חשד: מכשיר אדים גרם למות פעוט (צילום: חדשות 2)
חשוב לרוקן את המים לאחר כל שימוש. מכשיר אדים | צילום: חדשות 2

בשבוע שעבר מת תינוק בן ארבעה חודשים לאחר שנדבק בחיידק הליגיונלה, חיידק שלרוב תוקף את מערכת הנשימה ועובר דרך אוויר מזגנים. לאחר שהוריו טענו כי לא השתמשו כלל במזגן, במשרד הבריאות בודקים האם התינוק נדבק בחיידק דרך מכשיר אדים ביתי. בעקבות פרסום המקרה בכלי התקשורת אמש, הורים רבים חוששים משימוש במכשיר ותוהים מהי המחלה המסתורית.

קבוצת הסיכון: אוכלוסיה עם מערכת חיסונית חלשה

מחלת הליגיונלה היא מחלה זיהומית שעלולים להידבק בה אנשים ששואפים אדי מים מזוהמים. חשוב להדגיש כי אין אפשרות הדבקה מאדם לאדם. המחלה נראית תחילה כסוג של דלקת ריאות, והטיפול בה דורש אנטיביוטיקה ספציפית ולכן ישנה חשיבות מכריעה לתהליך האבחון.

"מדובר בחיידק נדיר יחסית. מקומו הטבעי הוא בתוך אמבות והוא גדל במקורות מים כמו אגמים, אך גם בתוך מים עומדים כמו מי מזגנים", מסבירה ד"ר מונה כידון, מומחית לרפואת ילדים, אלרגיות ואימונולוגיה בבית החולים תל השומר.

לדבריה, חיידק הליגיונלה אינו חיידק אלים ולא כל מי שידבק בו יפתח מחלה. "מי שיפגע מהחיידק הם אנשים הסובלים לרוב ממערכת חיסון חלשה או תינוקות שמערכת החיסונית שלהם עדיין לא מפותחת. במקרים האלו הסיכוי להיפגע הוא גדול יותר. המחלה מתפתחת לרוב כמחלת ריאה, ויכולה להיראות כמו שפעת. במקרים קשים היא תפגע בריאות ותוביל לאשפוז".

על אף שהיא נדירה, בשנים האחרונות חלה עלייה בשכיחות המחלה, ואיתה גם רמת המודעות של הצוותים הרפואיים בבתי החולים, וכאשר יש דלקת ריאות חריגה או כאשר מתקבל צילום ריאות מעט חריג, רופאי ילדים ורופאי ילדים נוהגים לבצע גם את הבדיקה לחיידק הליגיונלה.

הסימנים למחלה הם תסמינים סטנדרטים של דלקת ריאות: קושי בנשימה, שיעול וחום. אם הילד חולה ונראה שמדובר במחלה שהיא מעבר לווירוס או שפעת יש לגשת לרופא והוא זה שצריך לשקול האם לבצע בדיקות נוספות וכיצד להגיב. המחלה מאובחנת באמצעות בדיקת שתן ובדיקת דם. מקרים של מוות נדירים מאוד בעקבות המחלה וטיפול בזמן יכול למנוע סיבוכים.

האם סביר שהחיידק יתפתח בתוך מכשיר האדים הביתי?
"ברמת התאוריה, יכול להיות מצב שבו חיידק הליגיונלה יעבור דרך המכשיר אדים, אך זה לא פשוט", אומרת ד"ר כידון. "בכדי שמצב כזה יקרה, המים שמולאו במכשיר צריכים להיות נגועים כבר בחיידק. לא סביר שהחיידק יתפתח בתוך מכשיר נקי".

על אף החששות של הורים רבים, ד"ר כידון ממליצה בכל זאת להשתמש במכשיר אדים קרים בחדרם של ילדים. "בכדי שהאוויר יתאים לדרכי הנשימה של התינוק הוא צריך להיות לח. בימים בהם החימום עובד ובחוץ קר, האוויר יבש מאוד ולכן מומלץ להפעיל את מכשיר האדים. מומלץ לעשות זאת גם בקיץ כאשר המזגן פועל. הלחות מאפשרת לתינוקות לנשום בצורה טבעית. ההמלצה היא להוסיף לחות לאוויר לא רק כשהילדים חולים, למרות שאז זה אפילו חשוב יותר".

אולם כדי להשתמש במכשיר בבטחה יש לנקות אותו היטב. "רוב מכשירי האדים מגיעים עם מסנן קרמי, שזהו מסנן רעלים בסיסי, אך קיימים גם מכשירים עם מסנן שעובד באמצעות פחם פעיל שיכול לחסל חיידקים", אומר עידו שטיכמן, רוקח בבית מרקחת נגב. "לכל המכשירים מצורפות הוראות תחזוקה שלרוב כוללים הוראות ניקוי של היצרנים. יש להחליף את המים במידה ולא כולם התאדו ופעם בשבוע יש לנקות את המכשיר ביסודיות, להשרות אותו בסבון למשך עשרים דקות, לשטוף ולייבש ורק אז לחזור ולהשתמש בו".

חבר בהסתדרות הרוקחים בישראל מציין כי רוב  מכשירי האדים הנמכרים היום בשוק מיוצרים בסין וכי הם זולים בהשוואה לאלו שנמכרו לפני שלוש שנים. "אנחנו מוכרים את מה שיש, ומוכרים מאות מכשירי אדים כאלו בחודש. בעבר המכשירים הגיעו עם פילטרים שהיה צריך להחליף, אך היום המכשירים מסננים את עצמם. בכל אופן, חשוב מאוד לנקות אותם באופן קבוע לפי הוראות היצרן".

בעקבות המקרה יפרסם משרד הבריאות הנחיות לשימוש נכון ובטוח במכשירים מסוג זה.

*אין האמור לעיל מהווה תחליף לייעוץ רפואי ויש לבדוק כל מקרה לגופו

>> לחסן או לא? קודם תבדקו שהתינוק לא רגיש