אין תמונה
"אם הם לא היו שם, התינוק שלי לא היה עליי עכשיו". סזונה רום, אית'ן וילסון ורוקי הרט

לעולם אין להמעיט ביכולותיהם וחוכמתם של ילדים. אם אמריקנית שלבטח תזכור את זה, גילתה לאחרונה שהישועה יכולה לבוא ממקורות מפתיעים. האם, שנחרדה לגלות שבנה התינוק נמצא במצוקה נשימתית, רצה בפאניקה אל מחוץ לביתה על מנת להזעיק עזרה, אלא שהיחידים שהיו בסביבה היו צמד חברים בני תשע ועשר, שהתבררו, לשמחת כולם, כגיבורים של ממש, והצילו את המצב. כעת הם הפכו לגיבורי-על של ממש.

הוא צורח? זה סימן טוב

המקרה התרחש בשעות בוקר שוממות בפרבר בג'ורג'יה, ארה"ב. אית'ן וילסון, 10, ורוקי הרט, 9, שיחקו בכדור על המדשאה בסמוך לביתה של סוזנה רום, שבילתה בבית עם בנה התינוק אייזיה, בן 12 שבועות בלבד. רום הבחינה לפתע שבנה לא מגיב אליה כרגיל, לא מחייך אליה, ונראה מוזר. כשבדקה אם הוא נושם וגילתה שלא, בטעות בעטה את הטלפון הסלולרי שלה אל מתחת לספה. מאחר שאין לה טלפון קווי בבית, רצה רום אל מחוץ לבית וקראה בצעקות שמישהו יתקשר לאמבולנס. הבנים מיד חייגו למוקד, ואז רצו לתוך ביתה של רום על מנת להציע לה סיוע נוסף. בתוך הבית ניסתה רום לבצע החייאה לתינוק, אך הבנים מיד הבחינו שהיא לא עושה את זה כפי שלימדו אותם בבית הספר, בפוסטרים התלויים בכל רחבי הקפיטריה.

"אמרתי לה ללחוץ על החזה של התינוק 5-10 פעמים עם שתי אצבעות, ואז להטות את הראש לאחור, לחסום לו את האף ולנשום לתוך הפה שלו", מספר רוקי בקור רוח של פרמדיק מנוסה. האם עשתה כדבריו, ואחרי כמה שניות בלבד החל התינוק לצרוח, ורוקי הודיע לאם המבוהלת שמדובר בסימן טוב, כי זה אומר שהוא נושם עכשיו. מיד לאחר ההצלה המרשימה הגיע האמבולנס והתינוק פונה לבית החולם, שם בילה שני לילות ואובחן כסובל מדום נשימה.

רום מספרת כי מעולם לא פגשה את הבנים המושיעים קודם לכן, ועשתה כדבריהם, על אף גילם הצעיר, בגלל הביטחון והרוגע שהפגינו. "קראנו את הפוסטרים בקפיטריה סתם כי זה עניין אותנו לדעת מה עושים במקרה כזה", מסביר אית'ן, שהזעיק את סבתו שתמתין בחוץ לאמבולנס בזמן שתמך בחברו ובאם. "מעולם לא חשבנו שנצטרך להשתמש בידע הזה. אנחנו גם שמחים שבמקום לשבת ליד המחשב כמו בדרך כלל, החלטנו לצאת להתמסר בכדור". רום מודה שהצמד הצעיר הפגין כישורים שלה לא היו באותו רגע של חרדה קיומית, "אם הם לא היו נמצאים שם בחוץ באותו הרגע, התינוק שלי לא היה יושב עליי עכשיו".

איך מבצעים החייאת תינוקות?

על פי הנחיות מגן דוד אדום, המציעים מגוון קורסים מקוונים וחיים בנושא, ואיגוד הלב האמריקני, ישנם מספר שלבי החייאה שיש לנקוט בהם בשעת חירום, במקביל לכך שמחייגים 101, ומזמינים אמבולנס:

מצב התינוק: בודקים אם התינוק מגיב באמצעות קריאה בשמו, מחיאת כפיים וצביטה קלה ברגל תוך כדי מביטים על בית החזה ובודקים מה מצב הנשימה שלו. אם הילד אינו מגיב ואינו נושם, משכיבים אותו על משטח קשה וישר ומתחילים בפעולות החייאה.

עיסויים: מניחים שתי אצבעות במרכז בית החזה של התינוק, ומבצעים שלושים עיסוי. יש לבצע 30 עיסויים עד לפעולת פתיחת נתיב האוויר.

פתיחת נתיב אוויר: כדי לפתוח את נתיב האוויר הופכים את התינוק על ידכם, ומוציאים באמצעות האצבע הפרשות אם ישנן. לאחר מכן מניחים שוב את התינוק על גבו, שמים יד אחת על מצחו ושנייה בסנטר ומטים את הראש לאחור. חושפים את בית החזה של הילד ומחפשים תנועת נשימה. מאזינים לנשימתו מעל פיו. אם הוא אינו נושם מבצעים הנשמה.

הנשמה: מנשימים את התינוק בזהירות כשהפה שלכם מקיף את הפה והאף של התינוק, עד לעליית בית החזה ולא יותר משנייה אחת. יש לעשות פעולה זאת פעמיים. אם הילד עדיין אינו נושם ואינו בהכרה מבצעים סטים של 30 עיסויים ו-2 הנשמות. במד"א ממליצים לא לבצע הנשמות אם לא עברתם קורס עזרה ראשונה.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" כבר עשיתם לייק?

>> טעימות לתינוק: מהן ההנחיות העדכניות?