הפעם נערוך טיול וירטואלי בבית של כל אחד ואחד מכם: ניכנס אל החללים השונים, ונלמד איך להאיר אותם באופן נכון שיענה על הצרכים הפרקטיים והאסתטיים של החלל. כי כפי שאמר לי לאחרונה אדריכל ידוע, ואני נהנית לצטט: "אסתטיקה היא פרקטיקה לנשמה".

השטח הציבורי: תאורה רכה ובהירה

תאורה מעל דלפק במטבח- שרית חביב (צילום: רני לוריא)
תאורת אווירה פרקטית. מטבח ופינת אוכל מוארים | צילום: רני לוריא

הכניסה: מפסק משתי נקודות בבית
בניגוד לתאורת חדר המדרגות שתפקידה הוא רק לסמן לאורח את הדרך אל כניסת הבית – תאורת הכניסה בתוך החלל צריכה להיות חזקה יותר אך לא מסנוורת.
עם פתיחת דלת הבית, חשוב מאוד שגם פנים החלל וגם מפתן הדלת והכניסה יהיו מוארים; שני הצדדים צריכים לראות זה את זה בבהירות, בלי להסתנוור. לכן מומלץ להתקין גוף תאורה שזורק אור לשני הכיוונים.
תאורת הכניסה מזמינה אותנו להיכנס אל תוך הבית, וכדאי שתהיה uplight , כלומר מכוונת כלפי מעלה ותאיר את חזית הכניסה.
מומלץ להתקין מפסק מחליף שאפשר להפעיל משתי נקודות בבית, או לחלופין, לחצן אוטומטי עם זמן מושהה כמו בחדרי מדרגות, לזמן קצוב הן בבית והן מחוצה לו.

הסלון: אור מאחורי הטלוויזיה
בתאורת הסלון כדאי להשתמש במנורות בעלות תכונות שונות המאפשרות משחק רב יותר בקביעת סוג האווירה הרצויה.
התאורה הזו צריכה להיות רכה ובהירה, רצוי עם נורות מסוג הלוגן וליבון עם אפשרות לעמעום (דימרים). באמצעותה ניתן להבליט נישות, פסלים, תמונות או כל אלמנט אדריכלי אחר.
• בזמן צפייה בטלוויזיה יש לעמעם את האור ולהוסיף אור עדין מאחורי הצופה, או מאחורי הטלוויזיה. כך אפשר למנוע את ההשתקפות במסך ואת הניגודים החדים בין האור לצל בשדה הראיה.
• אלמנט אדריכלי מרחף (קורה, תקרה מונמכת, מדפים) אפשר להדגיש בפס תאורה לבנה קרה (cold white).
• לתאורה בסלון יש תפקיד פרקטי: כדי ליהנות מקריאת ספר, לא די בכורסה נוחה, יש להתאים תאורה שתדגיש את הפינה ותרכז את האור בלי לסנוור.

תאורה מעל ספה בסלון- שרית חביב (צילום: רני לוריא)
פסי תאורה רכה ובהירה מעל הספה בסלון | צילום: רני לוריא

המטבח: האירו את משטח העבודה
אזור המטבח הוא בדרך כלל המשך טבעי מפינת האוכל, והוא מואר בשלושה מצבים: תאורה נוחה במרכז; תאורה ממוקדת מעל משטח העבודה (עדיפים פלורסנטים חמים או קרים ולא תאורה ממקדת או PL); תאורת אווירה כשהמטבח לא בשימוש.
חשוב שהתאורה תאיר את משטח העבודה עצמו, ולא תיצור צל לא נעים באזור.

פינת האוכל: תאורה מתפצלת
מומלץ למקם גוף תאורה יורד מתקרה לכיוון השולחן, בגובה של 20 ס"מ מעל גובה ראשי הסועדים, קרי בגובה 180 ס"מ בערך מהרצפה, וכ- 100 ס"מ מהשולחן, למניעת סנוור.
• תאורה מתפצלת תאפשר הארה בזמן פתיחת השולחן לאירוח.
• לצד הקירות אפשר לשלב גופי תאורה עומדים או כאלה שמותקנים על הקיר להארת המזנון וליצירת אווירה נעימה לאכילה.
• הכלל הוא לשים בחלל גוף תאורה תלוי אחד בלבד. אם מדובר בשולחן זכוכית – עדיף גוף תאורה שאינו תלוי, כי יש בעיית השתקפות.

תאורה מעל פינת אוכל- שרית חביב (צילום: רני לוריא)
שימו לב שלא תסנוור. תאורה בפינת האוכל | צילום: רני לוריא



המעברים: אל תדגישו את גובה הפרוזדור
תאורת מסדרונות ומדרגות - רצוי שתהיה רציפה וברורה, על מנת שהמעבר יהיה בטוח.
• בפרוזדור מומלץ להתקין גופי תאורה שקועים על הקיר בצד או סמוך לרצפה, או במרחק מסוים מהתקרה.
• עדיף לא להתקין גופים שקועים בתקרה (טעות נפוצה), מה שמדגיש את גובה הפרוזדור, ועדיף לא להשתמש בתאורה קווית שמדגישה את האורך של הפרוזדור.
• אם התקרה נמוכה מידי באופן שאינו מאפשר גופי תאורה צמודי קיר, אפשר להתקין גופים שקועים סמוכים לקיר שמתכווננים אליו, באופן שיאיר תמונה התלויה על הקיר או ספריה השקועה בו, ולא יכוון אל ראשי ההולכים בפרוזדור.
• למדרגות מומלצת תאורה שמלווה אותן ושאינה מסנוורת. הכי טוב- גופים שקועים בקיר.

החדרים: אור במקומות לא קונבנציונליים

תאורה באמבטיה- שרית חביב (צילום: רני לוריא)
הפלורסנט לא מתאים לחדר הרחצה | צילום: רני לוריא
חדר האמבטיה: הניחו לפלורסנט
בחדר זה כדאי להתקין תאורת הלוגן מוגנת מים מצידי המראה, שתשקף כהלכה את פני המתבונן.
• אזור הכיור והמראה צריכים להיות מוארים היטב.
• מומלץ לא להשתמש בתאורת פלורסנט, שכן הוא מלבין ומעוות.
• תאורה כללית לכל החדר - חובה.
• אין לשים גופי תאורה בטווח ידם של ילדים. רצוי למקם אותם בגובה ראשו של מבוגר לפחות.

חדר השינה: מסך בד מתוח
בחדר ההורים מומלץ למקם את התאורה הכללית סמוך לארון הבגדים, כך שיהיה אור להתמצאות. מעל המיטה משני צידיה נכון למקם תאורת קריאה מתכווננת, או גופי תאורה שולחניים על שתי השידות שלצד המיטה. אופציה נוספת: גופי תאורה יורדים מהתקרה או מתכווננים ממנה לכיוון ספר הקריאה. ניתן להאיר את שני צידי המיטה באמצעות מנורות שולחן צידיות בסגנון מודרני או קלאסי.
בנוסף לכך כדאי לדאוג לתאורת אווירה עם דימר שתשמש לריכוך הניגודים החדים שיוצרות מנורות הקריאה.
בתקרה מומלצים מסכי בד מתוח בצבעים בהירים בגדלים שונים.
בתוך הגופים האלה משתמשים בנורות פלורסנט; הבד המתוח מרכך את הנורה. לצד המיטה מנורת קיר על זרוע מתכווננת, בשילוב אהיל בד, קלף, מתכת או זכוכית על פי העדפת הדיירים ובהתאם לעיצוב החדר.

חדר הילדים: גופי תאורה קטנים במקומות החשוכים
מאחר שהחדר משמש למשחקים, לימודים ושינה, כדאי להציף אותו באור מרכזי שיאפשר תנועה בטוחה ולאחר מכן להתמקד בהארת הפינות השונות: אפשר לעצב פינה לקריאת סיפורים עם תאורה ממוקדת לכיוון הספר.
• שולחן לימודים מצריך תאורה יעילה. לשם כך תשולב בתחתית הספריה נורת פלורסנט מדגם T5 (דגם חדיש – נורות דקות עם עוצמת תאורה חזקה ללא ריצוד) או מנורה שתנוע עם זרוע לכוונון נוח.
• ילדים נוטים לפחד מחושך ומצלליות. יש להתחשב בכך ולהשאיר מקורות אור גם בלילה – גופי תאורה קטנים ליד הדלת או במקומות החשוכים.
• תאורת תקרה: רצוי להתקין מנורות צמודות תקרה מחומרים כמו אלומיניום, בד וכו', עם נורות PL חסכוניות. כמו כן, רצוי להוסיף מנורות שולחן צבעוניות שקופות.
• יש לקחת בחשבון שטעמם של הילדים משתנה במהירות עם התבגרותם ולכן רצוי לתכנן חדר דינמי עם אפשרויות שינוי. בחדרי תינוקות, בפינת ההחתלה שימו אור עליון או צדדי, לא מסנוור.
• בפינת המחשב – הארה מעל המסך או מאחוריו תמנע בוהק והשתקפות.
• בפינת הקריאה – ניתן להשתמש בגופי תאורה קטנים הניצבים על השולחן או צמודים לקיר. מומלץ שיהיו מתכווננים.

תאורה מבעד לקיר פיתוחים- שרית חביב (צילום: רני לוריא)
תאורה מעניינת יכולה להדגיש אלמנטים עיצוביים | צילום: רני לוריא

חדר הארונות: למה לכם תאורה מרכזית?
ברוב חדרי הארונות בהם ביקרתי, מותקנת נורה פלורסנטית רוחבית לצד הארונות. הבעיה עם הנורות הפלורסנטיות, אפילו אם הן מהסוג המדמה אור יום, היא שצבע הבגד המואר על ידן שונה מצבעו האמיתי.
בעיה נוספת עם כל סוג של גוף הממוקם במרכז חדר הארונות, שהוא, לצערי, בדרך כלל קטן וצפוף ועמוס בבגדים ונעליים, ועל פי רוב אין בו חלון המאפשר כניסה של אור יום מרכך, מה שגורם לצל על הבגדים ברגע שנכנסים לחדר.
וכמובן, יש את הבעיה שהיא טריוויאלית, אך לא הרבה אנשים שמים לב אליה, שהדלת העליונה בארון עלולה לא להיפתח במלואה, או להיפתח ולפגוע בגוף התאורה.
הפתרון: להאיר לתוך הארון, כמו תאורה פנימית של מקרר, כך שברגע שפותחים את הדלת, נדלק האור.
גוף התאורה מחובר עם ברגים לחלק העליון של המדף בארון, כשלמדף יש קנט קדמי (כ- 2.5 ס"מ גובה, תלוי בגוף) המסתיר את הגוף, כמו גופי התאורה המשמשים לתאורת מטבח מתחת למדף העליון. אם הארון הוא ללא דלתות, ההדלקה יכולה להיות באמצעות מפסק מקומי.

המשרד הביתי: תאורה א-סימטרית
גם בחדר העבודה כדאי לדאוג קודם כל לתאורה כללית המשמשת כתאורה היקפית מעל לניירת, שאותה ניתן לעמעם ולהתאים את עוצמתה לצרכים הספציפיים. חשוב גם להתקין תאורה ממוקדת מעל למשטח העבודה והמחשב. תאורה א-סימטרית תתאים למניעת השתקפות במסך. תאורה חלשה מאחורי המסך תמנע שוב את הניגודיות ותעייף פחות את העיניים.
מנורה PL פלורסנטית טובה למנורות שולחן שרטוט. היא תמוקם מתחת למדף בצורה סמויה, כאמור מעל המשטח ולא מאחוריו כך שלא ייווצר צל.

שרית חביב היא אדריכלית פנים, מתמחה בבנייה ציבורית ופרטית
לכל הטורים של שרית חביב