כבר שנים שהצבא יוזם ומעודד הקמת שכונות צבאיות בערים שונות, וראשי ערים כמו ביבנה, ראש העין וכפר יונה, ששיתפו פעולה - רק הרוויחו מכך. שכונות ליוצאי צבא, כמו צהלה בצפון תל אביב, הוכיחו במשך השנים שמחירי הנכסים בהן יכולים להכפיל את ערכם, וכעת יישובים בכל הארץ עושים הכל כדי להביא אליהן את השכונות האלה.

"המחירים הכפילו את עצמם"

בכפר יונה, למשל, הקימו שכונה של 240 יחידות דיור צמודות קרקע לאנשי צבא בלבד. "ברגע ששכונה צבאית מגיעה ליישוב מסויים, העיר לא יכולה לקפוא על שמריה וחייבת להתאים את עצמה לסוג האוכלוסייה שמגיעה ולכל מי שבא אחריה. בהתאם, כל המערכת העירונית עברה שדרוג", אומר אפי דרעי, ראש מועצת כפר יונה. "מהיום שבו התחילו לשווק את הדירות, שזה היה לפני שמונה שנים, המחירים הכפילו את עצמם".

"נוסף כאן בית ספר חדש, עוד גני ילדים, והתפיסה הציבורית לגבי כפר יונה השתנתה", אומרת שושי כחלון שמתגוררת בשכונה הצבאית ביישוב.

השכונות הצבאיות שהוקמו ברחבי הארץ הפכו למבוקשות ואיכותיות והעירו את אותן ערים לחיים. "מביאים את האוכלוסייה הזאת משתי סיבות: ראשית, לאפשר לאנשי צבא לרכוש דירות בזול יחסית; שנית, כדי להעלות את קרנה של העיר ואת המחירים מסביב", אומרת נחמה בוגין, שמאית מקרקעין ומשפטנית.

דוגמא נוספת לכך היא יבנה. ערים כמוה סבלו במשך שנים מתדמית ירודה ושוק נדל"ן לא מאוד אטרקטיבי. ואז בנה הצבא 600 יחידות דיור שם ומשהו קרה. מיד אחריה נבנו בסמיכות השכונה המכונה "המשטרתית" ועוד אחת נוספת והמחירים שם עלו.

מינהלת המגורים של צה"ל מתכנתת היום כ-16 שכונות חדשות לאנשי קבע, אך בניגוד לשנים קודמות, הן יוקמו במסות קטנות יותר, רק בין 50 ל-150 יחידות בכל פרויקט. מרבית היישובים שהפרויקטים המתוכננים בהם נמצאים בפריפריה, ביניהם ניתן למנות את ירוחם, דימונה, עומר, מיתר, קציר, זכרון יעקב, חצור הגלילית ומעלות תרשיחא. גם שם מקווים שבעלי הדרגות ומשפחותיהם יסייעו להשביח את ערך הנכסים באזור.

>> לגור בחדרה, להרגיש במיאמי