תינוקת שלוקחת ויאגרה עם הוריה (צילום: צילום מסך אתר dailymail)
כבר עברה שלושה ניתוחי לב. סריס עם הוריה לפני מספר חודשים | צילום: צילום מסך אתר dailymail

לא מעט אנשים ברחבי הגלובוס תוהים איך הם חיו לפני שהכירו את תרופת האונות ויאגרה. אך עם כל הכבוד להם, שסביר להניח שהיו שורדים גם בלעדיה - התינוקת סריס, בת עשרה חודשים ובעלת בעיות לב, מתקיימת רק בזכות התרופה המפורסמת.

משפרת את זרימת הדם

סריס סמול, מוויילס, שבחייה הקצרים הצליחה עד כה להתגבר באומץ על שלושה ניתוחי לב פתוח, נולדה עם פגם חמור בלב, ללא טחול, ועם בעיות רבות בקיבה ובמעי. כרגע היא סוף כל סוף נמצאת במצב יציב, זאת אך ורק בזכות התרופה נגד אימפוטנציה אותה היא נוטלת באופן קבוע. הויאגרה, מן הסתם, אינה ניתנת לסריס על מנת לשפר את כח הגברא, אלא את זרימת הדם של הקטנטונת, ובכך מונעת את התקפי הכחלון מהם סבלה יום יום. התקווה היא שהויאגרה תצליח להחזיק את סריס הקטנה בחיים עד שתגדל ותתחזק, ותגיע לגיל בו תוכל לעבור ניתוח לב נוסף.

"צחקקנו כשאמרו לנו שזו התרופה לה תזדקק", מספרת אמה של סריס, קרי. "ואז הסבירו לנו שבמקור הויאגרה פותחה בכלל כתרופה לחולי לב. מה שחשוב זה שהויאגרה מחזיקה את סריס בחיים, כי היא מגבירה את זרימת הדם, ובכך מפסיקה את ההתקפים שלה. כל עוד התרופה ממשיכה לעבוד, כמו עכשיו, אפשר לצפות שהניתוח הבא שלה יהיה בין גיל שלוש לחמש. רק הגוף שלה יכתיב את התזמון המדויק. היא הוכיחה לנו כבר כמה היא חזקה. היא לוחמת. אחרי כל כך הרבה ניתוחים מצבה ממש טוב".

כהוקרת תודה לבית החולים על כך שאנשיו מצאו פתרון וטיפלו במסירות בסריס, משפחת סמול, הכוללת גם את האב גארת' ואת האחים אוון,7 ומייגן, 8, אוספת כעת תרומות לרכישת ציוד חדש למחלקת הלב. עד כה אספה המשפחה 1,750 ליש"ט, (10,250 שקל), ועוד ידה נטויה.

"ככל שהתקדם ההריון, החדשות הפכו פחות טובות"

הסימנים הראשונים למצבה של סריס הופיעו בשבוע העשרים להריונה של קרי, בסקירת המערכות, שם התגלה חור בלבה. "תחילה הרופאים צפו שהיא תזדקק לניתוח אחד, וניבאו לה הצלחה של 98 אחוז לשרוד", נזכרת קרי. "אבל אחרי שבועיים כבר דובר על שלושה ניתוחים לפני גיל חמש, ואחוזי ההישרדות ירדו לחמישים. ככל שהזמן עבר החדשות הפכו פחות ופחות טובות. הרופאים שאלו אם אנחנו מעוניינים לעשות הפלה, אבל היינו נחושים להמשיך את ההריון.

תינוקת שלוקחת ויאגרה עם אחיה (צילום: צילום מסך אתר dailymail)
מקווים שתצליח להחזיק מעמד בזכות התרופה עד לניתוח הבא. סריס עם אחיה | צילום: צילום מסך אתר dailymail

תחילה סריס התמודדה יפה עם בעיות הלב, אך כמה שבועות לאחר הלידה החלו התקפי הכחלון, והיא נכנסה לניתוח ראשון, בן שש שעות, אחריו עברה התאוששות בת שישה חודשים בבית החולים. הניתוח לא עבר בהצלחה מוחלטת, והיא נזקקה לניתוח משלים. "העברנו המון זמן בבית החולים, וזו היתה חוויה טובה. הצוות היה פנטסטי, המומחיות והמקצועיות, והתמיכה מאוד ריגשו אותנו. לכן אנו מגייסים עבורם כסף עכשיו", אומרת האם.

"יש מקרים שבהם משתמשים בתרופה למחלות לב"

הויאגרה, כאמור, פותחה במקור כתרופה לטיפול במקרים של תעוקת חזה ולאנשים הסובלים ממחלות לב וכלי דם. במהלך הפיתוח שלה נתקלו החוקרים מחברת פייזר בתופעת הלוואי הנלווית והידועה שלה – הזקפה, ובשנת 1998 היא יצאה לשוק כתרופה המסחרית הראשונה לטיפול בבעיות זקפה. משנת 2005 ניתן אישור על ידי ה-FDA האמריקני להשתמש בתרופה גם עבור מחלות לב ודם.

"הויאגרה היא תרופה שמורידה את הלחץ הריאתי ומאפשרת זרימת דם טובה יותר, ויש בהחלט מקרים בהם משתמשים בה כתרופה לבעיות לב", אומר פרופסור מוטי שוחט, מומחה ברפואת ילדים ומנהל המכון הגנטי במרכז הרפואי רבין ושניידר. "יש לא מעט מקרים מוכחים שהראו שהיא תרופה שימושית, אך טרם נתקלתי בשימוש בה בקרדיולוגיה של ילדים".

>> 6 דברים שכדאי לדעת על בקיעת שיניים