במסגרת המאבק שמנהלת הסתדרות המורים במשרד האוצר, הלימודים בכל מוסדות החינוך השייכים לה יסתיימו היום ב-13:00, כולל בחינוך המיוחד. בנוסף, הסתדרות המורים צפויה לקיים היום גם הפגנה ברחבת מוזיאון תל-אביב בשעה 18:00, וזאת לטענתה "במחאה להצלת מערכת החינוך מקריסה".

על רקע הדברים, הגיעה עדנה דוד, סגנית מזכ"לית הסתדרות המורים, להתראיין על מצוקת המורים ודרישותיהם.

היום אתם סוגרים את בתי הספר, מוסדות החינוך באחת, מה הצעדים הבאים שלכם? מה אתם מתכננים?

"תראה קודם כל היום מגיעים אלפי אנשי חינוך לזעוק לאוצר 'די לקיפוח' והגיע הזמן להציל את המערכת הזאת ולגלות אחריות כלפי העתיד של המדינה הזו, כלפי העתיד של הילדים האלו, אנחנו חיים במערכת שמורעבת כבר שנים רבות, והאוצר שגורר רגליים, מנסה להפנות את השיח לכל מיני דברים שהם כרגע לא רלוונטיים, אנשי החינוך".

 לא היינו בסרט לפני שנה ושנתיים? וכל פעם זה נגמר בהסכם, ואתם שוב חוזרים.

"ממש לא אשים דברים על דיוקם, אנחנו כרגע נמצאים בשנתיים של דיליי מהסכם השכר שלנו, אנחנו צריכים לקבל אחורנית שנתיים את מה שבעצם מגיע לנו. ולחתום על הסכם עתידי לשנים הבאות. מה שקורה בעצם הוא, שהאוצר כרגע רוצה לדבר על חופשות, להסב את השיח למקומות אחרים כדי להמשיך את הקיפוח המזדחל הזה לאורך שנים ואנחנו לא מתכוונים לתת להם להתנות שום דבר אל מול הסכם השכר, קודם הסכם שכר הוגן".

 מה הצעד הבא? השבתה של יום שלם?

"תראה אנחנו נמצאים בעצם בסכסוך עבודה וזה אומר שאנחנו יכולים לנקוט במספר צעדים שעומדים לרשותנו, אנחנו בוודאי לא נמנה אותם כעת אבל כן גם השבתה היא לא מילה שאנחנו כרגע פוסלים אותה, אנחנו מאוד מקווים שהאוצר יתעורר ויבין שהמערכת הזאת היא על סף קטסטרופה, אי אפשר להגיע ל-1 בספטמבר כי לא יהיה מי שייפתח את השנה הזאת, אנשים בתוך המערכת גם ותיקים וגם צעירים עוזבים את המערכת".

 להעלות שכר למורים זה דבר חשוב ומבורך, אבל בכל מה שקשור למאבקים שלכם אתם פשוט מחטיאים את המטרה ונמאסתם על הרבה מההורים, וזה בא לידי ביטוי בקורונה כשסירבתם להחזיר לילדים את החופשות אחרי שישבו חודשים בבית.

"סליחה בקורונה כל מי שהחזיק את המערכת על הכתפיים שלנו אלו היו המורים".

 לא הסכמתם להשתתף בבדיקות.

"המורים הם לא בייביסיטר, לא אחים ואחיות, הם מחנכי הדור, הם מלמדים את הילדים הם צריכים לעשות את עבודתם נאמנה, אנחנו המגזר המשכיל ביותר בתוך המגזר הציבורי, בגלל שאולי אנחנו המגזר הנשי, הצווארון הוורוד, אז אפשר להמשיך ולקפח אותנו? ממש לא, די לקיפוח, מגיע לנו שכר שהולם את ההשכלה שלנו את המאמץ את הזמן ואת מה שאנחנו עושים ללא התניות".

התוכנית החדשה אוגוסט-תשרי, מדברים על 21 ימי חופש שיילקחו מיולי, הילדים יילמדו בחודש יולי חודש מלא ובחודש ספטבמר עד תחילת אוקטובר יהיה חודש שלם שהילדים לא יילמדו, תקבלו 17 ימי חופש חזרה ועוד ארבעה ימים כל מורה יוכל לבחירתו מתי שהוא רוצה לקחת בנוסף לימי החופש הרגילים, למה את מחייכת?

"אני מחייכת כי מי שמכיר את מערכת החינוך מבין שאם אנחנו נצטרך להזיז חלק מהחופשים לפי חופשות אז כל שנה נצטרך להתאים, שום רצף, שום רצפים, שום...".

אם זה מקל על ההורים שיש להם שניים שלושה וארבעה ילדים שבחגים ממילא גם הם לא עובדים, מה הבעיה לעשות את זה?

"גם אני אמא לארבעה ילדים שהיו בתוך מערכת החינוך וחלק עדיין נמצאים ואני רוצה להגיד לך אם נסתכל טיפה על העולם ונראה מה קורות במדינות ה-OECD בשאר העולם, לכל המורים יש חופשות, יש חופשת קיץ קבועה, לא מערערים עליה ההבדל הוא שהמדינה נותנת פתרונות. ימי החופשה של המורים בישראל אינם רבים יותר לפעמים בחלק מהמדינות אנחנו עובדים אפילו יותר מחלק ממדינות אחרות".

לא מקצרים לכם, 21 יום במקום ביולי בספטמבר, למה לא להקל על ההורים? הקייטנות עולות ים של כסף.

"קודם כל אני מציעה שמדינת ישראל תמצא את הפתרונות המתאימים כמו בשאר העולם, פתרונות איכותיים עבור בילדים בחופשות ואגב בכל החופשות לא רק בחופשת הקיץ".

התחושה שלא משנה מה, מנסים טיפה לחשוב מחוץ לקופסה, לקחת את זה קדימה, אתם תמיד תמיד לא מוכנים לשמוע משום שינוי, שום רפורמה.

"אני רוצה לומר לך עוד דבר ניב על החופשות, לפני שאנחנו מדברים חופשות ותנאים שידברו איתנו שכר זה הבסיס שים לב לשיח מול האוצר, תנאים תנאים, אם ניקח אם תיתנו, שיגיד האוצר מה הוא רוצה לתת, תבוא עם טבלאות".

 

לא יכול להיות שיהיו מורים שמרוויחים 3,500 ו-5,000, לא יכול להיות, אבל כשמדברים על חופש, כאבא, הקייטנות עולות ים של כסף, לא מוכנים להמשיך לכלום. אומרים לכם במקום יולי ספטמבר, אותם ימי חופש, לא תיפגעו בכלום.
"זה לא עניין של לא להקשיב זה עניין שכרגע אל מול האוצר שגורר רגליים הוא רוצה להסב את השיח כרגע אל החופשות ולא לומר לנו מה השכר, ניב אנחנו רוצים לדעת מה נותן האוצר, שיישב אל שולחן הדיונים בידיים נקיות ויגיד זה מה שמגיע למורים זה מה שניתן למורים, משם ממשיכים".

גם אמירה ערכית שלך סביב להגיד, מבינה את ההורים, כן יש היגיון בלשנות את החופשות, להתאים את זה.
"אני לא רוצה להתחייב על שום דבר לפני שהאוצר מתחייב ואנחנו יודעים על מה אנחנו נותנים ומזכ"לית הסתדרות המורים אמרה אם גרירת הרגליים הזאת תמשיך אז המערכת פשוט מתרסקת ונצטרך... אני מציעה שההורים יידרשו דין וחשבון ממי ש-X את המערכת הזאת וייפנו לאוצר".