחקרים, כשליש מהילדים בגילאי שנתיים עד שש מפתחים עניין אינטנסיבי בנושא מסוים, וחלקם ימשיכו להתעניין בו גם בשנים הבאות. העניין האינטנסיבי הכי נפוץ הוא כלי תחבורה: מטוסים, רכבות ומכוניות, ובמקום השני – דינוזאורים. רק לפני שלוש שנים התגלו למעלה משלושים מינים חדשים של דינוזאורים, כך שלא מפתיע שהעניין בהם לא נפסק.

זרעים לקריירה מבטיחה בעתיד

המחקר שמצא קשר בין עניין אינטנסיבי לבין רמת אינטליגנציה גבוהה אמנם הסתיים לפני למעלה מעשור, אבל הוא עדיין מכה גלים בקהילה המדעית, ולאחרונה חזר להיות פופולרי. מחקר שנערך באוניברסיטת אינדיאנה בשיתוף אוניברסיטת ויסקונסין, מצא שהרמות הגבוהות של העניין אצל הילדים מביאות ליתרונות רבים, כמו למשל יכולות מתקדמות של חשיבה מורכבת, יכולת ריכוז גבוהה ודבקות במטרה.

"החקר של נושא מסוים והשליטה בו מועילים מאוד, כי זו הדרך שבה אנחנו יוצרים קריירות בתור מבוגרים", מסבירה ל-CNN קלי צ'ן, פסיכאטרית ילדים בבית החולים ג'ונס הופקינס, "הדבר העיקרי שילד עושים הוא לשחק, אז הם למעשה ממשיכים במשחק שלהם, רק דרך העדשה של הדבר שנורא מעניין אותם ושהם רוצים ללמוד עליו". במילים אחרות, העניין האינטנסיבי של הילדים בדינוזאורים או בנושא אחר עשויה לנטוע אצל הילדים את הזרעים לקריירה מבטיחה בהמשך.

אבל גם ילדים שאובססיביים למשהו בקלות יכולים לאבד עניין. במחקר המשך שבו השתתפו הוריהם של 177 הילדים מהמחקר הראשוני, גילו החוקרים שהילדים שמרו על העניין האינטנסיבי שלהם לאורך תקופה של חצי שנה עד שלוש שנים, ואחר כך עברו לשיגעון הבא. הם גילו שרק 20% מהילדים שמרו אמונים ונשארו מסורים לעניין שטיפחו כשהגיעו לבית הספר בגיל 6. לטענת החוקרים, כשהילדים מתחילים ללמוד, הם מאבדים את הזמן החופשי שלהם, ולכן אין להם זמן להקדיש לנושא האהוב עליהם. עוד הם הראו שילדים מצניעים את ההתלהבות שלהם בעניין מסוים אם החברים החדשים שלהם לא מתעניינים בו.