פני התינוק אל האם (צילום: SaschaD, Istock)
קשר עין עם התינוק חשוב, אבל לא פחות לשמור על קשר עין עם המדרכה | צילום: SaschaD, Istock

מתלבטים איזו עגלה לרכוש לתינוק? האם כדאי להצטייד בעגלה בה פני התינוק פונה לכיוון ההורה או דווקא לכיוון הנסיעה? מחקר חדש מצא כי נסיעה של תינוק בעגלה כשפניו אינם מופנים לכיוון ההורה איננה מומלצת בשל חוסר האינטראקציה עם התינוק, ועלולה להיות קשורה לעיכובים בהתפתחותו.

החוקרים, מבית הספר לפסיכולוגיה באוניברסיטת דאנדי בסקוטלנד, בחנו את הרגלי הטיול בעגלה של כ-2,722 הורים וילדים ברחבי בריטניה. על פי הממצאים, 62 אחוזים מהילדים נסעו בעגלות בהן פניהם היו לכיוון הנסיעה ולא לכיוון ההורים. הדבר היה נפוץ במיוחד בקרב תינוקות בגילאי שנה עד שנתיים – בגילאים אלו 82 אחוזים מהם נסעו בעגלות כשפניהם מועדות לכיוון הנסיעה. החוקרים מצאו כי כשהתינוקות או הילדים פנו לכיוון הנסיעה, הם נטו פחות לדבר, לצחוק וליצור אינטראקציה עם ההורים.

לאחר מכן בדקו החוקרים 20 תינוקות שנסעו בעגלה לאורך כמה קילומטרים. בחצי הראשון של הנסיעה הם פנו לכיוון ההורים, ובחצי השני הם פנו לכיוון הנסיעה. על פי הממצאים, כשהילדים פנו לכיוון הנסיעה, רק תינוק אחד מתוך ה-20 צחק. לעומת זאת כשפניהם היו מופנות לכיוון ההורים, כחצי מהם צחקו. בנוסף, ההורים נטו לדבר אליהם יותר, והילדים הפגינו פחות סימנים של מצוקה. קצב הלב שלהם ירד בממוצע, והם נטו יותר להירדם.

"אם תינוקות מבלים זמן רב בעגלה, זה מפריע ליכולת שלהם לתקשר בקלות עם הוריהם. בגיל בו המוח מתפתח מאד, ייתכן שתהיה לכך השפעה שלילית על התפתחותם", אמרה עורכת המחקר, סוזן זידיק. "הנתונים שלנו מרמזים על כך שתינוקות רבים עשויים לחוש מצוקה כשהם מצויים בעגלה. תינוקות ששרויים בסטרס עלולים לפתח חרדות ומתחים בגיל מבוגר".

מיכל דביר קורן, פסיכולוגית התפתחותית מומחית, ממליצה להניח את התינוק, כשפניו מופנות להורה בגיל צעיר יותר כשהוא זקוק לקרבתו. "כדאי לשים את התינוק עם הפנים להורה בחודשי חייו הראשונים – בין 8-6 חודשים. וגם כשהוא עייף, חולה או רעב, וזקוק יותר להורה", היא אומרת. "כשילדים ערניים אחרי ארוחה או מנוחה, אפשר להניח אותם בעגלה עם הפנים לכיוון הנסיעה. אבל בדרך חזרה, כשעייפים ורעבים כדאי להפוך את התינוק כדי להפחית גירויים", היא מוסיפה. לדברי דביר קורן כדאי לרכוש עגלה דו כיוונית. הסיבה היא שכשצעירים זקוקים יותר לתחושת ביטחון וכדאי להימנע מהצפה חושית – האוויר, הריחות, הקולות, ביציאה החוצה. עם זאת, כשגדלים, הילדים מסוגלים לווסת לבד, ופנויים יותר להתבונן בסביבה".