ההתפתחות של השנים האחרונות מקבעת את הצבע הלבן, ה"אין צבע", כסימן ההיכר של העיצוב הישראלי, המודרניות והטעם הטוב.
"זה לא תמיד היה כך, לא במקורות התנ"כיים ולא מראשית העיצוב בארץ", מסבירה יהודית עזרא, מנהלת חנות הדגל של רשת "רנבי" בתל אביב, מעצבת טקסטיל (FIT ניו יורק) ומעצבת פנים.
אני נפגשת איתה לאחר שהעבירה הרצאה מאלפת בנושא בחירת צבעים לבית – נושא חשוב מאוד בעיצוב, שמעצבים רבים לא תמיד יודעים לתת לו את הכבוד המגיע לו.

ספה צהובה סגולה- כתבת עיצוב צבעים (יח``צ: רנבי)
העיקר שתהיה הרמוניה. ספה צבעונית | יח``צ: רנבי

חלל קטן לא חייב להיות בהיר

אנשים חושבים שבגלל שהארץ חמה ומשופעת שמש 300 יום בשנה, יש ליצור חללים קרירים, והצבע הלבן מתקשר לקרירות. זהו מיתוס שהגיע הזמן לנפץ, כי אפשר להשיג אווירה קרירה באלפי דרכים אחרות.
אקסיומה נוספת שעבר זמנה היא שחלל קטן צריך לצבוע בגוון בהיר; זה לא נכון - אפשר למצוא בד ריפוד משגע, לא בהכרח בצבע לבן, שישדרג את החלל.
ישנו פחד מטרנדיות של צבעים, וזו טעות כי הרמוניה טובה של צבע יכולה לשרוד 500 שנה, כמו ארמונות באירופה, שם צבע לבן בבית פירושו שהחלל אינו גמור.

אז איך מתאימים צבעים לחלל?

• קודם כל, חושבים לא על צבע אחד אלא על הרמוניה של צבעים. הרמוניה זה אומר יחס של לפחות שלושה צבעים. זה גם פחות מגביל ומפחיד מלהינעל על צבע אחד ויחיד.
את הצבע הבולט בהרמוניה צריך לראות בחלל לפחות פעמיים או שלוש ("הד"). מכל צבע, העין מחפשת לפחות שני מקומות שבהם הוא מופיע.

• נעזרים במניפת הצבעים, מגדירים את הגוונים וזוכרים שהרמוניות יכולות להיות ניגודיות, מונוכרומטיות או אנלוגיות; כלומר, אין צורך ששלושת הצבעים ישתייכו לאותו גוון או משפחה של צבעים.

• מתייחסים לצבעים בבית כאל צבעים במלתחה שלכם; כל מה שנכון ללבוש יכול להיות מותאם לבית. לכן, כשאתם מתאימים צבעים לחלל, חשבו האם הייתם לובשים אותם.
אחד מפריטי הלבוש הנבחרים הוא הצומת שממנה יוצאים לפריסה גדולה יותר של צבעים, כלומר בוחרים צבע שאתם אוהבים ומתאימים לו עוד שניים. הכל עניין של מיומנות; התאמת צבעים בהחלט יכולה להיות פעולה נרכשת.

שני כיסאות כחולים- כתבת עיצוב צבעים (יח``צ: רנבי)
טרנדיות של צבעים יכולה לשרוד גם 500 שנה. כורסאות כחולים | יח``צ: רנבי

רק שימו לב לכך שמתישהו צריך לקבל החלטה אמיצה, על הצבע האחד שממנו יוצאים. מצבע הספה שעוברת מהדירה הישנה לחדשה, או אלמנט כלשהו במבנה. זה בדיוק כמו לפתוח בבוקר את הארון ולהחליט שהיום נלבש דווקא את החולצה הזו, ואז נראה אם מתאים לה ג'ינס או חצאית ארוכה בגוון אוף ווייט, סנדלים או נעלי עקב, תיק, משקפיים ותכשיט.

בית אנגלי? מיטה ירוקה

הרבה אדריכלים ומעצבים יוצרים חלל בלי מחשבה על הצבע, ומגיעים לבחירת הצבעים בשלב מאוחר, אחרי שכבר בחרו קירות, רצפה, פרופילים ואפילו עבודות עץ. רק אז הם שואלים עצמם מה נבחר לריפוד הרהיטים. כדאי להתייחס לנושא הצבעים כבר בהתחלה, מה שמקל מאוד על תהליך העיצוב.
טיפים נוספים שיעזרו לכם לבחור צבעים כבכר בתחילת בתהליך:

לחפש נקודת אחיזה בחלל
תבדקו את החלונות, את הנוף, מה האופי של החלל, מה גובה התקרה. הדברים האלה עוזרים לבחור בצבעים הנכונים שיתאימו לחלל.

כריות- כתבת עיצוב צבעים (יח``צ: רנבי)
כריות צבעוניות? יאמי | יח``צ: רנבי
לקבוע סגנון ולהיעזר בספרות
זהו את הסגנון שמתאים לחלל ולאדם: קלאסי, ים תיכוני, ניו יורקי, יפני. ניתן להיעזר בספרות מקצועית או במגזינים כדי לבחור צבעים ודגמים שמתאימים לסגנון.

לבחור פלטת צבעים ולהיעזר במקצוענים
אפשר לקחת חתיכות צבע מחולצה שאהבתם, חוט, פורמייקה או תמונה, וליצור בעזרתם את טווח הצבעים שאתם אוהבים.
יש אנשים שעוסקים בייעוץ צבע מוקדם. היועץ, שמגיע לבית הלקוח, משוחח עימו על הסגנון והאופי של הבית, ואז יוצר לו פלטה של צבעים. למשל, אם הלקוח מעוניין בבית אנגלי, הוא ייתן לו שלושה סוגים של גוונים ירוקים לבחור מהם את גווני הריהוט, או סגול מאוד בהיר שיש בו כחול ולא אדום, או אפור לבחור ממנו גוונים לצביעת הקירות.
ברוב החנויות המתמחות בטקסטיל ובצבע, יש בעלי מקצוע מיומנים שיוכלו לעזור לכם.

שמרו על פרופורציות
חשוב: גם אם אתם רואים חתיכת עץ של 50 ס"מ בצבע שמאוד מוצא חן בעיניכם, אל תשכחו כמה שטח היא הולכת לכסות. בד כהה מדי על ספה גדולה, למשל, עלול להיות פספוס.

כורסה כתומה- כתבת עיצוב צבעים (יח``צ: רנבי)
תשתוללו עם כתום. כורסה מעוצבת | יח``צ: רנבי

וילונות: אלה הפכו לאלמנט עיצובי חשוב. עדיף לבחור אותם בהתחלה, אבל אף פעם לא מאוחר מדי; גם בסוף התהליך זה יכול להוות הזדמנות לתיקון טעויות בצבע, ולקבוע את הטון בבית.

ולא לשכוח איזה ריגוש נותן לנו הצבע. אין שום רע בחלל לבן אבל אפשר להוציא ממנו כל כך הרבה יותר. צבע הוא שפה שצריך ללמוד אותה, להתרגל אליה, וברגע שתתחילו להשתמש בה – לא תתחרטו.

שרית חביב היא אדריכלית פנים, מתמחה בבנייה ציבורית ופרטית
לכל הטורים של שרית חביב