אוליבר מחייך (תמונת AVI: You Tube)
וזאת רק הבעה אחת. רוצים עוד? צפו בסרטון | תמונת AVI: You Tube

תינוקות ידועים כיצוריים קפריזיים ולא צפויים המתקשים מאוד לשלוט ברגשותיהם, ולמעשה כלל לא מנסים לעשות זאת. הם עוברים משמחה לבכי במהירות שלא תבייש את יוסיין בולט, אך וידאו חדש וויראלי שעלה השבוע ליוטיוב חושף בפנינו עוד כמה וכמה רגשות שהפרצוף הרך והתינוקי יודע לחשוף. למעשה, בסרטון הקצר, בן ה-60 שניות של התינוק המתוק המתהדר בשם המפואר אוליבר ב. ריס שבדיוק התעורר מתנומה עמוקה, ניתן לפגוש פחות או יותר את קשת הרגשות כולה. יש שם פליאה, בלבול, עצבנות, כעס, תסכול, אושר, התרגשות ועוד.

תינוקות מחוברים לרגש יותר מאיתנו

בסרטון, אותו העלה אביו של אוליבר המתוק בן השלושה חודשים, וכאמור מקבל לא מעט צפיות, האב מצלם את ההתעוררות של בנו הקטן, ומברך אותו בבוקר טוב. לאחר שזה מחליף לא מעט פרצופים, שאינם מאוד מרוצים, הא מגלה את אביו ומחייך אליו חיוך רחב של זיהוי. אחר כך הוא מחליף למבט כעוס משהו, ומחייך שוב לרווחה.

הסרטון הפך לוויראלי כנראה בגלל החמידות האינסופית של הקטנצ'יק הזה, וגם בגלל נושא הרגשות של תינוקות, שהוא די מסתורי, מאחר שאין ביכולתם להביע את עצמם היטב. על פי מרבית החוקרים, תינוק בן שלושה חודשים יודע להביע חמישה רגשות בסיסיים: שמחה, סקרנות, כעס, עצבות וסלידה, זאת על מנת לשרוד ולייצר קשר עם הוריו, להעביר להם מידע חשוב.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" כבר הצטרפתם?

"תינוקות הכי מחוברים לרגש שלהם, יותר מכולנו, ואין להם שום עכבות", אומרת ענת ליכטר, מלווה ויועצת התפתחותית. "המוח עוד לא מרסן אותם ומסנן את תגובותיהם והם לא מסתירים דבר. תהליך הלמידה שלהם מבוסס רק על רגש - בשביל ללמוד כל דבר בעולם צריך להרגיש עם כל החושים, ממה זו בננה ועד כאב. הרגש הא הבסיס הראשוני ללימוד של תינוקות. וביטחון ואהבה, בגדול, נותנים להם תחושה טובה שתתבטא בהבעות שמחות. תסכול יתבטא בפרצופים רבים וגם בבכי. כשיקבלו מענה מהיר לתסכול, הסיפוק מיד ירגיע וישמח אותם. בהתחלה הם יסמנו רעב, למשל, עם הלשון, ובעזרת הגוף, ובאמצעות פרצופים שונים. בכי יהיה המוצא האחרון. אם הם לא יקבלו מענה וייכנסו להיסטריה יהיה קשה מאוד להביא אותם לסיפוקם וייקח להם זמן רב להתגבר על העלבון.

"תמיד חשוב לצפות בילד וללמוד אותו, כך ניתן יהיה להיענות לצרכיו יותר מהר וביעילות. הורים שנמצאים במקום רחוק, למשל במטבח בעוד התינוק משחק בסלון, יפספסו פעמים רבות את האותות שהוא משדר ואת הגורמים לתסכול, ויגיעו מיד אל המצוקה, וחבל. בשעות משחק אני ממליצה להורה לקחת חלק פעיל ולהבין מה מניע את התינוק שלו, ששונה וייחודי לחלוטין מכל האחרים. בתור מלווה התפתחותית, בהתבוננות ניתן ללמוד המון על התינוק. על המצב הרגשי והפיזי שלו".

>> רוצים להתמוגג עוד קצת? קבלו תמונות הורסות של תינוקות מחייכים בשנתם