כולם מדברים על נס הבריאה (שהוא ללא ספק פלא קיומי בלתי ניתן להסבר), אבל מה לגבי כל מה שתינוק מצליח ללמוד בשנה הראשונה לחייו? מיצור מתוק וקטן שאינו יודע דבר בעולם הזה הוא גדל להיות אדם קטן שהולך (או מדדה במרחב), יודע לאחוז בכפית ולהכניסה לפה במהירות כשהוא מזהה שיש עליה ממרח אהוב וטעים, מסוגל לאתר מוצץ בחשיכת הלילה, מבין שכדי להשיג משהו בעולם הזה עליו להשמיע את קולו, יודע לתת את חיוך הצ'ארמר שלו כדי לקבל עוד נשיקה מאמא או אבא או סבא או סבתא ועוד. זה מדהים כמה ששנה אחת היא משמעותית.

אז מתי התינוק הממוצע (לא שלכם כמובן, שלכם גאון ויפה ומיוחד וייחודי, כן) אמור לעשות את כל אלו ומהו הפרט שאתם באמת רוצים שיהיה לצידכם בנקודות הציון החשובות הללו (מלבד מוצץ, ברוב המקרים)? הנה כמה טיפים.

עד שלושה חודשים: שלב הגזים
כדאי שיהיה לכם: מנשא/כדור פיזיו

זה לא קורה לכולם, אבל רבים נאלצים להתמודד עם התופעה המאוד לא נעימה הזו. הופעת גזים מלווה לרוב בבכי עז, חזק, רצוף ומתמשך – לעתים זה ענין של שעות. הסיבות רבות: יכולת הסתגלות לחיים שמחוץ לרחם, אלרגיה לחלב, חיידקים ועוד. בפועל, כשזה קורה – אתם מוצאים את עצמכם עוטפים את התינוק הרך, מניעים את עצמכם ברחבי הבית, מחליפים משמרות ובעיקר מקווים שזה ייגמר ומהר, לטובת התינוק הכאוב וגם לטובת הגב השבור שלכם.

הבשורה הטובה היא שזה יחלוף לרוב עד גיל שלושה חודשים ויישאר כזיכרון ישן. אבל בזמן הזה, חשוב שתקלו על עצמכם. כדאי מאוד שיהיה לכם מנשא בד נוח עם תמיכה בגב לכל הרגעים הללו. תנוחת העובר בתוך המנשא והקירבה אליכם מאוד מרגיעה את התינוק ומאפשרת לכם להמשיך לנוע ולעשות דברים תוך כדי. ישיבה על כדור פיזיו בתוספת קפיצות מאוד מסייעת גם כן למצב. כמו גם שלל תנוחות ועיסויים.

עיסוי בטן לתינוק (צילום: Shutterstock)
צילום: Shutterstock

חודשים ראשונים: שלב הבהייה, מיקוד הראייה ואחיזת הראש
כדאי שיהיה לכם: פוף/משטח רך

בשלב הראשוני לחייו של התינוק הוא בעיקר ישן, אוכל ובזמן הערות שלו – בוהה. זה הזמן גם שהוא מתחיל לרכוש שליטה בסיסית על ראשו ולומד אט אט להחזיק אותו בעזרת שרירי הצוואר וחיזוק חגורת הכתפיים. לשלב הזה לא צריך הרבה מלבד סבלנות וערימות של קפה עבור ההורה, אבל עבור התינוק – כדאי מאוד שתניחו לו משטחים עליהם יוכל לבלות את יומו, מלבד המשטח האידיאלי שהוא כמובן הידיים שלכם. אנחנו מדברים על פוף שמיועד להעניק תמיכה, להתאים עצמו לגוף התינוק ולעטוף אותו. ישנם פופים שמגיעים עם רצועת בטיחות כך שהתינוק חלילה לא ייפול, אם כי קשה מאוד לצאת מהפוף ויעידו על כך שלל מבוגרים שניסו לעשות זאת. כמו כן, הפוף נוח מאוד, נעים וגדל עם התינוק והופך למשחק. גם משטחים רכים כמו מזרנים או "אוניברסיטה" הם מענה נפלא לכל רגעי חיזוק חגורת הכתפיים.

שבוע 6-8: החיוך הראשוני
כדאי שיהיה לכם: בובות חייכניות, אנרגיות שיא ומצלמה מדי פעם

החיוך הראשון של בתי היה כשהייתה בת שבוע, לאחר שיועצת הנקה הגיעה להדריך אותי בביתי. בתי סיימה הנקה (איכותית) ולפתע שחררה לעולם חיוך יפהפה. אמרתי למדריכה: "טוב, זה חיוך לא רצוני, הא?" והיא אמרה לי משפט שלעולם לא אשכח: "רצוני או לא, אני מאמינה שכשלמישהו טוב – הוא מחייך". וזה מה שקרה. יחד עם זאת, החיוך הראשוני מגיע לרוב סביב גיל חודש וחצי-חודשיים והוא לא מפסיק. לראות את התינוק הבוהה/הבוכה לפתע שולח חיוכים לעולם, אלו הם רגעי אושר עילאיים.

אז מה כדאי שיהיה לכם? בובות מחייכות מסביב ומדי פעם מצלמה בשלף (ללא פלאש) ועדיף בווידיאו. תמונות זה נפלא, אבל סרטוני וידיאו שניתן גם לשמוע את הקול המתוק – הם אלו שייזכרו וייחקקו עמוק יותק בסרטון הבר/ת מצווה של הקטנטנים.

תינוק עטוף בבד כחול (צילום: FamVeld, Shutterstock)
תינוק עטוף בבד כחול | צילום: FamVeld, Shutterstock

גיל 3-6 חודשים: שלב הטעימות והזחילה
כדאי שיהיה לכם: צעצועים מעודדי זחילה, וניש קליה מולטי פאוור

זה קורה פתאום ביום אחד. השארתם את התינוק במקום מסוים, ומצאתם אותו במקום אחר, לעתים הפוך. הקטנצ'יק הזה מתחיל לגלות עצמאות והימצאות במרחב. במקביל הוא גם מתחיל לצרוך מזון אחר. כבר לא רק חלב אם/חלב מבקבוק. השלבים האלו הם שלבים שדורשים מאתנו, ההורים, חדות עין ויכולות במטבח. וזה גם בהכרח אומר שאותם בגדים נקיים שהצלחתם לשמור עליהם באופן יחסי (אם לא מחשיבים למשל פליטות וקקי גב), הרי שהיום – הבגדים הללו עוברים מהפך, כתמי מזון ושאריות אבק על הברכיים.

אז מה אתם צריכים? מבחינת הזחילה, עודדו את התינוק עם צעצועים מעודדי זחילה שישלהבו אותו להמשיך בדרכו ואל תמהרו לקרב לו כל דבר. אתגרים זה טוב, תשאלו את שמלא.

מבחינת המזון, כל מה שיעזור לכם לאדות ולמעוך – הוא כמובן מוצר חובה בבית.

לטובת הזחילה והאוכל המוצק: תוסף כביסה שיסיר את כל הכתמים הקשים וישמור על צבעוניות הבגדים. וניש מולטי פאוור היא פורמולה חדשה מבית וניש שנועדה לשימוש כתוסף בכל הפעלה של מכונת כביסה, ומגלמת בתוכה 4 יתרונות במוצר אחד: הסרת כתמים אפקטיבית, נטרול ריחות לא נעימים, שמירה על צבעוניות הבגד והשמדת 99.9 אחוז מהחיידקים. כל אלו מתכנסים בסוף לתועלת נוספת ומרכזית של הארכת חיי הבגד. מוסיפים כפית מדידה אחת לתא חומר הכביסה בנוסף לחומר הכביסה הרגיל וזה הכל.

תינוק אוכל (צילום: Shutterstock)
תינוק אוכל | צילום: Shutterstock

חצי שנה ומעלה: בקיעת השיניים
כדאי שיהיה לכם: נשכנים וג'ל הרגעה

זוכרים את הגזים? ובכן, קבלו את אחותם הבוגרת: בקיעת השיניים. סביב גיל חצי שנה, הבית מתחיל לקבל צורה של אוקיינוס כתוצאה מריור יתר של התינוק. תהליך בקיעת השיניים נמשך לרוב עד גיל 3 כשבמסגרת תקופת הזמן הזה, התינוק יצמיח 20 שיניים. לרוב מדובר בתקופה שתלווה בחוסר שקט ממושך, בכי, כאבים וכאמור הפרשה של רוק וחניכיים נפוחות. לצערנו, אי אפשר להימנע מהכאב אבל בהחלט תוכלו לסייע לתינוק המתוק והכאוב באמצעות ג'לים למריחה מקומית ועיסוי עדין של החניכיים בעזרת אצבע נקייה. כמו גם נשכנים, רצוי קרים. המשחק עם הנשכן הקר/קפוא למעשה מסייע לכווץ את כלי הדם בחניכיים ובכך להפחית כאבים.