כנראה שאין יותר מידי דברים בפלנטה שיכולים לגרום להצפה של תחושת אופוריה מאשר היכולת לספק המצאה חדישה, שמצליחה לחולל שינוי בחיים של אנשים. ההיסטוריה מלאה בממציאים שבזכות חזון ויכולת ביצוע הצליחו להביא לאוויר העולם דברים שפעם היו נחשבים דמיוניים לגמרי והיום הם בגדר חובה בכל בית. 

לדמיון פורה ולהמצאות אין גיל, אולי בגלל זה ההצלחה של תחרות "הממציא הצעיר", שפועלת בטכנודע מזה 20 שנים ומהווה את התחרות הגדולה ביותר בארץ בה משתתפים אלפי ילדים ונוער מכל רחבי הארץ, ממשיכה לרגש בכל שנה מחדש.

חשיבה יצירתית וחדשנית

"תחרות הממציא הצעיר, ע"ש הנווט ירון ויונטה ז"ל, מנציחה את זכרו של ירון בן שכונת גבעת אולגה שנמנה על המחזור הראשון של ילדים שלמדו בטכנודע, ומטוסו נפל בקיץ 1995 בשמי הנגב", מספרת ניצן ברגר – כהן, מנהלת השיווק של הטכנודע. "התחרות מקדמת תפיסה חינוכית של פיתוח יכולות חשיבה, בדגש על חשיבה יצירתית וחדשנית, באמצעות יזמות ופיתוח מוצר. ההשתתפות בתחרות נעשית דרך בתי הספר, שיחד עם הצוות האקדמי בטכנודע  מנחים את התלמידים בתהליכי ההמצאה. בתערוכה הוצגו מעל 550 המצאות מ- 50 בתי ספר ברחבי הארץ".

מאות ממצאים צעירים ובני משפחותיהם התקבצו במתחם אחד ולקחו חלק בתחרות. באירוע עצמו השתתפו מעל 2,000 מוזמנים – בניהם גם בני משפחת ויונטה, ראש עיריית חדרה צביקה גנדלמן, נציגי עיריית חדרה ונציגים מפיקוח משרד החינוך. ראש העיר הדגיש בנאומו את החשיבות של המשך מפעל ההנצחה הייחודי הזה, והתרגש מהרמה הגבוהה של ההמצאות והפיתוחים הטכנולוגים שהוצגו ע"י התלמידים. בדבריו ציין ראש העיר כי "הטכנודע הינו מקור גאווה מקומי ונדבך חשוב בתוכניותיו העתידיות לפיתוח שכונת גבעת אולגה והאזור המערבי של העיר חדרה". 

דור המדענים הצעיר: ההמצאות הזוכות

הממציא הצעיר (צילום: טכנודע)
"בעזרתם תמשך הלמידה והתעניינות בתחומי המדעים והטכנולוגיה" | צילום: טכנודע

שלל המצאות ייחודיות ומסקרנות התרחשו באותו ערב, אבל בדיוק כמו בכל תחרות גם כן צריך לדרג ויכול להיות רק מנצח אחד. במקום הראשון במגמת טכנולוגיה זכו תלמידים מתיכון אורט "גרינברג" קריית טבעון, על המצאתם "מערכת לניטור עומסים על גפיים מגובסות". במקום הראשון במגמת מכטרוניקה זכו תלמידים מתיכון "עירוני ה'" בחיפה, על המצאתם "זוג רובוטי הצלה" ובמקום השני בקרב חטיבות הביניים זכו שגיא ברודני ויהונתן מוסקוביץ' מתיכון חדרה על המצאתם "הדברה ביולוגית של פטרייה".

מנכ"ל הטכנודע ד"ר גדי מדור אמר כי "אני נרגש לראות את ההמון הרב שמציף את הטכנודע, שבאו לראות את מעשה ידיהם של דור המדענים הצעיר שהוא דור העתיד של ישראל. אני מאמין שבעזרתם תמשך הלמידה והתעניינות בתחומי המדעים והטכנולוגיה". 

ראש עיריית חדרה צביקה גנדלמן, התייחס גם הוא לאירוע המוצלח ואמר כי "אני מברך את הטכנודע על קיום מסורת הממציא הצעיר ושמח לקחת בה חלק. השתתפות הרבה של בתי ספר רבים כל כך מרחבי הארץ היא תעודת הוקרה ומקור גאווה לטכנודע ולעיר חדרה". 

הממציא הצעיר (צילום: טכנודע)
גישור הפערים בחברה הישראלית באמצעות המדע. הטכנודע | צילום: טכנודע

הטכנודע: מרכז המדעי חינוכי הגדול בישראל

הטכנודע עצמו הוא מרכז מדעי חינוכי ללא כוונות רווח, שמטרתו היא העצמת לימודי המדעים והטכנולוגיה לילדים מכל שכבות הגיל ומכל רחבי הארץ, וגישור הפערים בחברה הישראלית באמצעות המדע. הוא הוקם לפני כ- 30 שנה והיום עם יותר מ- 300,000 ביקורים בשנה, הוא מהווה את המרכז המדעי חינוכי הגדול בישראל.   

לפני הטקס התקיימה בטכנודע תערוכה מרהיבה של מאות ההמצאות והקהל הרב סייר בין החדרים ושמע מהתלמידים המוכשרים על המצאותיהם. הפרסים חולקו בקטגוריות השונות לתלמידי תיכון, חט"ב ויסודי ועסקו בתחומי הטכנולוגיה השונים- אלקטרוניקה, רובוטיקה תוך שימת דגש מיוחד על עזרה לזולת ושמירה על הסביבה.