לקראת יום האישה, עולה כל שנה הנושא של חסרונן של נשים במדע. רק בדוח האחרון של ארגון WIPO, הארגון העולמי הממפה את הקנין הרוחני העולמי, נמצא כי בין השנים 1999-2020 נשים היו מעורבות רק ב-23% מכל הבקשות לפטנט, ולכן הן מייצגות 13% מכלל הממציאים הרשומים.

ואם זה המצב כיום, הרי שבמאות הקודמות פיתוחים של נשים לא זכו להכרה. בתקופה שבה לנשים לא הייתה זכות הצבעה, הן נאלצו לעמוד מאחורי בני הזוג או השותף למעבדה, ולא לקבל את הקרדיט הראוי. אולם מסתבר שנשים פיתחו המצאות שלא יכולנו לראות את החיים שלנו כיום בלעדיהן. הן לא יצאו לעבודה, הן טיפלו בבית ובילדים – ולכן ניסו למצוא דרכים על מנת להקל על העבודה הסיזיפית.

צוות מוזיאון המדע ירושלים אסף כמה מההמצאות ששינו את חיי ההורים והמשפחות, מאז ועד היום:

ג'וזפין קוקרן - מדיח כלים

אחרי שנמאס לג'וזפין לרחוץ עוד ועוד כוסות וצלחות, היא פיתחה את המדיח המודרני ב-1872. אולם, היא התאכזבה מאוד כשהתברר לה שרק מלונות ומסעדות מוכנים לרכוש את המצאתה. רק בשנות החמישים של המאה ה-20 נכנס המוצר גם לבתים הפרטיים.

ג'וזפין קוקרן – ממציאת המדיח כלים (צילום: יח"צ)
ג'וזפין קוקרן – ממציאת המדיח כלים | צילום: יח"צ

ואלרי האנטר גורדון - חיתולים חד פעמיים

ואלרי הייתה אם לשישה ילדים. היא החלה בתפירת חיתולים מניילון, שהשתמשו בו ליצירת מצנחים בזמנו, ונעזרה בצמר כותנה לצד מכונת התפירה הביתית שלה. כאשר הביקוש היה גדול, היא הביאה את החיתולים לייצור המוני, ורשמה את הפטנט על שמה ועל שם בעלה ב-1951.

ואלרי האנטר גורדון חיתולים חד פעמיים (צילום: יח"צ)
ואלרי האנטר גורדון חיתולים חד פעמיים | צילום: יח"צ

מארי אנדרסון - מגב הרכב

בביקור בניו יורק בחורף 1902, בעת נסיעה ברכבת חשמלית, הבחינה מרי אנדרסון שנהג הרכבת נסע עם חלונות קדמיים פתוחים בחלקם, עקב קושי בשמירה על החלון הקדמי נקי. כשחזרה לביתה היא שכרה את שירותיו של מעצב, עבור עיצוב מגב בהפעלה ידנית לשמירה על שמשה קדמית נקייה, ושכרה חברה מקומית שתייצר מודל עובד. היא הגישה בקשה לפטנט, וב-1903 הוענק לה פטנט ל-17 שנים עבור מגב השמשה. המכשיר כלל מנוף בתוך הרכב, ששלט על להב גומי בצד החיצוני של השמשה הקדמית. ב-1905 ניסתה אנדרסון למכור את הזכויות להמצאתה, אך החברה טענה כי אין בו ערך מסחרי. רק לאחר סיום תוקף הפטנט והעלייה בתעשיית המכוניות, הפכו מגבי השמשה הקדמית לציוד סטנדרטי.

מארי אנדרסון מגב הרכב (צילום: יח"צ)
מארי אנדרסון מגב הרכב | צילום: יח"צ

בת' נסמית - טיפקס

את הטיפקס המציאה קלדנית אמריקנית העונה לשם בת' נסמית, שראתה צורך בתיקון טעויות הקלדה. היא לקחה צבע לבן על בסיס מים ומכחול קטן וכך עברה על טעויות הקלדה שונות, למורת רוחם של מנהליה. היא השתמשה בצבע הזה לתיקון הטעויות במשך חמש שנים, במהלכן עשתה מספר תיקונים בהרכב הצבע בעזרת המורה לכימיה של בנה. בסופו של דבר היא התחילה לשווק את הטיפקס, והקימה את חברת Liquid Paper הפועלת עד היום.

ד"ר וירג'יניה אפגר - מבחן אפגר

את השיטה להערכת בריאות התינוק שעובר כל ילוד, פיתחה ד"ר וירג'יניה אפגר – רופאה מרדימה אמריקנית. שיטה זו הפחיתה באופן דרסטי את שיעור תמותת התינוקות מסביב לעולם.

וירג'יניה אפגר מבחן אפגר (צילום: יח"צ)
וירג'יניה אפגר מבחן אפגר | צילום: יח"צ

מרי פלפס ג'קוב - חזיית בד

מי המציאה את חזיית הבד? אשת החברה הניו יורקית מרי פלפס ג'קוב, שהמצאתה חסכה לאמריקנים כ-28 טון ברזל במלחמת העולם הראשונה. כזכור, עד אז השתמשו בחזיות ובמחוכים שהיו מעוצבים בעזרת ברזלים ועצמות לווייתן.

מארי פלפס ג'קוב חזיית הבד (צילום: יח"צ)
מארי פלפס ג'קוב חזיית הבד | צילום: יח"צ

אמנדה תאודוסיה ג'ונס - קופסת שימורים

אמנדה תאודוסיה ג'ונס האמריקנית המציאה בשנת 1873 שיטת שימור מהפכנית, שבה מאחסנים מזון בקופסאות פח שנסגרות בוואקום. כדי להשתמש בטכנולוגיה שיצרה, היא הקימה מפעל לשימורים והתעקשה שיעבדו בו רק נשים.

פלורנס פרפרט - המקרר

לא הרבה ידוע על פלורנס פרפרט, עקרת בית מניו ג'רזי, מלבד רישום של בקשת פטנט אחת שאושרה בשנת 1914 עבור מכונה שמקררת מזון. פרפרט המציאה למעשה את המקרר המודרני, והפכה את צידניות הקרח למיותרות.

פלורנס פרפרט המקרר הראשון (צילום: יח"צ)
פלורנס פרפרט המקרר הראשון | צילום: יח"צ

אליזבת מאגי - מונופול

ב-1903 פיתחה השחקנית, הכותבת והממציאנית המוכשרת אליזבת (ליזי) מאגי משחק קופסה, ושמו "landlord's game". מטרתה הייתה להמחיש באמצעי מבדר כיצד בעלי הנכסים מתעשרים על ידי עושק של שוכרי נכסיהם, ברוח משנתו של הכלכלן הנרי ג'ורג'. בינואר 1904 רשמה מאגי פטנט על המשחק החינוכי שלה. את עותקי המשחק יצרה בעצמה, בעבודת יד מאומצת. בהמשך ניסתה להתייעל ולהפיץ אותו בעזרת חברת "האחים פרקר", אלא שזה לא עלה יפה. ואז, בשנת 1931, הגיעה אחת מגרסאות המשחק (שבה שמות הרחובות נקראו על שם רחובות אטלנטיק סיטי) – אל צ'ארלס דארו, שפיתח את המשחק למונופול של ימינו.

רות וויקפילד - עוגיות שוקולד צ'יפס

אולי אחת ההמצאות הטעימות והחשובות ביותר, שעצוב היה לחשוב כיצד היינו חיים בלעדיהן, הגיחה לעולמנו בשנת 1930. הרעיון המבריק עלה במוחה הקודח של רות וויקפילד, דיאטנית ומרצה על ענייני מזון, בזמן שהכינה עוגיות לאורחיה במלונית הקטנה שהייתה בבעלותה יחד עם בעלה. כשהבחינה שאזלו לה העוגיות, היא החליטה לשבור חתיכות של חפיסת שוקולד מריר תוצרת נסטלה, במחשבה שהשוקולד יימס בתנור, אבל לא כך היה. כך היא למעשה הביאה לעולם מתכון הרבה יותר מוצלח, ועל כך כולנו מודים לה.

המתכון המקורי של עוגיות השוקולד צ'יפס של רות ויקפילד (צילום: יח"צ)
המתכון המקורי של עוגיות השוקולד צ'יפס של רות ויקפילד | צילום: יח"צ

בפעם הבאה ששומעים על ממציאים חשובים, לא צריך לדמיין דווקא את תומס אדיסון או בנג'מין פרנקלין, כשיש כל כך הרבה נשים מוכשרות ויצירתיות שפיתחו המצאות ששינו את חיינו.