תינוקת ג'ינג'ית ותינוק בלונדיני יושבים ומשחקים בצע (צילום: nyul, Istock)
בינתיים כדאי שתשחקו איתם בפאזלים | צילום: nyul, Istock

למרות שרוב ההורים טורחים ורוכשים עבור התינוקות שלהם את מיטב מזרני הפעילות וקלטות ההעשרה שמבטיחות שיגדלו להיות איינשטיין, רובם לא באמת עושים זאת מתוך אמונה שהם מכינים את ילדיהם לפסיכומטרי, אלא בעיקר על מנת לקבל כמה דקות של שקט בלי רגשות אשמה. אבל כנראה שאפשר לגדל אותם להיות איינשטיינים קטנים: מחקר חדש, ומעט מלחיץ, מראה שתינוקות בני 11 חודשים בלבד יכולים ללמוד לפתח יכולות מנטליות שיעזרו להם מאוד בעתיד.

המחקר, שנערך באוניברסיטת בירקבק שבלונדון, מראה שתינוקות שנחשפו לתוכנות מחשב מסוימות אשר דרשו מהם לפקס את מבטם בנקודות שונות של המסך הצליחו יותר מתינוקות אחרים במבחני יכולת ריכוז שערכו להם. על פי החוקרים, יכולת המיקוד המשופרת תעזור לילדים במהלך התפתחותם והתבגרותם ללמוד דברים חדשים וליישם יכולות שונות, ללמוד שפות ולקלוט אינפורמציה.

"ניתן לפתח יכולות של בני אדם כבר בגיל ינקות"

42 תינוקות השתתפו במחקר הבריטי וחולקו לשתי קבוצות. כל קבוצה הגיעה למעבדה חמש פעמים. בכל פעם קבוצה אחת נחשפה לתוכנות המחשב שעודדו את התינוקות לעקוב בעיניהם אחרי עצמים נעים מסוגים שונים, והקבוצה השנייה צפתה בתכניות טלוויזיה רגילות לתינוקות. לאחר חצי שעה של צפייה, שתי הקבוצות עברו סדרה ארוכה של מבחני יכולת ריכוז. התינוקות שעברו "אימון מח ממוחשב" הראו יכולת ריכוז ארוכה משמעותית באובייקטים מאשר חבריהם, כמו גם יכולת טובה יותר לשחק בצעצועים, וניכר שקשה יותר להסיח את דעתם. 

"אלו ממצאים מאוד מרגשים", אומר החוקר סאם וואס, ראש צוות החוקרים. "אנחנו יודעים כבר שנים רבות שהמח הרבה יותר פלסטי בשנות החיים הראשונות, ומשמעות המחקר הזה היא שמח של תינוק שעוד מתפתח מסוגל ליצור קשרים עצביים חדשים במהירות מדהימה. לפיכך, ההשפעה הפוטנציאלית עליו יכולה להיות בעלת משמעות אדירה. המחקר שלנו מוכיח לראשונה אי פעם, שאפשר לעשות שינוי משמעותי ביכולות של בני אדם, גם בגיל ממש צעיר. בשביל להתרכז משתמש האדם בחלקים הקדמיים של המח. אלה החלקים הפחות מפותחים אצל תינוקות וילדים, ולכן קשה להם יותר לשמור על ריכוז לאורך זמן. פיתוח החלקים האלה בגיל צעיר עשויות להביא ליכולות משופרות מאוד בגילאים המאוחרים יותר".

השלב הבא: תינוקות בעלי סיכויים לקשיי למידה

החוקרים מציינים כי יש צורך במחקרים נוספים וכן במחקרים עוקבים על מנת להבין עד הסוף את השלכות "אימון המח" המדובר, ולראות מה ההשפעות ארוכות הטווח של העניין. כמו כן, מתכוונים החוקרים לעבוד עם תינוקות שסיכוייהם גבוהים במיוחד לסבול מקשיי למידה והפרעות קשב וריכוז, כמו פגים. במידה ולמחקרים אלה תהיה תוצאה טובה, תחום חדש של תוכנות מחשב מיוחדות יתפתח וישתדל לתת לכל התינוקות יכולות ריכוז משופרות.

"הורים רבים לא אוהבים את הרעיון הזה", אומר וואס. "הם יעשו הכל בשביל ילדיהם, אבל כשזה נוגע למח של הילד, הם לא אוהבים את העובדה שבאים מדענים ומתחילים לשחק איתו. הורים רבים גם נרתעים מלשים את הילד מול מסך מחשב. אני יכול להבין אותם. אין כמו התמימות של הגילאים הראשונים, אבל אני מאמין שהמדע הגיע למקום שבו אפשר לעזור לילדים לשפר את יכולותיהם והתפתחותם, וכמה שמתחילים מוקדם יותר, עדיף. להורים המודאגים, אני ממליץ לחשוב על הילד כעל בית: אם צריך לערוך תיקונים ביסודות בזמן הבנייה, זה יותר קל מאשר כאשר הבנייה הושלמה".

בינתיים, עד שהמחקרים יצאו לפועל ותוכנות אימון מח התינוק יציפו את השוק, וואס ממליץ להורים לעשות עם ילדיהם פעילויות הדורשות ריכוז, כמו בניית פאזלים או משחקי הרכבה. "יש הוכחות רבות לכך שישיבה עם הילד וביצוע פעילות מסוג כזה מאמנת את יכולת הריכוז שלו. הפעוט משתמש ביכולת הריכוז של ההורה שלו כבפיגום עליו הוא מטפס, וממנו הוא לומד שאפשר להתרכז למשך פרקי זמן ארוכים יותר".

>> קוצ'י מו'צי זה לא רק משחק: איך הפרצופים שאנחנו עושים לתינוק עוזרים להתפתחות שלו?