המוזיקאי והיוצר ישראל כסיף היה חובש קרבי בנח"ל. לפני שנה וחצי הוא עבר התקף לב וחשב שהגיע הסוף, אך מאז חלה תפנית בחייו. "הייתי כבר במחצית הדרך למעלה, וקצת איבדתי את הרצון לחיות עד המפגש המדהים שהיה לי עם ילדי תסמותק".

את הפצעים והחוויות הקשות שחווה במהלך השירות הצבאי שלו עיבד בינתיים לאופרת הרוק "ילד תוף" שאותה ביים דורי בן זאב, ושתשודר בשידור חי ביום שלישי בדף הפייסבוק של עיריית תל אביב. במקביל הוא עובד על מיזם חשוב אחר: שיתוף הפעולה עם ילדי "תסמותק", שנוצר בעקבות מפגש עם ילדה עם תסמונת דאון שהגיעה לאולפן שלו כדי להקליט שיר לכבוד בת המצווה שלה.

מפה לשם, הוא הוזמן על ידי עמותת תסמותק לנגן באירוע עצמו. "הגעתי באיחור, הרוב כבר התפזרו, הרגשתי כמו בסרט של פליני. התיישבתי על המדרגות עם הגיטרה וניגנתי את השיר 'שלום עליכם'. פתאום הגיעו 10 ילדים וחיבקו אותי, הם נתנו לי חיים. שם נולד הפרויקט 'קול המלאכים'".

החיבור בין "קול הגרוב", להקת הילדים מפרדס חנה כרכור שמגיעה מדי שבוע לאולפן שלו, ו"קול המלאכים", הוליד מחזמר שכתבה המחזאית חמוטל בן זאב וביים הרצל ציוני, ואף תועד בסרט דוקומנטרי של אולפנת בהרן בשם "לנצח". "הקורונה תפסה אותנו בתחילתו של גיוס המונים, הופענו כבר מספר פעמים וכל הקהל שר עם הילדים. החזון שלי הוא להפיץ את המסר שכל הילדים שווים, להעצים את הילדים המיוחדים ואת המשפחות שלהם, ולמצוא תמיכה כדי שנוכל להפיץ את המסרים הללו בכל הארץ, כדי שנדע כולנו לקבל ולעטוף את השונה".

>> לתרומה לקול המלאכים

"צריך לתמוך בקבלת השונה והאחר"

מאיה (השם שמור במערכת) בת ה-11 משתתפת כבר שנתיים בלהקת "קול הגרוב" בתור משלבת. מיכל, אימה של מאיה, מספרת שהיא השתלבה בטבעיות עם קול המלאכים. "היה מרתק לראות אותה בתהליך, בדרך שבה היא דואגת להם, שיעשו את התנועות כמו שצריך ויגיעו למיקרופון. הילדים המשלבים והמשולבים מתנהלים יחד בצורה שהיא טבעית רק לילדים. מעבר לזה שהילדה שלי לומדת להכיל ולתת ולשים את עצמה בצד כי הפוקוס הוא בעיקר על הילדים המשולבים, נוצרו קשרים אמיתיים וחברויות אמיצות. יש תחושה של עזרה ונתינה כמו במשפחה", אומרת מיכל.

"כששאלתי אותה אם לא אכפת לה שהמשולבים נמצאים בעיקר במרכז היא אמרה שהיא הייתה מאוד שמחה להיות גם במרכז, אבל היא גם מבינה למה הסיפור שלהם הרבה יותר מעניין ולמה הם מושכים את העניין התקשורתי והשיח. קול המלאכים הוא מסוג הפרויקטים שלא מקבלים מימון מהמדינה, אנחנו תורמים לזה באופן אישי ומנסים לקדם את הפרויקט על מנת שימשיך. מרגש לראות את הקשרים היפים שנוצרו שם בין הילדים וגם בין ההורים".

על העבודה המוסיקלית עם הילדים עם תסמונת הדאון אומר ישראל: "יש לנו שפה משותפת, הם רגישים כמוני ויש לנו נפש חשופה ומגברים של דיסטורשן שיכולים להתפוצץ ולפרק הכול, ומצד שני יש גם יכולת הכלה גדולה. אני מוצא את הדרך לדבר איתם. חשבתי שאני עוזר להם, אבל לא הבנתי כמה הם הולכים לעזור לי".

החלום של ישראל הוא שמישהו ירים את הכפפה, וישים ילד או ילדה עם תסמונת דאון בפרונט, כדי שיהיו פרזנטורים של אחת החברות הגדולות במשק - בדיוק כמו שעשו בחברת גרבר לפני כשנתיים כשבחרו בתינוק עם תסמונת דאון לפנים החדשות של המותג. "צריך לתמוך בקבלת השונה והאחר. לילדים עם תסמונת דאון יש גמישות גבוהה, הכלה ואהבה ויש להם כרומוזום נוסף. אנחנו איבדנו את החמלה והאהבה. אולי בעצם לנו חסר כרומוזום", הוא מסכם.