זה לא סוד שהדיון סביב הרפורמה המשפטית הוציא הרבה שדים מהחברה הישראלית, כאלו שגרמו לפילוג, להגדלת הפערים וחוסר תקשורת בין המגזרים והזרמים השונים. רגע לפני יום העצמאות, והרבה רגעים אחרי שהחל המתח בחברה הישראלית לאור המציאות המורכבת, החליטו ברשת החינוך אמית וארגון "גשר" לצאת למסע ברחבי הארץ עם "מסעית ההקשבה", משאית ממותגת ("המסעית") שנודדת בין בתי הספר של אמית בכל רחבי הארץ, בסגנונות שונים, ובה מנחים של ארגון "גשר" שמארחים דמויות מוכרות מכל קצות הקשת הישראלית במטרה לבנות שיח מאחד וקשוב. 

"דווקא בימים הללו, הימים הלאומיים, שבהם אנו זוכרים את מי ששילמו בחייהם למען תקומת המדינה, וחוגגים את 75 שנות העצמאות, אנו נחשפים לשיח מלא עוינות ברשתות החברתיות ובזירה הציבורית כשבמקום להקשיב - כל צד שומע בעיקר את עצמו", מסביר דוד שמחון ראש תחום חברה וחיבורים ברשת אמית ומי שיזם את הפרויקט, "בדיוק בגלל זה, דווקא עכשיו חשוב לנו לחזק את תרבות ההקשבה. אנחנו יוצאים ללמד את התלמידים שלנו מה זאת הקשבה, לקרוא להקשבה ולהבין אין מקשיבים אחד לשני. כדי לחיות ביחד אנחנו לא צריכים להסכים על הכול אבל חייבים להקשיב אחד לשני ולנסות להבין גם את האחר באמת ולהאמין כי כולם רוצים את טובת המדינה. השינוי בשיח בחברה הישראלית מתחיל בתלמידים". 

מסעית ההקשבה (צילום: באדיבות ארגון "גשר")
צילום: באדיבות ארגון "גשר"

"המעשה הציוני הוא לא לייבש ביצות אלא להקשיב"

בתנועת גשר, אשר עוסקת כבר למעלה מחמישים שנה בקירוב לבבות ומגזרים שונים באוכלוסייה, שמחו מאוד לשמוע על המיזם והצטרפו בהתרגשות. "אנחנו מסתובבים בין כל הזרמים בחברה הישראלית בימים אלו", מספר חזקי פייגין, מנהלת מחלקת חינוך בארגון, "רק בשבוע האחרון היו בפעילויות של גשר מעל 3,000 משתתפים בכל רחבי הארץ: צפון, דרום, פריפריה ומרכז. אנחנו עובדים כבר מעל 50 שנה במטרה ליצור תשתית לחיים משותפים והיום הצורך בזה מורגש יותר מתמיד. כאשר יודעים להקשיב ולדבר, הבדלי הדעות בנינו יכולים להפוך למכפיל כוח, זה נהדר להיות שונה ואנחנו חוגגים את המגוון הישראלי, אבל אם אין לנו יכולות להקשיב באמת ולשוחח לעומק, המגוון עלול ליצור תחושות קשות כמו שאנחנו חווים היום. לשמחתי מניסיוננו בשטח אנחנו יכולים להגיד שהחברה יודעת ורוצה להקשיב, בניגוד למה שלפעמים נראה ברשתות החברתיות ובתקשורת. בסופו של יום רב המשותף על המפריד וכאשר אנחנו נחושים להקשיב לשונים מאיתנו, השוני הופך אותנו לטובים יותר".

"כיום המעשה הציוני הוא לא לייבש ביצות, הוא להקשיב אחד לשני. כמו שאז לולא יישוב הארץ לא היינו יכולים להקים מדינה, היום בלי הקשבה לא נוכל לחיות פה יחד", אומר צמח דוד שלוס, רכז תוכן והנחיה בארגון "גשר". 

 

מסעית ההקשבה (צילום: באדיבות ארגון "גשר")
צילום: באדיבות ארגון "גשר"

ואם יש רגעים שנדמה שאי אפשר לתקשר יותר אחד עם השני, נדמה ש"מסעית ההקשבה" מצליחה ליצור שינוי ומעוררת פה תקווה. תומר זוהר רר, מנחה מטעם גשר בפרויקט, נפגשת בימים אלו עם מאות בני נוער. רק ברביעי ובחמישי האחרונים נחתה סדנאות רבות במסגרת המסעית, שעוד תמשיך את מסעה גם בימים הקרובים. "אנחנו כבר יומיים בפעילות של המסעית, עוברים בכל הארץ, במרכז ובפריפריה, ונוכחות לראות בכל פעם שאמנם הדעות שונות, את זה כולנו יודעים, אבל לא פחות חשובות אלו יכולות ההקשבה של הנוער. זה ברור שזה הדבר שהכי חסר היום בחברה הישראלית ואנחנו רואות גם כמה זה קשה להם להקשיב באמת ולחכות לפני שעונים לחבר או חברה שמדברים, ולכן זה עוד יותר מעצים את החשיבות של מה שאנחנו עושים".

 

מסעית ההקשבה (צילום: דוברות אמית)
תהילה יצקן וטליה שבו | צילום: דוברות אמית

''אין חשוב יותר כיום מאשר ללמוד וללמד להקשיב, אנו מאמינים ומקווים שהמסע יתרום לשיח בונה ואמיתי'', מוסיף ד''ר אמנון אלדר, מנכ''ל רשת אמית. גם התלמידות נשמעות מרוצות וחושבות שנעשית כאן פעילות חשובה. תהילה יצקן, תלמידת כיתה י' בתיכון אמית אורי מעלה אדומים שהשתתפה בפעילות של "מסעית ההקשבה" מספרת כי בפעילות ''חילקו אותנו לקבוצות שונות בעם והיינו צריכות לייצג את הקבוצה שלנו. היה ממש קשה להיכנס לייצג קבוצה שהדעות שלה שונות משלנו והתפתח דיון קשוח אבל מעניין''. טליה שבו, חברתה לכיתה הוסיפה כי ''להקשיב זה לא קל, אבל היה מאד חשוב והבנו שצריך באמת להקשיב ולשמוע דעות שונות''. 

"הפרויקט המיוחד של 'מסעית ההקשבה' הוא עוד קרן אור בתקופה חברתית קשה ומורכבת", מסכם מנכ"ל ארגון "גשר", אילן גאל דור, "אם אפשר להצביע על מגמה חיובית בתקופה הנוכחית, אלו הן היוזמות החברתיות והמעורבות החברתית, אשר צומחת וגדלה בקצב מסחרר. הפעילות המשותפת של רשת אמית ושל ארגון 'גשר' מסייעת לייצר חיבורים חשובים בין חלקי העם השונים, ובעיקר מסייעת להוריד את גובה הלהבות וליישב עד כמה שניתן את המחלוקת בתקופה הנוכחית. ב-50 שנות הפעילות של 'גשר', גילינו שעצם המפגש והשיח בין הצדדים השונים בעם מסייעים בהפלת החומות וביטול הדעות הקדומות, ומייצרים קרבה בין הצדדים השונים. פרויקט 'מסעית ההקשבה' מיישם גישה זו בצורה מופלאה, ואכן אנו רואים, לאורך המסע, את האהבה ואת הרצון לקרבה בין כלל חלקי ישראל. כולי תקווה כי היוזמות החברתיות, שאנו מפעילים ומנהלים, ימשיכו לצמצם את המחלוקת והפערים בעם, ויצמיחו דור צעיר מגובש ומאוחד".