לאחר שעמיר קליגר, מורה במרכז למחוננים בראשון לציון, שוחח עם תלמידיו על המהפכה המשפטית ביום שני שעבר, הוא נדהם לגלות שזומן לשימוע לפני פיטורים. קליגר, שמלמד שם מזה עשור, קיבל את ההזמנה לשימוע ממנהל המרכז שהודיע לו שבעקבות תלונה שהתקבלה, הוא מפסיק את עבודתו. ״עמיר הדגיש שמדובר בערכים בסיסיים שהמהפכה עומדת לפגוע בהם ללא קשר לעמדה פוליטית כזו או אחרת״, מספרים תלמידים.

קליגר (43), במאי קולנוע ותיאטרון ומורה למחשבה ביקורתית במכון ורדי, קיים שיחה עם תלמידיו על רקע המהפכה המשפטית, אך לאחר שהתקבלה בהנהלת המרכז תלונה על ידי קבוצת תלמידים, לפיה מדובר היה ב״הסתה״, הוא זומן לשימוע שיערך ביום ראשון הקרוב. בשיחה עם mako אמר כי בעצת עורכי דינו הוא לא מדבר עם עיתונאים עד לשימוע.

עם זאת, תלמידים אחרים מעידים על שיחה חינוכית לגיטימית: "נכחתי בשיעור... עמיר ואליענה שמנחה איתו את הקורס דיברו על ההשלכות של המהפכה הזו ואיך היא תשפיע באופן ישיר על כל אחד מאיתנו. הם אמרו שכמו בכל עניין יש כאן שני צדדים ומובן שלא מעט אנשים שמחים על המהפכה, והסבירו גם על זה. הדגש היה על הסכנות שטמונות בזה, אבל שוב, עמיר הדגיש שמדובר בערכים בסיסיים שהמהפכה עומדת לפגוע בהם ללא קשר לעמדה פוליטית כזו או אחרת. הוא אמר (וגם אליענה) שהגיעו ללמד רק כי חשבו שלדבר איתנו יהיה אפקטיבי יותר מלשבות".

"השאלה העקרונית היא מה תפקידם של אנשי חינוך כעת: להגן על התלמידים מפני המציאות, בדרך של הדחקה וכיסוי, או לתווך אותה עבורם כך שיוכלו להשפיע ולתקן אותה? הדרישה בעת הזו לדיון מאוזן היא אבסורדית", אמר קליגר בראיון להארץ, ״בעשר שנותי כמורה בתוכנית ניהלתי כ–300 שיחות בוקר. מעולם לא היתה תלונה על אופיין ותכניהן. הטענות על כך שעלו לאחרונה הגיעו מאז עליית הממשלה הנוכחית לשלטון. מעולם לא אמרתי לתלמידים להצביע למפלגה כזו או אחרת. הזמנתי אותם לקרוא את המציאות בצורה צלולה, להתעמת עם העובדות ולהגדיר לעצמם קווים אדומים המתנגשים בתפישת עולמם. כיצד ניתן להגדיר חינוך להומניזם, סובלנות, שוויון ושלטון חוק כ'הסתה'?".

נראה שמשרד החינוך לא מעוניין, בלשון המעטה, בקיום שיח פוליטי במוסדות החינוך בימים אלו. ״יש להבחין בין חינוך לתודעה ולמעורבות פוליטית-חברתית ואזרחית, שהוא מותר ואף רצוי, ובין הטפה לתפיסה פוליטית-מפלגתית מסוימת, שהוא פסול ואסור עלפי החוק. לא נותיר ולא נאפשר להפוך את מוסדות החינוך לזירת התגוששות פוליטית״, כתבה עו״ד ענת אורנשטיין, הממונה על המשמעת וטוהר המידות במשרד החינוך בפנייה למנהלי בתי ספר ברחבי הארץ שנשלחה השבוע והדגישה, ״בהתאם לחוזרי המנכ"ל והדין יש לשמר את גבולותיו של שיח ממלכתי, ענייני ומכבד גם בהנתן מחלוקת ואי הסכמה פוליטית. מצופה מעובדי ההוראה ומנהלי בתי הספר בכל מוסד לימודי, להוות מודל ערכי ודוגמה לסבלנות וסובלנות לעמדות האחר, תוך עריכת שיח ערכי אך נטול השתלחות מכל סוג שהוא".

בעקבות הזמנתו של קליגר לשימוע, תכננו הורים ותלמידים להפגין מחוץ למכון היום. אולם בעקבות בקשתו של קליגר, הפגנת המחאה נדחתה ליום ראשון, במקביל לשימוע.

זו לא הפעם הראשונה בה עיריית ראשון לציון מנסה לפטר מורים בבתי ספר על רקע טענות להשמעת אמירות פוליטיות בכיתה. כך למשל, בשנת 2020 פוטר ד״ר מאיר ברוכין, שלימד בתיכון בראשון לציון, בטענה כי הביע עמדות פוליטיות בכיתה וקרא ברשתות החברתיות נגד צה״ל ובעד סרבנות. במקרה של ד״ר ברוכין, גם התערבותם של מועצת התלמידים הארצית לא סייעה, ותוך שמשרד החינוך לא הגיב לטענות כי הוא פוטר ממניע פוליטי, עבודתו הופסקה.

 

מעיריית ראשון לציון נמסר: ביממה האחרונה מתפרסמות ידיעות באשר לפיטורי מורה בשל התבטאויות פוליטיות.

אנו רוצים להבהיר קודם כל כי אין אמת בפרסום. 

ראשית המורה לא פוטר ומדובר בבירור תלונה שהחברה העירונית המעסיקה את המורה, קיבלה ממנהל בית הספר השייך למשרד החינוך, באשר על התנהלות בניגוד להנחיותיו וגרימת אי נוחות לבאי בית הספר ואינה קשורה לדעה פוליטית זו או אחרת - אלא להתנהלות כללית של המורה שאיתו נעשו מספר שיחות לאורך השנה ע״י המנהל. אנו מחוייבים לקרוא למורה לשיחת בירור בכדי להבין את עמדתו למול התלונות שקיבלנו, כפי שמצופה מאיתנו בכל תלונה שאנו מקבלים. נבהיר שוב כי המורה לא פוטר - אלא הוזמן לבירור שהוא שימוע, בכדי לשמוע אותו ואת חילוקי הדעות שיש לו עם מנהל בית הספר. למותר לציין כי על מורה לעבוד בתיאום ולפי הנחיות ההנהלה.