לראשונה, צעירות בדואיות מתנדבות השבוע בבנייה ושדרוג חממה לימודית שפועלת במתנ"ס המקומי ביישוב הבדואי שגב שלום. החממה היא חלק משנת מכינה מיוחדת, "מוסתקבלי" (עצמאות) שמה, שמעודדת את הצעירות - שמוסללות בדרך כלל להקמה מהירה של משפחה - לרכוש השכלה גבוהה ולצאת לעבוד מחוץ ליישוב, למרות התנגדות מוקדמת של ההורים.

תכנית "מוסתקבלי" הוקמה על ידי שירותי הרווחה במועצה המקומית שגב שלום ומיועדת לבוגרות תיכון משגב שלום והסביבה, במטרה לתת לכל צעירה בוגרת תיכון "כלים ומיומנויות באקדמיה ובתעסוקה, להחליט מה היא רוצה לעשות בחיים", אומרת סנא דריבי, מדריכה ב"מוסתקבלי". 30 הצעירות המשתתפות בתוכנית מידי שנה, מתנדבות בבתי ספר ובגני ילדים, לומדות עברית, מקבלות קורסי העצמה, מסיירות במכללות ובאוניברסיטאות ומקבלות אימון תעסוקתי בדגש על הכוונה ללימודים באקדמיה.

"בלי התוכנית לא הייתי חושבת לצאת ללמוד"

דריבי וג'מילה, שמנהלת את מרכז הצעירים במתנ"ס מסבירות: "רבות מהצעירות לא יכולות לעבוד או לצאת מחוץ לשגב שלום. הורים רבים לא מרשים לבנות ללכת ללמוד, או רק אחרי החתונה, אם בכלל. ולכן, התוכנית היא המקום היחיד שהמשפחה מרשה להם להיות בה, כי מפחדים על הבנות. התוכנית נותנת ביטחון להורים שהם מעורבים בכל שלב ויודעים מה קורה עם הבנות שלהן".

לדבריהן, "התוכנית עוזרת להעצים את הצעירות ודרך התוכנית הן מצליחות להבין מה הן רוצות ומה האפשרויות שעומדות בפניהן וכך מקבלות ביטחון עצמי לעמוד על שלהם לגבי מה שהן רוצות ללמוד. במגזר הבדואי, רוב הצעירות נמצאות בשגרה ברורה ומוחלטת: הן הולכות לבית הספר וחוזרות. התוכנית הזו מאפשרת לצעירות לגדול ולהתפתח ולמצוא את מה שמתאים לה בדרך שתשתלב עם סביבת החיים והמשפחה שלה תוך שיתוף פעולה מלא של ההורים בתהליך".

נ', בוגרת התוכנית, שתתחיל בשנה הבאה לימודי אגרונומיה במכללת ספיר סיפרה: "התוכנית עזרה לי עם השפה העברית ולשכנע את ההורים לתת לי לצאת לעולם האקדמיה. אם לא הייתי בתוכנית לא הייתי חושבת לצאת ללמוד״.

עבודות בחממה במכינה לנערות בדואיות (צילום: JNF UK)
עבודות בחממה במכינה | צילום: JNF UK

ב' (19), תושבת הפזורה שהתקבלה ללימודי אדריכלות נוף במכללת ספיר סיפרה "שהתוכנית חיזקה את הביטחון העצמי שלי להבין מה אני רוצה ללמוד ולשכנע את ההורים בזה. הכרתי את עצמי באמצעות התוכנית ואת האפשרויות שעומדות לרשותי. אם לא הייתי באה לפה הייתי הולכת להיות אחות, בלי להבין שזה בכלל לא מתאים לי". החלום של ב' הוא "לפתוח משתלה ולעזור לאנשים לתכנן את הגינות שלהם".

מ' (18), גם היא מהפזורה, תתחיל בשנה הבאה לימודי סיעוד במכללת ספיר. היא מספרת שאחיה לא רצה שתלמד, אלא שתתחתן קודם. "התוכנית שכנעה אותו שזה בטוח ושזה בסדר שאלך ללמוד, ביקרנו במכללות השונות, חיזקתי את השפה העברית ואת האמונה ביכולות שלי". צעירה נוספת סיפרה שהוריה הסכימו שתוריד את כיסוי הפנים המלא בעקבות התוכנית.

במסגרת עבודות ההתנדבות השתתפו הצעירות בבניית פרגולה, בצביעה ובהתקנת דק, נטעו עצים ושתלו דשא בשיטת "עשה זאת בעצמך" ובהובלת הארגון היהודי-בריטי JNF UK. יונתן גלון, מנהל פעילות JNF UK בישראל: "במסגרת החזון הציוני של הארגון לפיתוח הנגב, אנו רואים חשיבות רבה בעבודה גם עם האוכלוסייה הבדואית ובמיוחד עם צעירים שרוצים לעזור לעצמם ולקהילה, ויחד איתם לשדרג את המרחב הציבורי במסגרת תוכניות שמעודדות תעסוקה והשכלה גבוהה והשתלבות בחברה הישראלית.

"ביחד עם ארגון JNF UK ייהפך החלק האחורי של המתנ"ס לפנינה במדבר", אומר אריה חודרה, מנהל המתנ"ס בשגב שלום, "לכל החלום שהופך למציאות שותפים תושבים ובני נוער, צעירות וצעירים, הפועלים בתחום המתנ"ס, מתנדבים ותורמים לקהילה, ובדרך זו משנים במו ידיהם את חייהם".