מניקה בלי להתכסות
הנקה בלבד או שכדאי גם פורמולה? בתמונה: אליסה מילאנו בוחרת באפשרות הראשונה

1. יש עין הרע?

הדילמה: האם לקנות ולהכין הכל מראש, או רק אחרי הלידה?
פעם זה היה ברור: את מגיעה לחודש תשיעי, מקבלת ציוד כזה או אחר ומחביאה הכל בצד. היום אפשר ללכת לחנות, לבצע הזמנה ולשמור אותה על "hold" ליום שאחרי הלידה. אבל אנחנו גם יכולים להחליט שאין לנו כוח לכל העניין הזה ולהכין חדר מושלם. אם אתם טיפוסים רציונאליים, תשנו מצוין עם חדר מסודר מראש. אם אתם מרגישים שלא צריך להקדים את המאוחר, לא תסתדרו עם זה.

אז איך מתמודדים עם עין הרע הזו, שגם מי שלא מאמין בה מעדיף שלא להסתבך איתה?
סיגל אליהו, אסטרולוגית ומטפלת, אומרת ש"זה קודם כל תלוי בנו. המצב הרגשי והאנרגטי שלנו הוא שקובע האם האנרגיות האלו יתממשו או לא. אני חושבת שיותר חשוב להחליט במה אנחנו מאמינים ולהיות שלמים עם זה".

בשורה התחתונה: תעשו מה שאתם מרגישים איתו הכי בנוח. לא רוצים להכין? אל תכינו. חייבים סדר מראש? לכו על זה. העיקר שתגיעו לשעת האפס רגועים.

2. לדקור על ההתחלה?

הדילמה: האם לחסוך מהיילוד את החיסון שמתבצע סמוך ללידה, או ללכת לפי שגרת החיסונים המומלצת?
כשאתם מגיעים לבית החולים כדי ללדת, מחתימים אתכם על כמה טפסים. ביניהם, האפשרות לחתום על בקשה לא לתת לתינוק שייוולד חיסון ראשוני זמן קצר לאחר הלידה. החתימה על הטופס קצת מלחיצה: לוותר על הזריקה? הצוות הרי יודע מה הוא עושה. מצד שני, כשהתינוק נולד, והוא כל כך קטן ורך, אתם שואלים את עצמכם למה הוא כבר צריך לקבל זריקות.
חגית נופר, מיילדת ומדריכת הכנה ללידה בבית החולים שיבא - תל השומר, מסבירה: "ניתנות לכל ילוד שתי זריקות: אחת מהן היא חיסון נגד הפטיטיס B והשנייה היא זריקה שמכילה ויטמין K. אולם לא ניתן לתת את הזריקות הללו בניגוד להסכמת ההורים".

עד כמה הזריקות האלה באמת נחוצות?
"החיסון נגד הפטיטיס B ניתן משום שאחת הדרכים ללקות במחלה זו היא דרך מעבר בתעלת הלידה של אם נשאית, כך שאם האמא אינה מודעת לכך שהיא נשאית, תינוקה עלול להידבק. חיסון זה אינו מכיל נגיף מוחלש והוא נחשב בטוח לחלוטין.
"ויטמין K הניתן לתינוקות משמש את מערכת הקרישה. בהיעדר ויטמין K בתקופת החיים הראשונה עלול להתפתח מצב מסכן חיים לתינוק. מתן ויטמין K ליילודים נהוג ברוב ארצות העולם".

בשורה התחתונה: ללמוד את הנושא לפני הלידה ולקבל החלטה. אפשר בהחלט לחסוך מהתינוק זריקה אחת, אם שני הוריו בדקו שהם אינם נשאים.

3. ביות מלא או תינוקייה?

הדילמה: האם להיצמד לתינוק במהלך השהות בבית היולדות או להשאירו בתינוקייה לפחות בלילה?
כיום, הורים רבים מתלבטים אם לעבור את היומיים הראשונים במחלקה ביחד או לבד. יש אמהות שמעדיפות ביות ביום, אך בלילה מוותרות על כך כדי לישון קצת. ומה אומרים המומחים?
נופר: "הביות הוא הזדמנות להכיר את התינוק לפני שאתם הולכים הביתה. בביות יש ליולדת הטרייה הזדמנות לשאול שאלות על כל מה שהיא לא יודעת, וזהו שלב מרכך לקראת היציאה הביתה. בביות לומדים טיפול בסיסי בתינוק ולומדים להכיר סימני רעב מוקדמים. מחקרים מראים לנו שתינוקות ששוהים עם אמותיהם הם רגועים יותר, בוכים פחות ועולים מהר יותר במשקל".

מה לגבי הטענה שאמהות לא נחות בזמן ביות?
"כשמדברים עם אמא טרייה על ביות, תמיד תהיה קרובת משפחה מבוגרת שתגיד: לא, היא צריכה לנוח. אבל ממחקרים עולה שאמהות בביות ישנות טוב יותר וזמן רב יותר, עד שעה וחצי יותר בכל יממה! אנו ממליצים על ביות לא כי הוא מקל עלינו, אלא כי הוא מעצים את ההורה".

בשורה התחתונה: אם את יכולה, לכי על זה. קשה לך? אל תתביישי לבקש עזרה מהצוות המטפל.

תינוק ישן (צילום: יניב כצנלסון)
על הבטן, על הגב או על הצד? אתם מחליטים | צילום: יניב כצנלסון

4. במה להאכיל? 

הדילמה: הנקה מלאה, הנקה חלקית או פורמולה?
נראה כאילו כולן רוצות להיניק. בעוד בעבר ההנקה לא הייתה קונצנזוס, היום יתרונותיה ברורים. מצד שני, לעיתים קרובות משווקים לנו את ההנקה כמשהו פשוט ונוח, אף כי במציאות זה לא תמיד כך.
"קרוב ל-90 אחוזים מהנשים רוצות להיניק", אומרת אלן שיין, יועצת הנקה מוסמכת IBCIC, יו"ר מ.מ.ש. "זהו סימן לכך שאנחנו כבר מודעות ליתרונות הבריאותיים הרבים שיש להנקה. היתרונות הרגשיים והפסיכולוגיים של ההנקה חשובים לא פחות: המקום הטבעי לתינוק הוא להיות צמוד לאמו ולינוק ממנה".

ובכל זאת, לא כולנו מיניקות, כי לא תמיד מה שנראה קל ופשוט אצל אחרות מצליח גם לנו. ד"ר מיקי הר-גיל, מומחה ברפואת ילדים, בנוירולוגית ילדים ובהתפתחות הילד, מרגיע: "כיום, תחליפי ההנקה משמשים תחליף הולם לחלב האם אצל נשים שאינן מיניקות. חשוב לומר: הנקה טובה וחשובה, וזה נהדר להיניק. אבל אם לא, גם זה בסדר גמור".

בשורה התחתונה: בעשר הדיברות לאם המיניקה שמנו לב לדיברה מספר 10: "היניקי כל עוד הדבר טוב לך ולתינוקך".

5. לישון איתו או בלעדיו? 

הדילמה: האם להלין את התינוק בחדר משלו, בעריסה בחדר השינה, או במיטת ההורים?
אורית, אמא לשני בנים, מספרת: "הילד הראשון נכנס ישר לתוך חדר מהחלומות, ומהר מאוד החליט שכל הברווזים המעוצבים שהכנו לו אינם מעניינים אותו. תוך כמה לילות כבר היה ברור שהוא ישן בעגלה צמוד למיטה שלנו. כשהגזים התחילו הוא עבר לישון צמוד אליי, כי רק כך הייתי מצליחה לתפוס כמה שעות שינה. עם הילד השני כבר לא התרגשנו: מראש, הכנו עריסה קטנה צמודה, את הברווזים השארנו לשלב מאוחר הרבה יותר".

פרופ' אבי שדה, מומחה להפרעות שינה מאוניברסיטת תל אביב ומחבר הספר "לישון כמו תינוק", סבור כי שינה משותפת עם ההורים, בתוך המיטה, היא מסוכנת ואסורה. "אני חושב שהבטיחות היא נושא ראשון במעלה, ולישון ממש בתוך מיטת ההורים זו סוגיה בטיחותית. מקרים כאלה נפוצים יותר ממקרי מוות בעריסה, ולכן ארגוני הבריאות אינם ממליצים על כך".

בשורה התחתונה: מומלץ בהחלט לישון באותו חדר עם התינוק, אך לא באותה מיטה.

6. לתת לו מוצץ? 

הדילמה: האם להציע לתינוק מוצץ, ואם כן - מתי לעשות זאת?
אמהות רבות מספרות שעם התינוק הראשון הן לא ראו במוצץ משהו שכדאי להתעקש עליו, ואילו בתינוקות הבאים הן השקיעו מאמץ רב יותר בשכנוע התינוק למצוץ מוצץ. אין ספק שעצם קיומו של אביזר שעשוי להרגיע את התינוק, מרגיע גם אותנו, ההורים. מצד שני, למה "לדחוף" לתינוק הרך משהו לא טבעי, ולא משנה כמה יפה וצבעוני הוא נראה?
שיין סבורה כי מוצץ הוא לא יותר מאשר תחליף שד. "לתינוק יונק יש סיפוק ליצר המציצה שלו, ותינוקות שיונקים באופן חופשי אינם זקוקים למוצץ. לפי מחקרים, מוצץ עלול לפגוע ביניקה ולכן עדיף שלא לתת מוצץ לתינוק במהלך ששת השבועות הראשונים, לפני שההנקה מתבססת.
נופר דווקא מזכירה את המלצת משרד הבריאות להשתמש במוצץ כאמצעי מניעה נגד מוות בעריסה. רונית שרף, פסיכולוגית התפתחותית ומרצה לפסיכולוגיה בסמינר הקיבוצים, מדברת בעד המוצצים: "המוצץ הוא פתרון לנחמה. לדעתי זהו לא פתרון הרסני, אבל מגיל שנתיים-שנתיים וחצי הוא הופך להיות הרגל מיותר".

בשורה התחתונה: אם יש לך זמן להיניק לא רק כשהתינוק רעב אלא גם כשהוא זקוק לנחמה, את יכולה לוותר על המוצץ מראש. אם את רוצה עוד אפשרות להרגעה, המוצץ יכול לעזור.

7. על הבטן או על הגב? 

הדילמה: באיזו תנוחה להשכיב את התינוק: על הגב? על הבטן? ואולי על הצד?
אגדה אורבנית מספרת שבכל שנה הנחיות משרד הבריאות בנושא משתנות. אמא אחת לארבעה ילדים נשבעת שעם כל ילד היא קיבלה הנחיות שונות. אז איך משכיבים את התינוק?
שרון רוזינר-פרוכטר, פיזיותרפיסטית התפתחותית ממכון שיח-סוד בירושלים, עושה סדר: "כשמדובר על שינה, התינוק צריך לישון על הגב בדיוק כפי שמנחים אותנו בטיפת חלב. בזמן שהתינוק ערני, חשוב שהוא יחווה מגוון של תנוחות ויעבור את כל צורות השכיבה.
רוזינר-פרוכטר מוסיפה כי חשוב לדעת גם על איזה משטח להשכיב את התינוק. "המשטח לא צריך להיות רך מאוד, אלא קשיח יותר".

בשורה התחתונה: לא נעים להגיד, אבל התנוחה המומלצת עלינו היא בדיוק התנוחה שבה התינוק שלנו ישן הכי טוב.

8.  להרגיע בידיים? 

הדילמה: האם בכל פעם שהתינוק בוכה, עלינו להרים אותו ולנסות להרגיע על הידיים?
ברור שכן, מה, לא? מסתבר שגם בשנות האלפיים, כשאת מסתובבת עם תינוקך הבוכה על הידיים ומרגישה כמו אם השנה, את יכולה למצוא את עצמך סופגת הערות בנוסח: "היי, אחר כך הוא ירצה על הידיים כל הזמן". האם הסבתות צודקות? האם לא כדאי להרגיל תינוק לקבל חיבוק וידיים? דעת המומחים שונה:
שרף: "להרגיע תינוק בוכה? כן, כן וכן! לא צריך בהכרח להרים את התינוק בכל פעם שהוא בוכה, אבל הוא חייב לדעת שלבכי שלו יש היענות". 
היימן: "אני מאמינה בחינוך, לא באילוף. נכון שאפשר להרגיל תינוקות לכך שלא ניגשים אליהם מיד, אבל יש לכך מחיר שאותו משלם התינוק".

ומה עושים כשהתינוק לא נרגע גם לאחר שהרמנו ונדנדנו?
"אנחנו לא צריכים להילחם בבכי. אנחנו גם לא חייבים להרגיע בכל מחיר, או להרגיש שאנחנו נכשלים כשהתינוק לא מפסיק לבכות. הילד לא זקוק לנו כדי שנפסיק את הבכי שלו", אומרת היימן. "הוא זקוק לנוכחות שלנו, לידיעה שהמצוקה שלו גרמה לנו לבוא ולהיות איתו".

בשורה התחתונה: אין בכי בלי סיבה. יש רק סיבות שאנחנו לא מבינים. אנחנו לא חייבים להצליח להרגיע את הבכי, אבל אנחנו כן צריכים לספק לתינוק נוכחות תומכת ומנחמת.

9. חיסונים: כן או לא? 

הדילמה: האם לתת לתינוק את כל החיסונים, או רק את חלקם? ואולי לא לחסן בכלל?
פעם השאלה הזו לא נשאלה. עשינו כמו כולם וחיסנו את כל החיסונים. בשנים האחרונות, בעיקר מול העלייה הלא מובנת במספר הילדים שלוקים באוטיזם, נשמעים קולות אחרים.

ד"ר הר-גיל: "תכנית החיסונים היא בסיס בריאותי ויש לה משמעות רבה לחיי התינוק. מחלות רבות שלא קיימות יותר בעולם נעלמו בזכות החיסונים האלה. אני סבור שתוכנית החיסונים של טיפת חלב חשובה. היא קיימת שנים רבות והיא עובדת היטב".
ד"ר חיים רוזנטל, רופא והומיאופת ומי שעומד מאחורי טיפת חלב טבעית - "טיפה מן הטבע" ואתר "מדירוז", חושב אחרת. "ההורים מקבלים את דעת המערכת שהחיסונים בטוחים לגמרי, כאילו הייתה פסק הלכה. החיסונים אינם בטוחים לגמרי ואני מבקש מכל הורה ללמוד היטב את הנושא לפני שהוא מקבל את ההחלטה אם לחסן או לא".

בשורה התחתונה: לימדו את הנושא, בדקו את האפשרויות הקיימות והימנעו ממתן חיסונים בתקופות של שינוי ומתח.

אמא אחרי לידה עם תינוק בן יומו (צילום: ויקיפדיה)
מזל טוב, נולד לך תינוק ושק של דילמות | צילום: ויקיפדיה
10.
אמא/ מטפלת/ משפחתון? 

הדילמה: מי יטפל בתינוק היקר שלנו בתום חופשת הלידה?
בעולם מושלם, הורים היו נשארים שנתיים בבית עם כל ילד, ובנוסף גם מרגישים נינוחים, מסופקים וכמובן לא לחוצים כלכלית. במציאות, גם האירוע הגדול הזה בחיינו אינו מאפשר לנו לשכוח את השגרה הלוחצת למשך יותר מכמה חודשים. הופ, נגמרה לה חופשת הלידה המגוחכת באורכה, ומה עושים עכשיו?
היימן סבורה שהתינוק צריך להישאר בחיק המשפחה, גם במחיר של ויתורים והקרבות מצד ההורים.
שרף סבורה כי בראש סדר העדיפויות יש לשים את איכות הטיפול. "בעבר חשבתי שמטפלת היא הפתרון הטוב ביותר אחרי אמא, היום אני חושבת אחרת", היא אומרת. "לפעמים התינוקיות טובות מאוד ונותנות לתינוק מענה רגשי והתפתחותי ברמה גבוהה מאוד, ותחת פיקוח. בתינוקיות טובות ישנו יחס של מטפלת אחת לשלושה תינוקות, וגם גודל הקבוצה חשוב: שמונה זה טוב, 12 – סביר".

בשורה התחתונה: אם אפשר, הכי טוב בבית. אי אפשר בבית? חפשו קבוצה קטנה ודמות מטפלת איכותית וחמה, שהתינוק יוכל להיקשר אליה בביטחון.

המלצת המערכת

נולד לכם תינוק, נולדתם מחדש בתור הורים. מזל טוב! הדילמות שתיתקלו בהן יהיו רבות מעשר, ולא יסתיימו לעולם. המלצתנו: לכו על תחושת הבטן שלכם. הרי בלי הבטן, לא הייתם הורים כלל. אז הקשיבו לעצות, אבל לכו על תחושת הבטן. אתם הרי מכירים את התינוק שלכם הכי טוב. אתם אלו שתדעו מה עושה אותו בריא ומאושר.

הכתבה התפרסמה באתר ifeel. לקבלת גיליון במתנה לחצו כאן