כולנו חווינו על בשרנו את ההתחממות הגלובלית בקיץ האחרון, ועדיין מרגישים אותה בסתיו הנוכחי שמסרב לפנות את מקומו לחורף. אין ספק כי זוהי קריאת השכמה שבתקווה תשפר את יחסינו עם כדור הארץ, תנקה אותו מהררי הפסולת ותמנע את בזבוז המשאבים ההולך וגובר. והנה כי כך, מתחזקת בעולם בכלל, ובארצנו הקטנטונת בפרט, מגמה שמכבדת את הכדור השברירי ומבקשת לעשות שימוש בכל אותן שאריות ושאר מוצרים קיימים שאנחנו נוהגים לצרוך בהמונינו ולזרוק כלאחר-יד.

אין תמונה
ארונית שעוצבה מחלקי מכולה ישנה. 6,900 שקל, קארה דיזיין


חשיבות המיחזור בולטת מאוד בעידן הנוכחי, ומצליחה להפתיע בכל הקשור לתוצר הסופי. יצירות שעשויות מפסולת יום האתמול ומשאר שאריות מן הטבע מקבלות חיים חדשים, ומשכנעות אותנו כי אינן נופלות מכל מוצר חדש שנברא מאפס.

 

אין תמונה
מחיצה דקורטיבית עשויה מתריסים ישנים. החל מ-650 שקל למ"ר, סטודיו kulla

מה בין שימוש חוזר למיחזור?

לאור כמות המשאבים המוגבלת, השימוש החוזר בחומרים הוא דרך פופולארית וחשובה לצרוך שוב ושוב את אותם חומרי גלם, במקום לשאוב עוד ועוד מהמלאי המצטמצם. לעיתים שומר השימוש החוזר על ייעודו המקורי של החפץ, ובפעמים אחרות הוא נברא מחדש ומקבל תפקיד שונה לחלוטין. הטרנד העכשווי מדגיש את החומר המקורי, על פגעי הזמן והטלטלות שעבר, כחלק מיופי העיצוב המחודש.

האתגר החדש בהפחת חיים חדשים על ידי מיחזור או שימוש מחודש, הוא בהפחתת האנרגיה שבהסבתם למוצרים חדשים, כמו גם עיצוב פריטים עם ערך מוסף, שיוכלו לשרת אותנו נאמנה ויהיו אסתטיים למראה.

אין תמונה
שטיח טלאים. החל מ-2,000 שקל, צמר שטיחים יפים

שימוש חוזר, בשונה ממיחזור, אינו מחזיר את החומרים למצב הראשוני שלהם, אלא עושה שימוש מחודש באותו החומר, בשינוי התכלית. היתרון הבולט של השימוש החוזר הוא בחיסכון הגדול באנרגיה, שכן, כאמור, אין צורך בעיבוד מיוחד שיפרק את המוצר לחומרי הגלם המקוריים. חלק מהדוגמאות הבולטות מוצגות ב-Kare Design, ביניהן קולקציית רהיטים מעצים משומשים שנאספו מאתרי הריסות או מנהרות - כמו עצי סחף, אדני רכבת, דלתות עץ ישנות וסירות הרוסות שיצאו משימוש.

אין תמונה
אגרטלים עשויים מלשוניות של פחיות. 333 שקל, רשת קנה'קש

גם אופנת הטלאים נחשבת כשימוש חוזר ולא כמיחזור. קולקציה מרשימה של שטיחים המיוצרים בשיטת הטלאים משלבת בין אופנה לטכנולוגיה ומעניקה חיים חדשים ומרגשים לשטיחים של פעם. השטיחים - בשמם המקורי צ'לטיקה – עשויים עבודת יד, כאשר כל טלאי מורכב מחלק ייחודי של שטיח עתיק אחר ומעשיר את המרבד הקסום (החל מ-4,000 שקלים ברשת "צמר שטיחים יפים").

 

אין תמונה
שידה משאריות פיגומים בעיצובה של של ורד בן סימון

השטיח Cyclo מבית העיצוב הבלגי Papilio זכה בפרס הנחשב reddot לשנת 2011, שמעיד על רעיון יצירתי ובעל פוטנציאל שיווקי ברמת עיצוב גבוהה. כפי ששם השטיח מרמז, מדובר על שטיח שנארג רובו ככולו משאריות צמיגי אופניים שחוקים (החל מ 136 ₪ למ"ר ב"צמר שטיחים יפים").

 

אין תמונה
אהילי תאורה עשויים מנסורת ושקיות ניילון. 350 שקל, סטודיו Kulla

הזכוכית מהווה חומר גלם נהדר שנמצא, יחסית, בשפע, וניתנת למיחזור ולהפקה מחודשת של חיפויים,  חלונות, גופי תאורה ושאר מוצרי נוי. מונחים על ידי עיקרון השמירה על איכות הסביבה, ברשת "מודי" מציגים קולקציה מרהיבה של אריחים וקירות מזכוכית ממוחזרת, מבית העיצוב האיטלקי TREND.

אין תמונה
מנורת שולחן שעוצבה מגלילי נייר טואלט. 670 שקל, יאיר דורם

רשת "קנה'קש" יצרה פריט מיוחד מחלקי עץ שנשרו באופן טבעי ומכונים נפולת-יער. אלה אוגדו יחד בעזרת תערובת שרף טבעית ליצירת תיק רב-שימושי שמתאים כפריט אחסון  למטריות, עיתונים ומגזינים (550 שקלים).

אין תמונה
אריחים לקיר משברי זכוכית. החל מ-440 שקל, HeziBank

גם פריטי נוי ממוחזרים מפח צבעוני הפכו לאחרונה לבני בית, כשהם מוסיפים סטייל לפינות השונות שבו. סדרות צבעוניות של קופסאות אחסון (185 שקלים), מגשים (245 שקלים), משפכים (59 שקלים) ועוד תוכלו למצוא ברשת "ביתילי". החינניות של המוצרים הללו טמונה בחייהם הקודמים כקופסאות שימורים, אריזת מזון תינוקות ועוד.

אין תמונה
כיור ישן שהפך לעציץ. 280 שקל, פלורליס

ב"פלורליס" שרים שיר הלל לטבע בעזרת מתקנים ייחודיים לעציצים שעשויים מצינורות השקיה ומברזים ישנים. אלה מעוצבים כמיכלים מתכתיים לעציצים, אליו משודכים הצינורות הישנים – והופכים בקלות למוקד מרכזי במרפסת או בגינה הביתית (330 - 440 שקלים).

 

אין תמונה
כורסת קונספט עשויה ממזרן ישן של המעצב אריק בן שמחון
אין תמונה
אריחים עשויים מקליפות קוקוס, מודי

מהפיכת הסטודנטים

התורמים היצירתיים והמרגשים ביותר לתהליכי המיחזור והשימוש החוזר הם בעיקר סטודנטים ובוגרי בתי ספר לעיצוב, שאינם חוששים להעז ובעיקר לחדש. סטודיו kulla  לעיצוב מוצר הוא אחד מהאחראיים הבולטים למוצרים שאי אפשר להאמין שיוצרו מפסולת. הסטודיו שהוקם בשנת 2007 על ידי קרן תומר ועדי שפיגל, בוגרות המחלקה לעיצוב תעשייתי ב"שנקר", פועל כמעין מעבדת עיצוב המתמקדת בעיקר במחקרים חומריים ובפיתוח שיטות עבודה חדשות עם חומרים שונים.

אין תמונה
שרפרפים מנסורת עץ ושקיות ניילון. 1,300 שקל, סטודיו Kulla

החיפוש אחר חומרי גלם מעניינים לעבודה הוביל את השתיים לבחור לעבוד עם תוצרי לוואי של התעשייה ושל תרבות הצריכה כחומרי גלם, דבר שמפחית את כמות הפסולת ו"על הדרך" עודד אותן למתוח את גבולות החומרים, ליצור מהם משהו חדש, מתוך המגבלות שהם מכתיבים. בין המוצרים המרהיבים שלהן אפשר למצוא את סדרת Tris Collection שכולל מחיצה דקורטיבית, כיסא, שרפרף ומתקן לדיסקים ולניירות שעשויים מתריסים ישנים, וסדרה של גופי תאורה, שרפרפים וקערות הגשה שעשויים מנסורת עץ ושקיות פוליאתילן בטכנולוגייה ייחודית שפותחה על ידן.

 

אין תמונה
שטיח שעוצב מצמיגים שחוקים. החל מ-4,000 שקל, צמר שטיחים יפים
אין תמונה
אריחים לקיר משברי זכוכית. החל מ-440 שקל, HeziBank

ספסל במבוק בעיצוב גל בן ערב, בוגר "בצלאל", הוא, לדברי המעצב, פרי געגוע לשדות החיטה, למטעים ולנופי ילדות. המוצר הסופי נארג מבמבוק, עשב פופולארי בתעשיית המיחזור, כיוון שהוא נוטה להתחדש במהירות, בעל חוזק גבוה ביותר ועמידות בתנאי מזג אוויר קשים. התוצר שהתקבל משילוב הבמבוק הטבעי עם יציקת אלומיניום תעשייתית הוא בראש ובראשונה מרהיב ויצירתי. בשל חוזקו ועמידותו הוא משתלב היטב בנוף האורבני ואפילו אידיאלי כרהיט גן מקורי.

 

אין תמונה
ספסל במבוק של המעצב גל בן ערב. 20,000 שקל, סיאם

אבל לא חייבים להיות מעצבים כדי לקחת את הפסולת שאנו משליכים לפח מדי יום ולהפוך אותה למוצר בר קיימא. אם הצצתם בתמונות, אולי אף עלו לכם כמה רעיונות שיעסיקו אתכם - ואם אתם הורים אז גם את הילדים - לכמה שעות טובות של יצירה.

אהבתם? קיבלתם רעיונות? תעשו לייק

>> ועל עיצוב בהשראת אוכל שמעתם?