עברתם את שלב הטעימות וזכיתם להתלהבות מצד הקטן? הגיע הזמן לשדרג את שילובי הבננה-תפוח והבטטה-דלעת המוכרים והמשעממים. איך עושים זאת? עם דגים, ירקות  בשר וקטניות. אל תניחו מראש שהילדים לא יאהבו טעמים אחרים, אם רק תציעו, יש סיכוי גדול שתופתעו לגלות חיוכים של סיפוק.

תינוק אוכל -אמא בוחרת (צילום: Marcy Maloy, GettyImages IL)
בא לך טרטר דניס מוגש על מצע קינואה עם זיגוג קרמל? | צילום: Marcy Maloy, GettyImages IL

על פי הנחיות משרד הבריאות בין גיל ארבעה חודשים לחצי שנה תוכלו להציע לילדכם לטעום מזונות חדשים. בידי אחיות טיפת חלב מצויות ההנחיות מה מותר ומה אסור בכל גיל, ואחרי שתעברו את שלב הטעימות הבסיסיות, עם הזמן, בהחלט כדאי לנסות דברים חדשים. יעל טל, שפית ומנחת סדנת הורים מבשלים, ושרית עטיה, דיאטנית קלינית המתמחה בתזונת ילדים ונוער, מציעות שילובים אחרים, טעימים וסופר בריאים. זה הזמן להוסיף מצרכים לרשימת המכולת הקרובה. בתאבון:

דניס מאודה ואפונה

דגים מהווים חלק חשוב בהמלצות לתזונה נכונה ובריאה עבור ילדים. הם עשירים בחלבון איכותי ומהווים מקור טוב לוויטמינים ומינרלים. רבים מהדגים עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3, חומצה שמעבר ליתרונותיה הבריאותיים, חשובה מאוד לגדילה והתפתחות ילדים. האפונה שייכת למשפחת הקטניות, להן שפע יתרונות תזונתיים, הן מהוות מקור מצוין לחלבון צמחי (בייחוד בשילוב עם דגנים), סיבים תזונתיים מסיסים, ושפע של ויטמינים ומינרלים כמו ברזל, אבץ, ויטמינים מקבוצת B, מגנזיום, אשלגן וסידן.
המצרכים: 100 גרם דניס טרי ללא עור (אפשר גם דגים אחרים: בס, לוקוס, סלמון) וכוס אפונה (אפשר גם אפונה קפואה שהופשרה).
הוראות הכנה: מאדים את נתח הדג כעשרים דקות (בודקים שהתבשל היטב ושינה את צבעו במרכז). מקררים מעט. מעבירים לקערה יחד עם האפונה המופשרת וטוחנים למחית חלקה.

סלמון ואבוקדו

מחית מלאת בריאות, שכן היא כוללת שילוב נהדר של שני "מזונות-על": סלמון, דג המכיל חלבון איכותי, קל לעיכול ועשיר בחומצת שומן מסוג אומגה 3, ואבוקדו, פרי שמכיל שומן בלתי רווי ושפע ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון החיוניים לתפקוד תקין של הגוף.
המצרכים: 100 גרם סלמון טרי ללא עור, אבוקדו אחד ומעט מיץ לימון טרי.
הוראות הכנה: מאדים את נתח הסלמון כעשרים דקות, ואחר כך מקררים אותו במשך חמש דקות. מעבירים לקערה עם האבוקדו וטוחנים. מוסיפים 2-3 טיפות לימון למניעת השחרה.

אפונה ובשר בקר 

מחית עשירה בחלבון. האפונה שייכת למשפחת הקטניות. כאמור, לקטניות שפע יתרונות תזונתיים, ובשר בקר טרי נחשב ל"תחנת כח" תזונתית, מאחר והוא מהווה מקור מצוין לחלבון, ברזל, אבץ, ויטמין B12 וויטמינים נוספים מקבוצה B.
המצרכים: 50 גרם בשר בקר טחון ומבושל או 100 גרם שווארמה הודו נקבה, כוס מרק ירקות או מרק עוף או מים, חצי כוס אפונה מופשרת.
הוראות הכנה: מבשלים במחבת את הבשר הטחון עם כוס מים או כוס מרק ירקות/עוף (כ-40 דקות) עד שהבשר מבושל היטב והנוזלים התאדו (כסו את המחבת במהלך הבישול וערבבו מדי פעם כדי שלא יידבק לתחתית). מעבירים את הבשר המבושל למעבד מזון או קערה. מוסיפים את האפונה וטוחנים למחית חלקה.

בשר בקר וקינואה

כאמור, בשר בקר מספק רכיבי תזונה החיוניים לגדילה ולהתפתחות תקינים. הקינואה שייכת למשפחת הדגניים. היא עשירה בחלבון בעל ערך תזונתי גבוה ומכילה ויטמינים, סיבים תזונתיים ומינרלים חשובים כמו מנגן, מגנזיום, ברזל, אבץ ונחושת.
המצרכים: 2 כפות שמן זית, 1 בצל, 1 קישוא חתוך לפרוסות, 1 עגבניה קלופה חתוכה לקוביות, 100 גרם בשר בקר טחון, 1/2 כוס קינואה מבושלת.
הוראות הכנה:
מבשלים את הקינואה בסיר. מזהיבים את הבצל במחבת עם שתי כפות שמן זית. מוסיפים קישוא ועגבניה ומבשלים כשתי דקות בחום נמוך-בינוני (אם אין מספיק נוזלים מוסיפים כרבע כוס מים). מוסיפים בשר טחון. מערבבים היטב ומבשלים יחד כארבעים דקות. מעבירים לקערה או מעבד מזון. מוסיפים את הקינואה וטוחנים למחית חלקה.

סדנת בישול (צילום: תמר טל)
סלמון עשיר באומגה 3, אבוקדו מכיל שפע ויטמינים. מנת סלמון ואבוקדו מתוך סדנת הבישול של יעל טל | צילום: תמר טל

שווארמה הודו, תרד ובטטה

מנה המכילה שילוב של חלבון איכותי, פחמימה וירק. בתקופת הילדות המוקדמת, עקב צמיחה מהירה של הגוף והמוח, חשוב לאכול מזונות עשירים בברזל מהחי. בשר בקר ובשר הודו עשירים יותר בברזל מן החי מאשר עוף ודגים. התרד עשיר בשלל ויטמינים, מינרלים, ונחשב לאחד הירקות שעשירים מאוד בלוטאין - נוגד חמצון שעוזר לנו לשמור על הבריאות. הבטטה  שייכת למשפחת הפחמימות בתפריט ולא לירקות, אך מכילה את היתרונות התזונתיים של הירקות. הבטטה, כמו הגזר, עשירה בבטא-קרוטן, פגמנט רב עוצמה הידוע ביכולתו המוכחת להילחם במחלות. בטא-קרוטן משמש גם כמקור לויטמין A החיוני לראייה, לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון, לגדילה תקינה ולשמירה על בריאות העור.
המצרכים: נתח שווארמה הודו נקבה (כ-400 גרם) חתוך לקוביות בגודל של כ-2 ס"מ (אפשר לבקש מהקצב), 2 בטטות, חצי חבילת תרד.
הוראות הכנה: אם יש ברשותכם נתח שווארמה הודו מבושל ממרק אפשר להשתמש בו. אם נתחי ההודו אינם מבושלים, הניחו אוותם בסיר, כסו במים, הביאו לרתיחה ובשלו במשך 40 דקות (ניתן לבשל במרק צח או במרק ירקות אם יש מוכן). שטפו היטב את התרד, קלפו וחיתכו את הבטטות לפרוסות והכניסו אותם יחד לסיר אידוי. העבירו את הבשר לקערה או מעבד מזון והוסיפו את הבטטה והתרד. טחנו למחית חלקה ואחידה.

מחית כרובית ומנגולד

ירקות חשובים וחיוניים בתזונה של כולנו, ובמיוחד בתזונת הילדים. הם טעימים, משביעים, בריאים ומכילים רכיבי תזונה נפלאים. אפשר לאכול אותם בכל צורה אפשרית: טריים, מאודים ,חלוטים, מוקפצים או צלויים, וליהנות מתרומתם לבריאותנו. כרובית, מלבד שפע הוויטמינים והמינרלים שיש בה, היא גם מכילה מצבור מיוחד של תרכובות בעלות יכולת הגנה מפני סרטן ומחלות נוספות.
המצרכים: כרובית קטנה, חבילת עלי מנגולד.
הוראות הכנה: חותכים את הכרובית לפרחים (שהגבעול יהיה כמה שיותר קצר). את הפרחים ניתן או לאדות יחד עם המנגולד או לבשל בסיר עם מים רותחים. מעבירים את הכרובית והמנגולד למעבד מזון או קערה וטוחנים למחית חלקה. ניתן להוסיף מעט טחינה ולערבב היטב.

מחית עדשים חציל קלוי וטחינה

תינוק אוכל (צילום: istockphoto)
גורמה בצלחת פלסטיק | צילום: istockphoto

שילוב טעים ומעניין של קטניות, ירק ושומן טוב. הטחינה מופקת מגרעיני שומשום ומכילה שומן בריא החיוני לגופינו. היא גם עשירה בחומצות שומן רב בלתי רוויות, הידועות כבעלות אפקט מניעתי של מחלות לב וכלי דם. גרעיני השומשום הינם מקור תזונתי עשיר לשלל רכיבי תזונה חיוניים לגדילה והתפתחות, לבריאות ולתפקוד תקין של הגוף. הגרעין  הקטן מכיל שפע מינרלים כמו סידן, מגנזיום, ברזל אבץ וסיבים תזונתיים.
המצרכים: 2 כפות שמן זית,1 בצל בינוני,1 חציל, חצי כוס עדשים ירוקות, שתי כפות טחינה גולמית.
הוראות הכנה: מחממים תנור לחום של 180 מעלות. חותכים את החציל לאורכו וקולים בתנור כחצי שעה. משרים חצי כוס עדשים ירוקות במים למשך כחצי שעה. מחממים שמן זית בסיר, מוסיפים את הבצל ומבשלים עד הזהבה. מוסיפים את העדשים ושתי כוסות מים. מביאים לרתיחה ומבשלים תוך כדי רתיחה קלה עד שמתאדים כל המים והעדשים מתרככות. שימו לב: אין להוסיף מלח ותבלינים לעדשים, זה גורם להן להתפרק. בשלב בו העדשים רכות והחציל קלוי, מעבירים את שני הרכיבים לקערה או מעבד מזון, מוסיפים שתי כפות טחינה גולמית וטוחנים למחית חלקה.

עדשים אדומות ובטטה

להבדיל מקטניות אחרות, את העדשים האדומות אין צורך להשרות לפני הבישול. בישראל יש עדשים בחמישה צבעים: צהובות, כתומות, ירוקות, חומות ושחורות. הסוגים השונים אינם נבדלים משמעותית בערכם התזונתי, אך שונים זה מזה במשך הבישול ובמרקם שלהם בתום הבישול: הצהובות והכתומות נוטות להתרכך במהירות ולהפוך למעין מחית, הירוקות והחומות מוכרות בעיקר מתבשילי מג'דרה, נזידים ומרקים, והשחורות, בעלות מרקם קשה ופריך יותר, טעימות הן בתבשילים והן בסלטים קרים.
המצרכים: 1 בטטה, 1/2 כוס עדשים אדומות (אין צורך להשרות).
הוראות הכנה: מאדים את הבטטה בסיר אידוי. בסיר נפרד מבשלים את העדשים עם כוס מים, עד שכל המים מתאדים והעדשים מתרככות. מעבירים את הבטטה והעדשים לקערה או מעבד מזון וטוחנים למחית חלקה.

>> כך הפכתי לאמא בשלנית
תינוק שמן צריך דיאטה?