אישה בחלוק לבן מזריקה חיסון לתינוק ברגל (צילום: dra_schwartz, Istock)
רופא הילדים יתן מרשם לחיסון | צילום: dra_schwartz, Istock
חיסונים לתינוקות ולפעוטות היו מאז ומתמיד נושא שנוי במחלוקת. על הסקאלה שבין התנגדות גורפת לכל החיסונים באשר הם לבין הנכונות לחסן את הצאצא גם מפני הווירוס הקטן ביותר, ישנה הדילמה באשר לנחיצותם של שלושה חיסונים: אבעבועות רוח, שפעת וחיסון פרבנר נגד חיידק הפנאומוקוק האלים שגורם לדלקת קרום המוח, דלקת ריאות ודלקות אוזניים.
חיסונים אלה מוצעים על ידי קופות החולים אך אינם כלולים בסל התרופות ולא מוגדרים כחיסונים שגרתיים. פרופ' שמואל רשפון, יו"ר הוועדה המייעצת למחלות זיהומיות ולחיסונים במשרד הבריאות, מסביר שהסיבה לכך היא מחסור בתקציב, כך שבינתיים, חיסונים אלה נתונים לשיקולו הבלעדי של ההורים.
מחירי החיסונים כיום הם כ- 420 שקלים לחיסון פרבנר, בין 35 שקלים ל- 60 שקלים לחיסון נגד אבעבועות רוח, וחמישה עד 12 שקלים לחיסון נגד שפעת.
יש לפנות לרופא הילדים על מנת לקבל מרשם לחיסון. החיסונים מתבצעים בטיפת חלב.

החיסון: נגד שפעת

תסמיני המחלה: חום מעל 39 מעלות צלזיוס, כאבי ראש,עייפות, חולשה, כאבי שרירים וזיהומים בדרכי הנשימה המתבטאים בנזלת, שיעול, וכאבי גרון, היכולים להימשך גם שבועות מספר לאחר פרוץ המחלה. לעיתים מתפתחת המחלה לדלקת ריאות, דלקת מערות האף והפנים, ולדלקת אוזניים חריפה, ולהחמרה של מחלות לב ריאה.

למה לא? כי למרות שמדובר במחלה עם שיעור סיבוכים גבוה, לרובנו היא פשוט לא נשמעת מסוכנת מספיק כדי להצדיק חיסון.

למה כן? כי מדובר במחלה הכי שכיחה וקשה בחורף, ואם אפשר למנוע אותה – אז למה לא?

וגם: הגיע הזמן לנפץ מיתוס חי ובועט: חיסון השפעת אינו גורם לשפעת. אך מאחר שהוא אינו מגן מפני מחלות הדומות לשפעת, אנשים נוטים להתבלבל.

יעילות החיסון: הגנה מלאה מפני שפעת.

תופעות לוואי: אין.

למי החיסון אסור? לכאלה שמפתחים תגובה אלרגית קשה לחלבון ביצה.

שורה תחתונה: החיסון ממומן על ידי קופות החולים לקבוצות סיכון, ביניהם פעוטות בני חצי שנה עד שנתיים. משרד הבריאות ממליץ לחסן אוכלוסיות בסיכון וכל אדם שרוצה להקטין את סיכוייו לחלות.

החיסון: נגד אבעבועות רוח

תסמיני המחלה: חום נמוך ופריחה אופיינית, שמתחילה בפנים ומתפשטת כלפי מטה. האבעבועות מתפתחות מפריחה סתמית לנגע בולט, ובהמשך לשלפוחית בעלת רקע אדום.

למה לא? כי למרות ההסברה והמודעות בעיתונים, לא ברור מה בעצם השתנה מאז שההורים גררו אותנו בילדותנו לביתו של בן הדוד החולה באבעבועות, כדי שנידבק במחלה ונתחסן באופן טבעי.

למה כן? כי לאחרונה החיסון נכנס לסל הבריאות, וכי מדובר במחלה שכיחה מאוד, וגם אם אחוז הסיבוכים בה נמוך, הרי שבמקרים מסוימים היא יכולה להסתבך לדלקת המוח, דלקות ריאות וזיהומי עור קשים שיכולים להוביל לקטיעת איברים. כמו כן, ילד שחולה במחלה ייאלץ להישאר בבית שמונה ימים בממוצע. במחקר שנערך נמצא כי כל אחד מההורים מפסיד בשל כך כשני ימי עבודה וחצי.

וגם: לפני האפשרות לחסן באופן פרטי אשר הביא לירידה משמעותית בתחלואה, חלו במחלה כ- 140 אלף ילדים בשנה. מתוכם נפטרו בממוצע עד שני ילדים בשנה, ורבים אחרים אושפזו עקב סיבוכים.

יעילות החיסון: 92 אחוז מהמחוסנים לא יחלו כלל המחלה. הנותרים יידבקו בה בצורה קלה.

תופעות לוואי: קלות; חום, כאב, נפיחות ואודם במקום ההזרקה למשך מספר שעות או ימים. במקרים נדירים יותר, עלולה להופיע פריחה קלה מאוד ומספר שלפוחיות בודדות. תופעות לוואי אינן חייבות להופיע. 

למי החיסון אסור? לנשים הרות ולאנשים במצב דיכוי חיסוני משמעותי כגון חולי איידס וחולי סרטן.

ילד בירוק עם משקפיים ופרצוף חמוץ מקבל זריקה בזרוע (צילום: Liza McCorkle, Istock)
חיסונים לתינוקות ולפעוטות היו תמיד נושא שנוי במחלוקת | צילום: Liza McCorkle, Istock

שורה תחתונה: משרד הבריאות ממליץ לחסן פעוטות מעל לגיל שנה, וכל אדם אשר לא חלה במחלה. יש לחזור על החיסון לאחר חמש או שש שנים.

החיסון: פרבנר, נגד דלקת קרום המוח

תסמיני המחלה: חום, בחילה, הקאות, ירידה בתיאבון, נרגנות יתר ושינה רבה מידי.

למה לא? משום שלאחר החיסון ישנה, כפי שהוכח בארה"ב, עלייה קלה בתחלואה מזנים שאינם נכללים בחיסון, דבר הגורם להורים לחששות.

למה כן? משום שמאז האפשרות לחסן קיימת ירידה משמעותית בתחלואה. מדובר בחיידק שמפתח עמידות לאנטיביוטיקה ולכן קל יותר למנוע את המחלה מאשר לטפל בה. הסיכוי לחלות בזנים האחרים של החיידק אמנם עולה במעט, אבל הזנים הנכללים בחיסון הם בעלי עמידות לתכשירים אנטיביוטיים ובעיקר לפניצילין. מאז תחילת השימוש בחיסון קיימת ירידה בשכיחות זנים אלו.

וגם: מדובר בחיסון שנלחם בחיידק הפנאומוקוק, שגורם לשלוש המחלות הנ"ל. בישראל ישנם 10,000 מקרים של דלקת ריאות בשנה שנגרמות מהחיידק, 5000 אשפוזים, 10 מקרי מוות ועשרות סיבוכים. כאשר המחלה מסתבכת היא עלולה לגרום למוות, לחירשות ולפיגור שכלי.

יעילות החיסון: לא מושלמת; החיסון מגן מפני שבעה זנים של החיידק, מתוך 13 שגורמים למחלה.

תופעות לוואי: קלות; חום, כאב, נפיחות ואודם במקום ההזרקה למשך מספר שעות או ימים.

למי החיסון אסור? כל אדם יכול לקבל את החיסון.

שורה תחתונה: משרד הבריאות ממליץ לחסן ילדים עד גיל שנתיים.