הדילמה הקבועה של הורים לילדים בגיל הרך היא מתי לחשוף אותם למזון קשה וקטן כדוגמת אגוזים ושקדים. מכיוון שבט"ו בשבט הדילמה מתעצמת, ביקשנו מאורלי סילבינגר, מנכ"לית הארגון "בטרם לבטיחות ילדים" שתעשה לנו סדר ותגיד לנו מאיזה גיל מותר לחשוף את הילדים לסוגי הפיצוחים השונים.

"במחקרים שונים נמצא כי פיצוחים כמו  בוטנים, שקדים, אגוזים, גרעינים או פיסטוקים - מהווים בין הגורמים המובילים לחנק או שאיפת גוף זר בעיקר בילדים סביב גילאי שנה עד שלוש", אומרת סילבינגר.

"ילדים קטנים פגיעים במיוחד לחנק בין השאר משום  שדרכי הנשימה שלהם אינן מפותחות דיין, והן צרות וקטנות יותר משל המבוגר: חשוב להבין שפעוטות אינם מבוגרים קטנים, גופם בנוי באופן שונה. קנה הנשימה של פעוטות מתחת לגיל 5 צר מאוד (דמיינו מטבע של 1 שקל) וקרוב מאוד לוושט, כך שבקלות מאכל שהיה אמור להגיע לקיבה עלול להגיע לקנה הנשימה ולחסום אותו. אצלנו המבוגרים הקנה רחב יותר וגם רחוק יותר מקנה הנשימה, לכן חנק יהיה נדיר יותר" מסבירה סילבנגר.

"בנוסף רכישת מיומנויות אכילה אצל ילדים מתפתחת במהלך שנות חייהם הראשונות. ילדים קטנים עדיין לומדים כיצד לאכול, ללעוס ולבלוע את המזון ומכיוון  שאין להם שיניים טוחנות מפותחות וחזקות דין ללעוס היטב את המזון, ולכן קיים סיכון גדול יותר לשאיפה של מזון בשלמותו".

 מאיזה גיל ניתן להגיש את מאכלי החג ?

"יש לאסור על ילדים מתחת לגיל 5 לצרוך פיצוחים כמו  בוטנים, שקדים, אגוזים, גרעינים או פיסטוקים. ניתן לתת אגוזים ושקדים טחונים לפירורים אם המרקם חלק לגמרי ללא שברים" אומרת סילבנגר.

"בנוגע לפירות יבשים דביקים 4 יש להגיש בחתיכות קטנות (לאחר הוצאת הגלעין אם יש) עד גיל 4. מתחת לגיל זה הפירות עלולים להיות דביקים ולהידבק לקנה הנשימה" מזהירה סילבינגר." יש להקפיד על אכילה בטוחה כולל חיתוך והשגחה על לעיסה. אין הגבלה לגבי צימוקים קטנים בשל גודלם".

איך מונעים חנק אצל ילדים קטנים?

הושיבו את הפעוטות לאכול בישיבה, אין סיבה לאכילה בזמן משחק, ריצה או הליכה. ישיבה ליד שולחן האוכל היא גם הרגל טוב לחיים וגם מצילת חיים.

כל זמן שהפעוט אוכל העיניים שלכם חייבות להיות עליו. התבוננות על הילדים אוכלים תמנע חנק כיוון שתבחינו במצוקה בזמן.

חשוב להקפיד להגיש מזון באופן המותאם לפעוטות. הקפידו לחצות לחצי מאכלים כמו נקניקיות, ענבים, זיתים. לא להגיש חתיכות גדולות של בשר או מאכלים קשים אלא רק כשהם מוגשים בחתיכות קטנות ומתאימות ליכולת של הפעוט.