הורים, תלמידים ומורים רבים מוטרדים כעת בשאלת החופש הגדול. למרות הפרסומים הרבים, לא ברור מתי תלמידי ישראל יחזרו למוסדות החינוך ובאיזו מתכונת. נכון לעכשיו, אין מתווה מסודר להמשך שנת הלימודים – ולא התקבלה והכרעה לגבי קיומו של החופש הגדול.

שנת הלימודים כוללת את תלמידי הגנים, בתי הספר היסודיים בחינוך הרגיל והמיוחד וגם תלמידי העל יסודי, שחלקם אמורים לגשת לבגרויות השנה. עם היציאה לחופשת הקיץ צפויים ראשוני תלמידי כיתה י"ב להתגייס לצה"ל, וכל דחייה במבחני הבגרות תשפיע גם על הגיוס. למרות המורכבות הניכרת, טרם פורסמה אסטרטגיה סדורה ליציאה מן המשבר.

>> לוח החופשות במערכת החינוך בשנת 2020-2021

היום (ראשון) אמר לגלי צה"ל מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב כי החופש הגדול בחודש יולי יבוטל, וביום שלישי הקרוב יחזרו ללימודים תלמידי החינוך המיוחד, הלומדים בגנים ובבתי ספר לחינוך מיוחד. אלה הלומדים בבתי ספר רגילים יחזרו ללימודים ביום רביעי, ותלמידי החינוך המיוחד בחברה הערבית יחזרו ללימודים בשבת הבאה. אך מתווה זה נוגע רק לתלמידי החינוך המיוחד, ומצבם של תלמידי מערכת החינוך הרגילה טרם התבהר.

לפני חג הפסח אמר אבואב כי טרם הוחלט אופן החזרה ללימודים אחרי החופשה, והוסיף כי הם נערכים לאפשרות שחופשת הקיץ תחל כמתוכנן בחודש יולי. בראיונות מאוחרים יותר, כשנשאל לגבי החודשים הקרובים, ענה: "כמו שהוחלט לסגור את מערכת החינוך, כרגע צריך ליצור את כל החלופות לחזרה לשגרה".

אבואב הסביר כי משרד הבריאות רחוק מלהשיב את החיים למסלולם הרגיל בו הכיתות מלאות. "נצטרך לחלק את כיתות הלימוד ליחידות קטנות יותר, על מנת לצמצם את החשיפה של ילדים זה לזה. כך, אם בכיתה יש כ-30 ילדים, רק מחצית הכיתה תוכל לקיים שגרה בתוך הכיתה עצמה", אמר. "זה לא מצב אידיאלי, זה מצב חירום. האתגר בכל העולם הוא לייצר למידה מרחוק. זה לא קל בנסיבות האלה. אין ספק שהחופש הגדול יקוצר", הוסיף.

אלא שמשרדי הממשלה לא מתואמים ביניהם. משרדי האוצר והבריאות והמטה לביטחון לאומי (מל"ל) דורשים שהחופש הגדול במוסדות החינוך יבוטל לחלוטין, לעומת שר החינוך רפי פרץ ואנשי משרדו, שמתעקשים על המשך הלימודים בחודש יולי ויציאה לחופש בחודש אוגוסט. לדבריהם, פשרה זו תרכך את התנגדות ארגוני המורים.

מתווה נוסף שהציע מוטי יוגב, חבר הכנסת לשעבר מטעם הבית היהודי ומזכ"ל תנועת בני עקיבא, כולל יציאה לחופש גדול בחודש מאי, וחזרה ללימודים סדירים בחודשים יולי-אוגוסט. לדבריו, המתווה יקל על ההורים שנמצאים עם הילדים בבתים. הורים רבים תומכים במתווה זה ומבקשים לצאת לחופש גדול עכשיו ולחזור ללימודים מלאים בתומו

לתוך משוואה סבוכה זו נכנסים גם המורים, שמסרבים לשנות את תנאי העסקתם. "אסור לפגוע לנו בחופש הגדול. איזה עוד ענף מוותר על תנאיו הסוציאליים?", אומרת בת אל, מורה ממרכז הארץ. "מדוע אנחנו צריכים לעבוד עכשיו עד שעות מאוחרות בלילה וגם לוותר על חופש?".

"מה שקורה בימים אלו רחוק מלהיות חופשה", טוענת רונית מרדכי ממזכרת בתיה, אם לתלמידה בת 16. "צריך שמור על השגרה ולחזור לעצמנו. היא סובלת מאוד בימים אלה, ומחכה לטיול שלנו בחו"ל בקיץ. אנחנו, ההורים הממושמעים שלא יצאו חודש וחצי מהבית, לא צריכים להיענש. אנחנו לא אשמים במצב. החופש הגדול צריך להתקיים כמו כל שנה בחודשי יולי-אוגוסט. בשנה הבאה יימשכו הלימודים בכל הכוח".

ממשרד החינוך נמסר כי "טרם גובשה ההחלטה הנוגעת לחופש הגדול. עם גיבוש הנושא, תתפרסם החלטה מסודרת לציבור".