הדיירים: משפחה בת 5 נפשות: זוג הורים, שניהם עוסקים במקצועות חופשיים, ושלושה ילדים בגילאים 4, 8 ו-9.

הבית: ממוקם במושב הדר עם שבאיזור עמק חפר. גודלו הבנוי הוא כ-300 מ"ר ושטח המגרש כולו הוא כ-2.5 דונם. בבית שמונה חדרים שפרוסים על פני ארבעה חצאי מפלסים. במפלס הכניסה ממוקמים המטבח, הסלון ופינת האוכל. במפלס התחתון, שמשמש גם כחדר לאורחים, יש פינת טלוויזיה וחדר משחקים לילדים. בשני המפלסים העליונים נמצאים חדרי השינה של הילדים וההורים.

המבנה המקורי נבנה בשנות השבעים. הוא נרכש לפני כשנה וחצי לאחר שהיה נטוש במשך תקופה ארוכה ונראה כמו חורבה, אך כבר אז ניתן היה לראות את הפוטנציאל שטמון בו.

משך השיפוץ: השיפוץ עצמו היה אינטנסיבי מאוד ונמשך חמישה חודשים. מלבד זאת, תהליך התכנון נמשך כארבעה חודשים.

עלות השיפוץ: עלות עבודות השיפוץ היא כ-500,000 שקל.

החזון: הבית עבר מהפכה וזה בא לידי ביטוי בכל המפלסים. הדיירים רצו בית מרווח עם מטבח רחב מאוד וחדרי ילדים גדולים ונוחים. הם ביקשו כי יחידת ההורים תהיה מופרדת באגף נפרד, אך עדיין תישאר סמוכה לחדרי הילדים.
גם עיצוב החצר היה משמעותי מאוד עבורם. הם רצו שתשמש למשחקי הילדים וכאיזור אירוח, ובנוסף, שתהיה אסתטית בכל חלקיה, שכן היא נשקפת מכל פתחי הבית.

הבית מבחוץ אחרי שיפוץ4 -הלל אדריכלות 3
הדיירים רצו בית עם גינה רחבה ומעוצבת. הבית מבחוץ | צילום: גלית דויטש דביר

רכשו את הבית מבלי לראות אותו

הדיירים חזרו ארצה לאחר שהות בת מספר שנים בחו"ל. את הבית הם רכשו כששהו בחו"ל לאחר שראו אותו מבחוץ בלבד כשהגיעו לחופשה בארץ. אנחנו ביקרנו בו לבקשתם וזיהינו אותו כבעל פוטנציאל מבחינה תכנונית ועיצובית ובהתאמה לצרכים שהגדירו. בסופו של דבר, הם קיבלו החלטה אמיצה לרכוש את החורבה ולהפוך אותה לבית חלומותיהם.

האילוצים היו רבים: בבית היו עמודים וקורות שנדרש פתרון הנדסי מורכב כדי לבטל אותם. כמו כן, מפלס קומת הכניסה היה מחולק לשניים באמצעות שלוש מדרגות ונאלצנו להזיז את מיקומן כדי ליצור חלל נעים ונוח. אתגר משמעותי נוסף היה ליצור שביל כניסה לבית. הבית גבוה בכשני מטרים ממפלס הרחוב ולכן תכננו את פיתוח השטח, כך שהעלייה תהיה מתונה ונעימה ותשלב גם גישה נוחה מאיזור החניה.

למרות השינויים המהפכניים שעשינו בבית, ישנם חללים רבים שנותרו כפי שהיו. כך למשל, חדרי הילדים מראש היו גדולים, הרבה יותר ממה שמקובל לבנות אותם כיום, והמבנה שלהם נותר כפי שהיה מלבד התאמות קטנות שעשינו.

הכניסה: דלת הכניסה מובילה למבואה מוגדרת אך פתוחה, שנמצאת בלב מפלס הכניסה ומולה קמין גז, מוקף מבנה אבן. הקמין המהווה מוקד לכל המפלס משמש גם לטשטוש עמוד שהיה קיים בבית. עמודים נוספים בקומה נוצלו כנישות לארונות קיר.

פינת אוכל אחרי שיפוץ - הלל אדריכלות3
אפשר לראות את החצר כמעט מכל מקום בבית. פינת האוכל | צילום: גלית דויטש דביר

שולחן עתיק בפינת האוכל

הסלון ופינת האוכל: הסלון ופינת האוכל סמוכים זה לזה וממוקמים במפלס שנמוך בשלוש מדרגות מהמטבח. ניצלנו את הפרדת המפלסים והשתמשנו בשני סוגי ריצוף שונים: מפלס הכניסה והמטבח מרוצף אבן בגדלים משתנים ומפלס הסלון מחופה בפרקט עץ אלון.

השתמשנו במפלס זה בגוונים בהירים וחומים כדי ליצור אווירה כפרית ונעימה ורק השטיח במרכז זורק מעט צבע אחר.
כמו כן, עשינו שימוש רב בחומרים טבעיים, דוגמת שולחן העץ של מערכת הישיבה בסלון, הלבנים שמחפות את העמודים, והרהיטים שמרכיבים את פינת האוכל: שולחן עגול עשוי עץ אלון וכסאות מרופדים בסגנון קלאסי עתיק.

הדבר הבולט ביותר במפלס הזה הוא הקשר לגינה, אשר נשקפת מעבר לחלונות הרחבים שמקיפים אותו.

המטבח: הגדלנו את שטח המטבח והרחבנו את הפתחים שפונים לחצר. כעת, הוא מרווח מאוד ובמרכזו יש אי עבודה גדול עם משטח עבודה מעץ מלא ושולחן לארוחות משפחתיות של בני הבית. בעלת הבית מעידה שמאז שעברו לבית היא נהנית לבשל ולאפות, ולמטבח החדש והנח יש חלק גדול בזה.

גם כאן שמנו דגש על האווירה הכפרית שרצינו ליצור. ארונות המטבח הם בגוון שמנת ומשטחי העבודה הבהירים עשויים אבן קיסר. מהמטבח ישנה יציאה לפרגולת ברזל קטנה בחצר ובה פינת ישיבה נעימה ושימושית.

מטבח אחרי שיפוץ - הלל אדריכלות3
ריצוף מאבנים בגדלים שונים ושולחן אוכל מעץ בהיר. המטבח | צילום: גלית דויטש דביר

מפלס שלם של משחקים

המפלס התחתון: במפלס התחתון הגדרנו חלל משפחה מרווח הכולל פינת טלוויזיה כייפית, חלל משחקים ופינת עבודה לילדים. מהמפלס כולו נשקף מבט מהמם לעבר החצר האחורית הגדולה שבמרכזה רחבת דק ענקית.

המפלס משמש גם כיחידת אירוח, ובנוסף יש בו חדר רחצה וחדר כביסה מרווח. המפלס כולו מחופה בפרקט ויש בו נישות גבס בשילוב יחידות נגרות בגוון שמנת, לאחסון נוח של המשחקים.

החצר: את החצר תכנן רון זילברברג שעשה עבודה נפלאה. מדובר בחצר גדולה מאוד  ומשופעת שמקיפה את הבית כולו. הדרך לבית מתחילה בשער מסוגנן ובגן יפיפה המקדם את פני הבאים. לאורך כל העלייה לדלת הכניסה פרסנו אבני מדרך המשמשות כמדרגות שמוקפות שיחים ופרחים. איזור הכניסה מוגדר על ידי פרגולת ברזל מסוגננת וערוגה שבנויה מלבני פירוק. בסמוך, יש חצר קטנה וכיפית שמשמשת בעיקר את הילדים. לחצר האחורית, לעומת זאת, יש אופי אחר. היא ממסודרת יותר, יש בה משטח דק גדול לאירוח ובוסתן נעים בסמוך.

פינת טלויזיה אחרי שיפוץ2-הלל אדריכלות3
פרקט ויחידות אחסון למשחקים. המפלס התחתון | צילום: גלית דויטש דביר

הארונות מסתתרים מאחורי המיטה

מפלס הילדים: מכיל מבואה נעימה שממנה נכנסים לשלושת חדרי השינה ולחדר הרחצה. בכל חדרי הילדים יש פרקט והם מאופיינים בגוונים שונים. את המיטות הביאו הדיירים, ופינות העבודה תוכננו על ידינו ובוצעו על ידי נגר.

חדר הרחצה במפלס הזה, כמו גם כל חדרי הרחצה בבית, מרוצף באבן בגדלים משתנים והקירות מחופים באבן חלילה בהירה, אך רק באזורים שמועדים להירטב. ארון הכיור דומיננטי ומסוגנן עם משטח עץ, שמשווה לו מראה של חדר נעים וקלאסי.

מפלס ההורים: ממוקם במפלס העליון ביותר בבית. במבנה הבית המקורי, היו במפלס זה מספר חדרים בגבהים שונים. הרסנו הכל וערכנו חלוקה מחודשת של החלל שמכיל כיום חדר עבודה נוח שמשמש את שני בני הזוג, חדר שינה מרווח עם חדר רחצה ויציאה למרפסת ענקית וקסומה.

הגוונים בו הם שקטים ובהירים ומקנים לו אווירה רומנטית. המיטה נשענת על קיר שמאחוריו מסתתרים ארונות בגדים, אליהם יש גישה משני צידי המיטה. חיבתה של בעלת הבית למילה הכתובה באה לידי ביטוי בנישות עמוסות הספרים שבחדר.

גם כאן יש חלונות גדולים שמכניסים את החוץ פנימה ודלתות יציאה גדולות מפרידות בין החדר למרפסת הגדולה.

אמבטיה אחרי שיפוץ2 - הלל אדריכלות 3
ארון דומיננטי ומסוגנן בחדר הרחצה של הילדים | צילום: גלית דויטש דביר

דבר המעצבות: היה תענוג לעבוד עם הדיירים. התהליך היה משותף, ההתאמה היתה מושלמת וכולנו מרוצים מהתוצאה. 

טיפ: חשוב לדעת שבשיפוץ בסדר גודל כזה, נדרשת רמה מסוימת של קלילות. לעיתים יש צורך בקבלת החלטות מהירות ושינויים מהתכנון המקורי.

פריט אהוב: פינת האוכל שהלקוחות רכשו בטורקיז בבית יצחק. היא מתאימה לאווירה שנוצרה בבית ומשתלבת היטב בחלל.

פרגון לאיש מקצוע: עמוס אופיר מחברת מירוס, רשפון. הוא ליווה את כלל עבודות האבן בפרויקט: ריצופים, חיפויים, מדרגות, ספי חלון, מסגרת הקמין ולבני פירוק. טלפון: 050-3870506.

המעצבות: שירה מוסקל והדס רוט | הלל אדריכלות ועיצוב פנים, כפר מלל

מעצבים ודיירים, יש לכם בית להשוויץ בו? יש תמונות לפני השיפוץ ולאחריו? כתבו לנו

>> במדור הקודם: בן 30? לא רואים עליו

לכל הבתים במדור