דירה במיליון שקלים במרכז הארץ היא דבר שכבר מזמן רבים מאיתנו הפסיקו לחלום עליו, ובצדק. אחרי שנים רבות של עלייה עקבית ולא מתונה במחירי הדירות, בחודשים האחרונים התמונה השתנתה וניתן לראות ירידות קלות במחירים, או לכל הפחות קיפאון. כל אלו מורגשים היטב, גם בערים הגדולות. אז איפה תוכלו למצוא דירות במחיר של עד מיליון שקלים? בדקנו בכמה מהערים המבוקשות בישראל.

השכונה קובעת את המחיר

נתחיל בירושלים. הבירה הפכה ליקרה במיוחד מפני שהפכה לאחד המוקדים העיקריים לעלייה לרגל של משקיעים יהודיים מרחבי העולם. למרות זאת, עדיין אפשר למצוא בה דירות בפחות ממיליון שקל בשכונות קריית היובל, ארמון הנציב, קטמונים וגילה הרחוקה במקצת.

כך למשל, דירת שלושה חדרים בגודל של 60 מ"ר, ברחוב שטרן שבשכונת קריית היובל, מוצעת למכירה בסכום של 785 אלף שקל. דירת שלושה חדרים אחרת בגודל של 60 מ"ר, ברחוב השומר שבשכונת קטמונים מוצעת למכירה במחיר של 900 אלף שקל. היא זקוקה לשיפוץ ויש בה מרפסת. בסכומים הללו תוכלו אולי לרכוש דירת חדר במרכז העיר.

בתל אביב, העיר היקרה בישראל, קשה מאוד למצוא דירות בסכום של עד מיליון שקל. גם פה העניין המרכזי זה השכונה, שלרוב תהיה מעברם המזרחי של נתיבי איילון. דירת שלושה חדרים ברחוב דוד תדהר שבשכונת התקווה, בגודל של 74 מ"ר עם מרפסת, מוצעת למכירה במחיר 810 אלף שקל. מחירים דומים תוכלו למצוא גם בכפר שלם, או בנווה שרת, ואולי אפילו תוכלו בפלורנטין עבור דירה קטנה יותר.

בערי המעגל השני והשלישי החוקיות דומה. בראשון לציון, למשל, בשכונת רמת אליהו ובחלקיה המזרחיים אפשר עדיין למצוא דירות בנות שלושה וארבעה חדרים בבניינים ישנים במחירים נמוכים יחסית. בפתח תקווה מדובר בשכונות יוספטל, עמישב, שערי אברהם ובמרכז העיר. דוגמאות נוספות אפשר למצוא גם בבית ים, בעיקר במזרח העיר, ובנתניה. גם כאן הוויתור על החיים במרכז של המרכז פותח אפשרויות נוספות.

זו השקעה כדאית?
"כמעט תמיד הביקוש יהיה לעיר הגדולה, וכשזה כך, זה אולי נשמע נכון והשקעה טובה למצוא דירות בשוליים שלה, אבל אין בזה חוקים וכללים חד משמעיים", אומר נחמיה שטרסלר, הפרשן הכלכלי של עיתון הארץ. "צריך לבדוק מה קורה עם התחבורה, האם מתוכננת שם רכבת, מה מצב החינוך, איך האוכלוסייה שם. בתחנה המרכזית של תל אביב, למשל, חולדאי אמר לפני כמה שנים שזה יהיה המרכז החדש, שסטודנטים יבואו וכדאי להשקיע, ועכשיו אנחנו רואים מה קורה שם בנושא העובדים הזרים".

"זה תלוי מי אתה, באיזה מצב את ה בחיים, מהי ההתקדמות הכלכלית האישית שלך", מסביר שי פאוזנר, עורך מדור הנדל"ן של כלכליסט. "חשוב לדעת לאיזה איזור חברתי אתה נכנס. אם אתה עם ילדים, אז אתה צריך לקחת בחשבון שהילדים שלך ילמדו עם אותם ילדים שגרים באזור הזה. אם אתה עוד צעיר, יכול להיות שאתה הולך לגור באזור שבו הגיל המבוגר הוא השולט. צריך לקחת את כל זה בחשבון, ולדעת שפרמטר הזמן מבחינת ההשקעה פחות רלוונטי, כי אתה לא באמת יכול לדעת מה יהיה באזור ומתי ואם יתפתח".

מה יכול לקדם את השכונות האלו?
"מה שהכי מעניין אותנו, ובטח שאת הזוגות הצעירים זה איכות החינוך", מציין שטרסלר. "איזה בית ספר יש בסביבה, מה איכות המורים, האם יש לילדים את החינוך שיאפשר להם לקפוץ גבוה, כדי אחר כך יוכלו כן להתקדם למרכז. זה השיקול המרכזי של הזוגות הצעירים ואני חושב שהוא נכון".

>> אילו דירות אפשר לקנות בעולם ב-300 אלף דולר?