הדיירים: זוג בשנות השלושים, בעלי מקצועות חופשיים, פלוס שלושה ילדים בני 12, 10 ו-6 וכלב.

הבית והחזון: בית פרטי ברמת אפעל ששטחו הבנוי הוא כ-350 מ"ר. נרכש ממשפחת הקבלן שבנה אותו בשנות ה-70. הירושה שהתקבלה מאיש מקצוע שמבין בתחום, הייתה ללא ספק איכותית, אך לא ענתה על הדרישות והצרכים של הדיירים החדשים. הבית התאפיין בחללים גבוהים שחולקו לאזורים קטנים וצפופים. האלמנטים הדקורטיביים היו בסגנון שנות השבעים; אבל החדרים החשוכים, קירות השפריץ, השיש המיושן והריהוט הכבד לא הסתירו את הפוטנציאל שבו.
החזון שעמד מאחורי השיפוץ היה לאפשר מתחמים פרטיים לכל בני הבית. המטרה: תכנון מחודש ועיצוב עדכני שיהפוך את מופע שנות ה70- לבית חלומות עם מחשבה לעתיד. למרות שהסגנון העיצובי הפך למודרני ועכשווי, נמצאו הדרכים לשמור על אווירה חמימה וביתית.

משך השיפוץ: שישה חודשים. 

גופי תאורה מעוצבים, ריהוט איטלקי

חלוקת הבית הישן שונתה לחלוטין. עמוד מרכזי ובעייתי הוחלף על ידי קורת פלדה שמשמשת כאלמנט עיצובי ומחזקת את השלד. שטח הבית לא הוגדל, אך הוחלפו בו כל התשתיות (צנרת ומערכות חשמל), הרהיטים ויצירות האומנות.
קירות המעטפת והעמודים של הבית נותרו כשהיו, אך המחיצות הפנימיות הוסרו ונוצרה חלוקה פנימית חדשה. החלוקה התבצעה על ידי צמדי חדרים שהורכבו מחדר שינה ואזור פעילות, כדי לאפשר סדר וארגון בכל אחד מהמפלסים של הבית. המחשבה שהובילה את החלוקה החדשה היתה לאפשר בעתיד, יחידה נפרדת לכל ילד.

המפלס העליון חולק לשני אגפים: חדר הורים פלוס חדר רחצה וחדר ארונות, ושני חדרי שינה לילדים. במפלס השני נבנו חדר שינה, חדר טלוויזיה ואמבטיה. במפלס הקרקע נמצא חלל האירוח המרכזי שכולל את המטבח, הבר, פינת האוכל והסלון, ובמפלס מתחתיו נמצא חדר שינה נוסף וחדר מחשב.

הריצוף: הריצוף בחלקי הבית השונים משלב בטון מוחלק בטקסטורות שונות ופרקט מעץ. בחדרי האמבטיה נבחר ריצוף של בטון מוחלק לבן. לרצפת הלובי של המפלס העליון, נבחר בטון מוחלק עם אפוקסי שחור שיוצר מראה דרמטי במיוחד. לחדר השינה של ההורים נשמרה הצבעוניות הלבנה ששולטת בו מהפרקט ועד התקרה.

המטבח והסלון: חלל האירוח תוכנן במחשבה ליצירת קו המשכי ביניהם. במטבח המודרני והפתוח מוקם אי עבודה ארוך, שמשמש לעבודות המטבח ולישיבה בכסאות הבר הלבנים. מעל האי תלוי גוף תאורה מלבני ומרשים, דמוי עור פרה. לנישת אחסון שנוצרה בקיר, הוכנס מקרר מטאלי גדול וארונות לאחסון עם דלתות שקופות. לצידה של הנישה - דלת מעבר לחדר אחסון ומזווה.

הקווים של המטבח ארוכים וישרים והצבע הלבן והאטום משלים את האוירה הנקייה. המטבח של חברת "סמל" כולל גמר אפוקסי ועשוי ממשטחים של חומר שנקרא "סטאר און". בין המטבח לפינת האוכל הגדולה, מקשר בר שעשוי מקונסטרוקציית ברזל, שעוצב על ידי האדריכל.

ליד הבר ניצבים כסאות גבוהים של חברת "פולטרונה פראו". בפינת האוכל הגדולה ניצב שולחן מלבני גדול (של חברה איטלקית בשם B&B) שמואר על ידי מנורת שנדליר גדולה וכהה. את הקיר מעטרת תמונה של האמן יואב בן דוב, שמתארת סצנה מתוך חתונה.

פינת האוכל נפתחת לאזור הישיבה המרכזי של הסלון שכולל ריהוט איטלקי - ספות וכורסה אדומה מעור של "פולטרונה פראו" ושולחן מעץ כהה. על הקיר, עבודה נוספת של האמן יואב בן דוב שעשויה בטכניקה מעניינת של מריחת שעווה.

פינת אוכל אחרי שיפוץ - (צילום: יונתן רשליין)
חתונה לבנה בפינת האוכל | צילום: יונתן רשליין

חדר השינה של ההורים: עצבנו חלל שינה פתוח שמחובר לחלל הרטוב - האמבטיה והמקלחת פתוחות, וניתנות לסגירה על ידי דלתות הזזה בלבד. האמבטיה בעיצוב free standing עומדת על משטח עץ עם ניקוז מוסתר. כל האזור עמיד בפני מים; המטרה הייתה ליצור שטח גדול יותר, שמנצל את המרחב ומונע את תחושת הסגירות שמתקבלת בעת תכנון חדר רחצה נפרד.
ליד המיטה הזוגית, ניצבים כורסה מרשימה והדום בצבע אדום עז, שעשויים מבד ריפוד סטרצ'י ושוברים את המראה הלבן שמככב בחדר השינה.

חדרי השינה של הילדים: לכל שלושת הילדים נבנו חדרים עם שטח אירוח צמוד, מתוך מחשבה שבעתיד תהיה להם מיני סוויטות פרטיות. לכל החדרים, שנמצאים בחצאי מפלסים שונים, יש חדר אמבטיה צמוד. כיום שניים מהילדים חולקים את אותו החדר, והחדר התחתון, בחצי המפלס הנמוך משמש כחדר משחקים ומחשב.

פריט אהוב במיוחד: בין המטבח לחדר המשחקים של הילדים נוצר חלל גדול שדרש התייחסות. במהלך חיפוש אחר פרגוד שיוכל לחלק את השטח בצורה מעניינת, נמצאה באחת מהחנויות שמתמחות ביבוא ריהטים מהמזרח, רשת גדולה שיוצרת הפרדה אך עדיין שומרת על שקיפות ורצף בין החללים השונים.

דבר המעצב: כשניגשים לשיפוץ בית צריך לחשוב איך הופכים את חסרונות המבנה ליתרונות, ולבסוף מקבלים חללים מפתיעים. למרות ששיפוץ מצריך תקציב נמוך יותר מתקציב של בנייה, מומלץ להיות להיות זהירים, לתחקר היטב את הבית ולעיין בתוכניות הישנות שלו. אחד האלמנטים הבולטים בשיפוץ, הוא אלמנט הבלתי ידוע, שצריך לקחת בחשבון.
בשיפוץ הנוכחי, לדוגמה, התגלה עמוד מיותר שהורד ונוצל לטובה: במקומו נשתלה קורת פלדה שהפכה לאלמנט עיצובי. בנוסף, כמעט בכל שיפוץ יש עלויות נסתרות שצצות תוך כדי עבודה (שקיעה של רצפה, רטיבות ועוד). ולכן, רצוי להיערך לכך מבחינת התקציב, ולהקצות בין 10 ל-15 אחוז לטובת מרחב התמרון.

מרק טופיסקי הוא אדריכל ומעצב פנים בעל סטודיו לאדריכלות ועיצוב

>> לכתבה הקודמת במדור: טיפול 400 אלף
>> לכל הבתים במדור בשיפוץ

מעצבים ודיירים, יש לכם בית להשוויץ בו? יש תמונות לפני השיפוץ ולאחריו? כתבו לנו