היום, ה-20 בנובמבר, מציינים ברחבי העולם את יום זכויות הילד הבינלאומי. כמי שכבר 40 שנה פועל למען רווחתם ובריאותם של אלפי ילדים וילדות עם מוגבלויות, אני יכול לומר שאצלי כל יום הוא "יום הילד" בצורה כזו או אחרת.

חשוב לי לנצל את היום הזה על מנת לדבר על משהו שכמעט ולא מדברים עליו, או שאולי פחות שמים עליו דגש, והוא: איך תלמדו את הילדים שלכם לקבל את הילדים השונים מהם ולהתייחס אליהם כילדים רגיליםילדים יכולים להיות עם מוגבלויות שונות ומגוונות, חלקן יכולות להיות גלויות לעין, כמו ילד עם מוגבלות פיזית שנעזר בכיסא גלגלים או קביים, ילד בעל ליקוי ראייה שנעזר במקל הליכה, או ילד בעל לקות שמיעה שיש לו שתלים של מכשירי שמיעה בצידי הראש. בנוסף, ישנם גם ילדים הסובלים ממוגבלויות "סמויות" יותר מהעין, כמו הפרעות שונות הקשורות לספקטרום האוטיסטי.

נכות פיזית לאו דווקא מעידה על נכות קוגניטיבית

עם השנים למדתי שישנם כמה מסרים שכדאי וצריך לחלוק עם הילדים כדי לגרום להם לקבל את הילדים עם המוגבלות השונים מהםבדיוק כשם שאין שני מבוגרים זהים אחד לשני, ככה גם אין שני ילדים זהים זה לזה. לכל אחד ישנם הבדלים מסוימים שבולטים יותר מאחרים. בכל ילד יש הרבה מאוד מאפיינים ותכונות נוספות שמגדירות אותו. מוגבלות או נכות היא רק מאפיין אחד.

ילדים עם מוגבלות הם בדיוק כמו ילדים אחרים וגם הם רוצים לרכוש לעצמם חברים ולהרגיש שהם חלק מקבוצה תומכת וחבריתילדים יכולים להיוולד נכים או להפוך לנכים כתוצאה מתאונה או מחלה. נכות או מוגבלות הן לא מחלות מדבקות ולכן אין מניעה שלילדכם יהיו חברים כאלו ואין לו מה לפחד מהםילדים עם מוגבלות יכולים לעשות הרבה מהדברים שילדים "רגילים" עושים, זה פשוט ייקח להם קצת יותר זמן. ייתכן והם יזדקקו לעזרה. עודדו את ילדיכם לסייע להם כדי להצליח במה שהם עושיםחשוב מאוד שילדיכם יבינו שרק משום שילד מסוים סובל מנכות פיזית זה לא אומר בהכרח שהוא סובל גם מנכות קוגניטיבית.

המסרים שכתובים פה חשובים מאוד ולו מפאת העובדה המצערת שילדים עם מוגבלות הם אחת מהאוכלוסיות המודרות ביותר בחברה. לעיתים קרובות הם חווים אפליה והפרה בוטה של זכויותיהם. גם בעולם, ילדים עם מוגבלות נמצאים בסיכון גבוה יותר לעוני, לחינוך פחות טוב ולשירותים רפואיים וחברתיים שאינם מותאמים לצרכיהםילדים עם מוגבלות ניצבים בחיי היום יום שלהם בפני מחסומים רבים שהחברה מציבה בדרכם, מחסומים שמצמצמים את ההזדמנויות שלהם להשתתף באופן פעיל בחיי הקהילה והחברה בה הם חיים.

דווקא היום, יום זכויות הילד הבינלאומי, עלינו לדאוג גם לזכויותיהם של הילדים עם המוגבלויות. עלינו לדאוג עבורם לזכאות שווה לשירותי חינוך בכל הרמות, בדומה לילדים ללא מוגבלות. לאפשר להם חינוך מכליל באמצעות כלי העזר והתמיכה שדרושים להם וחשוב מכל, עלינו לאפשר לילדים עם מוגבלויות גישה שווה במשחקים, בילויים, פעילויות ספורט ופנאי בבית הספר ומחוצה לויום הילד שמח לכולם!

הכותב הוא מנכ״ל ומייסד רשת "עלה" - הרשת לאומית לילדים ואנשים עם מוגבלות.