הדיירים: הורים העובדים במקצועות חופשיים, ושלושה ילדים בגילאי שנה, שש ותשע.
הדירה: חצי מבית דו-משפחתי בתל אביב, בעל שתי קומות ומרתף. גודלו 240 מ"ר, כשהמגרש בגודל 360 מ"ר. הבית בן כ-40 שנה, והיה שמור היטב. עם זאת, החלוקה למפלסים והתקרות הנמוכות יצרו בבית תחושה של מבוך חשוך. גם החדרים היו מאוד צפופים.
החזון: לאחר שהתברר כי הריסת הבית ובנייתו מחדש יארכו זמן רב ויעלו הרבה כסף, הוחלט שהתכנון יהיה במסגרת המעטפת הקיימת בלבד. הדיירים ביקשו בית בעל חללים מרווחים ומוארים למשפחה ולאירוח, מטבח גדול ויחידת הורים מפנקת.
משך השיפוץ: כשמונה חודשים.
עלות השיפוץ: 7,500 שקל למ"ר. המחיר כלל פירוק של כל הקירות הפנימיים, ריהוט חדש, עבודת נגרות, מכשירי חשמל חדשים, דלתות וחלונות חדשים ועוד.

הדלת משדרת שמחה ועליזות

קומת הכניסה היא מרכז הבית. בתכנון שלה שמנו דגש מיוחד על פתחים גדולים ורחבים, אשר יגדילו את תחושת המרחב הפנימי ויקשרו את הבית עם הגן. השירותים שהיו בכניסה לבית הוזזו לפינה אחורית ונסתרת, וכל הריצוף הוחלף לאבן אפורה בהירה. ארונות האחסון בקומה נסתרים ואינם בולטים לעין, ומשמשים גם להגדרת החלל. שינינו את מיקום מדרגות הירידה למרתף, כדי ליצור מבואה מרשימה.

מבט למדרגות ופינת האוכל אחרי שיפוץ אמיצי אדריכלים (צילום: עוזי פורת)
החלון משמאל מכניס אור, אך מאפשר גם פרטיות | צילום: עוזי פורת

הכניסה לבית: את פני הבאים מקדמת הדלת המיוחדת שעיצבנו. היא משדרת תחושה עליזה ושמחה, ומרמזת על העיצוב בתוך הבית. המטרה של העיגולים – מלבד אלמנט העיצוב – היא להחדיר אור לבית. ליד הדלת יש ארון מעילים לבן ששקוע בתוך הקיר. כדי להכניס עוד אור, אך מצד שני לשמור על הפרטיות, הקמנו את חלונות ה"שוקולדה" – סטריפים שמחולקים בצורה סימטרית.

הסלון: הוא הוגדר מחדש וכל הפתחים הורחבו כדי לאפשר כניסת אור מרבית. התקנו בו קמין, ספרייה ופינת טלוויזיה ומערכת שמע. את השולחן הלבן בסלון אנחנו עיצבנו. מתחתיו יש שטיח בצורת חלוקי נחל, כשגם בתוך הקמין יש חלוקי נחל. התינוק של בני הזוג מת על השטיח הזה, ובשבילו מדובר ממש במשימת טיפוס. הספרייה היא לבנה, כך שהספרים שבתוכה יהיו אלה שמעניקים את הצבעוניות הנדרשת.

המטבח: לפני השיפוץ, אזורי העבודה של המטבח היו ממוקמים היכן שמצויה היום פינת האוכל. המשמעות של זה הייתה שהכניסה לבית הייתה דחוסה וסגורה. העברנו את השיש והארונות לקיר המשותף עם השכן. על הקירות יש חיפוי זכוכית כחולה באותו הצבע של דלת הכניסה – זו זכוכית שקל מאוד לנקות אותה. רוב המטבח הוא לבן, כשרק הארון העליון הוא מעץ. בין המטבח לפינת האוכל מיקמנו אי המשרת את ההורים, שמאוד אוהבים לבשל. מצד אחד של האי ישנה ספרייה, ומצד שני יש מקרר יינות ומגירות. תפקידו של האי הוא לשמש גם כבר הגשה כשמגיעים אורחים.

פינת האוכל: מיקמנו אותה ליד פתח יציאה לאזור ישיבה חיצוני. בכך נוצר ציר מבט גדול לרוחב הבית – בין החצר הקדמית לגן האחורי – וישנה זרימה של אוויר. בפינה עצמה יש שולחן עם ארבעה כיסאות, ומעל גוף תאורה בצבע כתום.

מבט מהסלון לספרייה אחרי שיפוץ  אמיצי אדריכלים (צילום: עוזי פורת)
הספרים בספרייה מעניקים צבעוניות לסלון | צילום: עוזי פורת

במקום המדרגות המרוצפות שהיו, שהובילו לקומה השנייה, בנינו גרם מדרגות מעץ אלון, אותו הרחבנו אותו על חשבון חדר השירותים הישן.

מי מכיר את המראה שבקיר?

הקומה השנייה: החלל החשוב ביותר בקומה זו הוא המבואה לחדרי הילדים – חלל פנימי ונטול חלונות חיצוניים. באמצעות סקיילייט (גג שקוף) חודר אור טבעי, שמאיר קיר מלבני סיליקט ומאפשר שימוש בחלל כפינת עבודה. הקומה כולה מרוצפת בעץ אלון.

חדרי הילדים: כל שלושת החדרים תוכננו מחדש. הפתחים לחדרים הוגדלו כדי שייכנס יותר אור ותיווצר תחושת מרחב. החלפנו גם את כל מסגרות האלומיניום ואת מערכות התריסים. הריהוט עונה על צרכי הילדים – יש מדפים לספרים ולצעצועים ומקום למחשב. בגב המיטה ישנו חלק רחב יותר המאפשר להניח עליו ספרים וצעצועים, כשלצד המיטה יש שידה שמאפשרת אחסון נוסף. בחדר האמבטיה של הילדים חיפינו את הרצפה והקירות בפסיפס של זכוכית אפורה ועץ אלון.

חדר ההורים: הרחבנו את החלונות והוספנו עוד פתחים. שמנו טפט ירוק על אחד הקירות, כשהמראה שקועה בתוך הקיר ולא בולטת החוצה. גם גב המיטה שקוע בתוך הקיר. בחדר הארונות הוספנו זכוכית חלבית, שמאפשרת כניסת אור. בחדר הרחצה של ההורים התקנו פסיפס עגול במקום הקרמיקות הישנות שהיו. הוצאנו משם את האמבטיה, ובמקומה התקנו מקלחון גדול ורחב.

חדר שינה הורים אחרי שיפוץ 2  אמיצי אדריכלים (צילום: עוזי פורת)
ברוכים הבאים לחדר השינה של ההורים | צילום: עוזי פורת

המרתף: לפני השיפוץ הוא שימש כמשרד בעל גישה ישירה מבחוץ. עכשיו זה חדר משחקים ללא כניסה חיצונית. את הזכוכית הצהובה בחלונות החלפנו בזכוכית שקופה.

החלק החיצוני של הבית: שתלנו עצים חדשים בגינה, למעט עץ אחד גדול ויפה שהיה שם לפני זה. במקום החנייה המקורה בנינו חנייה לא מקורה, שתוצל על ידי אחד העצים. שינו את מיקום המחסן הישן שהיה בקצה החצר האחורית, וציפינו אותו בדק. מאחוריו יש הכנה למטבחון, ומשטח דק הנמצא מתחת לעץ גדול.

דבר המעצבים: למרות שבהתחלה היינו משוכנעים שאין ברירה אלא להרוס את הבית ולבנות במקומו אחד חדש, הצלחנו לשפץ ולחדש אותו במסגרת המעטפת הקיימת, ללא תוספת שטחים או שינויים מבניים בשלד. שיתוף פעולה ותקשורת טובה עם הלקוחות אפשרו לנו ליצור את המקסימום במבנה הקיים.

טיפ: כדי להגדיל את תחושת המרחב בבית חשוב להגדיל את הפתחים, אבל בצורה מושכלת – כמו שעשינו בחלון הסטריפים.

פריט אהוב: אנחנו מאוד אוהבים את דלת הכניסה שעיצבנו – היא מאוד פרקטית מצד אחד, אך מעוצבת ומעניינת מצד שני.

המעצבים: אמיצי אדריכלים

>> לבית הקודם: לגור בלופט, להתקלח בספא
לכל הכתבות במדור
יש לכם בית להשוויץ בו? יש תמונות לפני השיפוץ ולאחריו? כתבו לנו
רוצים עוד טיפים לעיצוב? צפו בתכנית הבית שלכם שווה יותר, כל שבת ב- 19:00