לא צריך קליטה גבוהה לשפות כדי להבין את שפתם של התינוקות. דרכי התקשורת של תינוקות בני יומם היא בסיסית ועניינית למדי. שפת התינוקות כוללת מחוות גופניות, הבעות פנים ולעתים השמעת קולות או מלמולים.
מובן שאינסטינקטים הוריים טובים יכולים רק לעזור, אבל הדרך הפשוטה ביותר היא ללמוד את שפתם מהתבוננות ממושכת ולהקשיב להם באמת.

תינוק בוכה משפשף את עיניו (צילום: istockphoto)
הפשושית עייפה? תינוקת משפשפת עיניים | צילום: istockphoto

"יש אבחנה בין שפת גוף מולדת לשפת גוף נרכשת", מסבירה דורית עוזיאל, מרצה בחוג לתקשורת במרכז הבינתחומי בהרצליה. "שפת גוף מולדת מבטאת רגשות בסיסיים כמו כעס, עצב, שמחה, גועל ופחד. שפה נרכשת היא תוצאה של חיקוי ולמידה של התינוק את סביבתו".
התקשורת הראשונית של התינוק מתבצעת באמצעות בכי, קולות ושפת גוף. שפת הגוף משמשת אמצעי ראשון וחשוב להבנה ולהכרה של ההורים את התינוק.


שימו לב לאיתותים

איך נלמד לזהות את שפת הגוף של התינוק ואת המסר שהוא מנסה להעביר לנו עוד לפני התקשורת המילולית? אורי אירם, מומחה לשפת גוף יישומית ושפת גוף של ילדים, רמי צור ודורית עוזיאל, נותנים בהם סימנים:

בכי: זהו הכלי העיקרי לאיתות על מצוקה. תינוק מאותת על ידי בכי כשהוא סובל מרעב, גזים או עייפות. עם הזמן, הורה יכול להבחין בין הסגנונות השונים.
כשתינוקות מתעוררים וזקוקים לאמם, הם ישמיעו קול של שיעול, ימתינו כמה שניות ורק אז יפרצו בבכי. זה איתות לאם להגיע. תנועות ידיים ורגליים מהירות בדרך כלל מקדימות את הבכי.

עצב: כאשר תינוק עצוב או עומד לבכות, עיניו בורקות, גבותיו יורדות מטה, השפה התחתונה רועדת ופיו מתחיל להתעקל.
זמן התגובה שלו איטי יותר, גופו רפוי, הוא מפגין פחות וויטליות ומגיב פחות לצלילים. נשימותיו כבדות ואיטיות.

שמחה או הנאה: תינוק שמח נפתח לסביבה, מרבה להשמיע קולות, עיניו בורקות ואישוניו מתרחבים, הגבות מתרוממות והגוף מזדקף. צבע העור הופך סמוק.

כעס: העיניים נפקחות לרווחה וניתן להבחין בקימוטים במצח.

עייפות: נפנוף בגפיים במהירות גדולה יותר ושפשוף העיניים. נפנוף ידיים ורגליים יכול להעיד גם על סערת רגשות ועייפות.

 פחד או מצוקה: עיניים ופה פעורים, כפות הידיים נסגרות והגב נקשת לאחור. כמו כן, כיווץ הגוף והקטנת הטריטוריה; התינוק קופא על מקומו, וכאשר הוא נבהל הוא נסוג או מתרחק בפתאומיות. תינוק יזרוק את גופו לאחור כשהוא חש לא בטוח, לדוגמה, כששמים אותו באמבטיה. זוהי דרכו לומר "לא".
תינוק שכבר שולט על התנועה המוטורית, יכניס את האגודלים שלו לכף היד (תנועה של התכנסות).
כמו כן, תינוק לחוץ יכווץ את השרירים לעומת תינוק רגוע שירפה אותם. גם מצמוצי עיניים מעידים על הפתעה לא נעימה מבחינת התינוק, למשל, למשמע דלת נטרקת.

מבוכה: תינוקות רכים נותנים אמון בכל אדם, אבל בסביבות גיל חצי שנה הם מפתחים מערכת יחסים פרטית יותר עם ההורים. אם בעבר הם היו מסתכלים ישירות בפנים של מישהו, כעת זה מביך אותם. הם משפילים מבט או כובשים את הראש בכתף אמם במחשבה שאם הם מסתירים את עיניהם, לא רואים אותם.

עניין וסקרנות: כשתינוק סקרן או מתעניין במשהו הוא לא יזיז מהאובייקט את המבט. אם ההורים ערניים ושמים לב להיכן מופנה מבטו של התינוק, הם יכולים לכאורה לקרוא את מחשבותיו. אם ההורה הולך לטייל עם הילד והוא מסתכל על עץ, לדוגמה, כדאי לעצור ולחכות עמו. חוסר עניין, אם כך, יובע בכך שהוא יעסיק את עצמו ויתחיל להביט בדברים אחרים.

מבחינה גופנית, כשתינוק מגלה עניין באובייקט כלשהו, קצב הנשימות שלו עשוי לעלות, כפות ידיו נפתחות, פיו נפער, והוא נראה כאילו הוא עומד לאחוז במשהו. כשתינוק מתרגש מאד ממשהו הוא גם עשוי לרייר, לפקוח את עיניו לרווחה. האישונים מתרחבים והגבות מורמות, הוא עשוי לגלות תנועתיות רבה יותר.
כמו כן, כשתינוק מזהה מישהו שהוא מכיר ואוהב הוא יחייך. כשתינוק מבקש שירימו אותו הוא יושיט קדימה את הידיים.

רעב: תנועות של השפתיים, מציצת כף היד או את כתף ההורה.

גועל: תנועות שפתיים המדמות הקאה, בדיוק עמו עווית גועל של מבוגרים.

נגיעה אחת רכה

ועוד כמה דברים שחשוב לדעת על תקשורת עם תינוקות:

תינוק בוכה אצל הבייביסיטר (צילום: Damir Cudic, Istock)
מה יש מתוק? | צילום: Damir Cudic, Istock

1. תינוקות בני חצי שנה כבר יודעים לזהות פנים "טובים" ו"רעים". הם נמשכים יותר לאנשים סימטריים ואסתטיים. תינוק יסכים לגשת לאדם זר אם הוא סימטרי, ולעומת זאת עשוי להתרחק אפילו מסבתא שלו אם המראה שלה מרתיע אותו.

2. כבר בגיל כמה שבועות תינוקות מחקים במדויק מגוון של תנועות כמו לפתוח פה ולשרבב את הלשון החוצה. אפילו קצב הלב וקצב הנשימה של תינוק עשויים להסתנכרן עם אלה של ההורה.

3. כדי ליצור תקשורת נכונה עם תינוק ולגרום לו להביע בנו אמון וביטחון חשוב לשים אותו בגובה העיניים שלנו, כדי שיוכל להבחין בתנועות העיניים, הפה והגבות שלנו. אם אנחנו כועסים והגבות שלו מורמות, התינוק יבחין בכך יותר מאשר אם נביע את הכעס בקולנו.

4. ריח רלוונטי גם הוא לשפת הגוף - כשתינוקות מזהים ריח מוכר קל להם יותר לשלוט במצב ולהירגע כי הם חשים שזו סביבה מוכרת. לכן, אם ההורים לוקחים את התינוק למקום זר כדאי להם לקחת עמם אביזר כלשהו כמו חולצה או שמיכה שיש בהם ריח מוכר של בית או של ההורים, וכך התינוק עשוי להירדם יותר בקלות.

5. מחקרים הראו שאם ההורים מגיבים לבכי של התינוק מהר, הוא יהפוך לאדם תקשורתי יותר. אם מתעלמים מבכיו, הוא ילמד שאין טעם להשתמש בבכי כתקשורת עם ההורה.

6. נגיעה באמצעות כף היד בגב התינוק מרגיעה אותו מאד, נותנת לו תחושה של סמכות, ומאיטה את קצב פעימות הלב.

>> התפתחות רגשית אצל תינוקות: מה עובר עליו בגיל חצי שנה?