"זה נראה כמו ניסיון לנרמול פדופיליה. זה נשמע לכם שפוי?! אתם ההורים תתחילו לעבוד. כנסו לתזכיר החוק ותגיבו לו, תפיצו תעירו את כולם. אם תשתקו אתם שותפים לקידום פדופיליה בישראל", נכתב בהודעות שהופצו לאחרונה בקרב הורים רבים בישראל בעקבות תזכיר חוק חדש שהפיץ משרד המשפטים והצליח לחולל סערה. ההאשמה: שמועות על כך שהתזכיר עלול לאשרר פדופיליה החלו להתפשט ברחבי הרשתות החברתיות. מנגד, מומחיות בתחום טוענות דווקא שמדובר בתיקון מבורך ומבהירות: "להסתכל על התזכיר כאילו הוא מאפשר פדופיליה זה פשוט פייק ניוז". מבולבלים? גם אנחנו, בדיוק בגלל זה יצאנו לעשות סדר בעניין.

להוריד את "גיל ההסכמה"

"בימים האחרונים התפתחה סערה בקהילה הפמיניסטית סביב תזכיר חוק שעוסק במעשים מגונים בבני ובנות 16-14. החשש נבע מההבנה שהחוק יוריד את 'גיל ההסכמה' למגע מיני וכך יכשיר פגיעה בנערות ונערים. נשמע מטריד? בהחלט, רק שזה לא המצב", נכתב בפוסט שהעלו בנושא איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית.

ואכן, לפי תזכיר החוק שהופץ להערות הציבור, מצוין כי מטרת החוק היא לקבוע עבירה של מעשה מגונה בקטינים בגילאי 16-14, שהעונש בצדה יעמוד על ארבע שנות מאסר. איגוד מרכזי הסיוע מבהירים על מה כל המהומה: "החוק הישראלי קובע 'גיל הסכמה', שמתחתיו להסכמה של נער או נערה למגע מיני אין תוקף – וכל מגע מיני ייחשב לעבירת מין. בעבירות אינוס, גיל ההסכמה עומד על 16, כאשר בין גיל 14 ל-16 אפשר לתת הסכמה רק כשהפרש הגילים בין הצדדים הוא עד 3 שנים. בעבירות של מעשה מגונה, גיל ההסכמה עומד על 14. וזהו. כדי להוכיח שהסכמה של נערה או נער מעל גיל 14 לא ניתנה באופן חופשי צריך להוכיח נסיבות מיוחדות של ניצול או יחסי מרות מובהקים, בדומה לעבירות מין כלפי בגירות ובגירים. כלומר, אם בת 15 'הסכימה' לכאורה ליחסי מין עם בגיר, הם עדיין יחשבו לאונס. לעומת זאת, אם היא 'הסכימה' לכאורה למגע מיני אחר, הוא לא ייחשב בהכרח לעבירה פלילית".

אז מה קובע תזכיר החוק? "התזכיר משווה את ההסדר החוקי של מעשים מגונים לזה של עבירות האינוס. כלומר: נער או נערה בין גיל 14 ל-16 לא יוכלו לתת 'הסכמה' למגע מיני כאשר יש הפרש גילים משמעותי. ההבדל העיקרי בהסדר הוא הפרש הגילים המסתמן: לפי התזכיר, ההפרש יעמוד על 5 שנים – ולא על 3 שנים, כמו בעבירת אינוס", הבהירו מרכזי הסיוע.

לדבריהם, מדובר בשינוי משמעותי ומבורך, שכן לפי דו"ח איגוד מרכזי הסיוע, שיעור גבוה ביותר של התיקים מוגשים על עבירות מעשה מגונה (58%): "מעשה מגונה הוא עבירת המין הנפוצה ביותר. זה לא מפתיע – זו מעין 'עבירת סל', שכוללת כל פגיעה מינית שאינה כוללת חדירה לגוף. החוק החדש יתקן את העיוות שלפיו נער או נערה לא יכולים להסכים לאינוס, אבל כן יכולים להסכים למעשה מגונה".

עם זאת, ישנה בעיה אחת מרכזית בתיקון, עליה נמתחת מרבית הביקורת. "לפי הסדרים הקיימים היום שעוסקים בבעילה אסורה ומעשי סדום פער הגילאים לא עולה על 3 שנים, אבל בתזכיר כתוב שהפער בעבירת מעשה מגונה יהיה 5 שנים, ואפילו הוסיפו בדברי ההסבר שאולי יעלו את הפער ל-7 שנים, שזו בכלל קטסטרופה", מסבירה עו"ד מיה אוברבאום מאיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית ומפרטת, "ההבדל היחיד הוא הפער של הסייג. התיקון שצריך לעשות הוא להשוות את הסייג כדי שפער הגילאים יישאר 3 שנים ולא 5, בוודאי שלא 7. לטעמנו בפער גדול כל כך אי אפשר לצאת מנקודת הנחה שהייתה הסכמה אמיתית".

איך הסבירו את הפער בתזכיר? "העבירה של מעשה מגונה כוללת מגוון התנהגויות שחלקן תואם פעילות מינית של קטינים בגילאים האמורים. על מנת ליצור הסדר מאוזן המביא לידי ביטוי שיקולים אלה, מוצע לקבוע כי הסייג לאחריות פלילית כאשר מדובר במעשה מגונה יחול כאשר הפרש הגילים בין הנאשם והקטין או הקטינה הוא חמש שנים. עם זאת, נבחנת השאלה האם ראוי לקבוע הפרש גילים של שבע שנים", נכתב בדברי ההסבר.

"אני חושבת שיש מקום להקטין את הפער ולהגיד שהסייג יחול רק עד 3 שנים, כמו בעבירת בעילה אסורה", מוסיפה ד"ר גליה שניבוים, בית ספר הארי רדזינר למשפטים, אוניברסיטת רייכמן ומחדדת, "אבל באופן עקרוני להסתכל על התזכיר כאילו הוא מאפשר פדופיליה זה פשוט פייק ניוז. כרגע האופציה היחידה אם יש קורבן מעל גיל 14 זה להוכיח ניצול של יחסי מרות, תלות או השגחה וכו׳, או להשתמש בעבירה שקיימת בחוק העונשין שעוסקת במעשה מגונה בפומבי או בחוק למניעת הטרדה מינית, שם מדובר על מאסר של שנתיים בלבד. כאן מדובר על 4 שנות מאסר. יש הגברה של ההגנה על נפגעים קטינים. התזכיר מציע להגביר את ההפללה וההגנה על קטינים, וזה לא נכון שהוא מאפשר פדופיליה. הוא רק מגביר את ההיקף של האיסור הפלילי".

עו"ד מיה אוברבאום (צילום: דוברות מרכזי הסיוע)
עו"ד מיה אוברבאום | צילום: דוברות מרכזי הסיוע

ולמרות שרבים מסכימים שהתיקון מועיל וחשוב, יש גם דעות אחרות. ״הניסוח של הצעת החוק היא מאד בעיתית ופותחת מחדש סוגיה כואבת - למה בכלל הפחיתו את הענישה על העבירה כלפי ילדים? הבעייתיות היא בהוצאת הסעיף מהמכלול של סוגיית הסכמת קטין ליחסי מין״ אומרת עו״ד רוני אלוני סדובניק ומסבירה, ״גיל הקטינות הוא 18 ועד אז אין לילד אפשרות לקבל החלטות על גופו ובריאותו, ולא בשום תחום אחר כמו בחירות או רישיון לנשק וכדומה, למה כשזה מגיע למגע מיני בין ילדים גיל 14 פתאום הוא בסדר?״.

"הביקורת שלי על משרד המשפטים ועל מרכזי הסיוע היא שהם טובעים בתיקי עבירות מין בקטינים במקום לפשט את החוק, לקצרו, ליעלו ולהבהיר בו שכל מגע מיני עם ילד הוא עבירה פלילית. אם המגע היה בהסכמה אמיתית הרי שאף צד לא יתלונן על כך. אבל אם קטין מתלונן שזה לא היה בהסכמה - אין כל צורך בראיות נוספות, או בהוכחה שזה היה בהסכמה או לא. עצם התלונה של קטין תספיק להרשעה כי החוק יהיה מאד ברור", אומרת עו״ד אלוני סדובניק ומוסיפה, "לא יתכן שילדים וילדות ינוצלו מינית בישראל ואם תקראו את חוק העונשין, בפרק עבירות המין, תבינו למה 86% אחוז מהתלונות על עבירת מין נסגרות. לשון החוק בנוגע לקטינים היא כל כך מעוותת, מסובכת, לא קריאה ולא ברורה לאף אחד וזה משרת את הקהילה הפדופילית מצוין".