זמן קצר לאחר שניסתה לברוח מהרשויות ולחמוק מלתת את הדין על מעשיה, נפתח היום (ג') משפטה של אירמגרד פורכנר, בת ה-96 המואשמת בסיוע רצח של יותר מ-11 אלף בני אדם בתקופת השואה. פורכנר, מקוויקבורן, צפון גרמניה, תישפט כנערה, לאחר שהתברר שעבדה בצעירותה כמזכירה במחנה הריכוז שטוטהוף.

פורכנר הייתה בת 18 כשהחלה את עבודתה כקלדנית במחנה הריכוז, שנבנה בסמוך לגדנסק, פולין. היא עבדה ישירות תחת הקומנדנט, פול-ורנר הופה (Hoppe). "על פי החשד, היא סייעה ברצח השיטתי של כל אלו שנאסרו במחנה, בין יוני של 1943 ועד אפריל של 1945", נמסר מצוות התביעה, שמעריכה שמדובר ב-11,430 קורבנות שאיבדו את חייהם בתקופה זו.

כזכור, הפרשה קיבלה תפנית דרמטית אחרי שדווח שהקשישה לא הופיעה בבית המשפט בתאריך הקודם שנקבע לה, לאחר שברחה מביתה ונמלטת מהרשויות. זמן קצר אחרי היעלמותה, התברר שפורכנר ניסחה מכתב ובו ציינה שאין בכוונתה להופיע במשפט שלה. "אני לא מתכוונת להופיע באולם הדיונים בגלל גילי המופלג והמגבלות הפיזיות שלי", כתבה. "אבקש שהסנגור שלי ייצג אותי. ברצוני לפטור את עצמי מהמבוכה הזו ולא להפוך לבדיחה של המין האנושי". 

אירמגרד פורכנר (צילום: getty images)
אירמגרד פורכנר בבית המשפט | צילום: getty images

פורכנר נתפסה במהרה, נעצרה ושוחררה למעצר בית. למרות הזעם הציבורי, דוברת בית המשפט לא ציינה באלו תנאים שוחררה פורכנר לביתה וכיצד ינוטרו תנועותיה. לאור בריחתה, רבים טענו שאם הקשישה חזקה מספיק בשביל לברוח מביתה, היא גם מסוגלת להישפט על מעשיה כנערה. היום הגיע הרגע לו ייחלו רבים שעקבו אחרי הפרשה.

כצפוי וכפי שעשו קשישים לפניה שעמדו על משפט בגין פשעים שביצעו בשואה, פורכנר הגיעה לבית המשפט על ידי ליווי של צוות רפואי, ונכנסה לאולם קשורה לכסא גלגלים של בית חולים מקומי. היא הופיעה עם מסיכה, משקפי שמש גדולות ומטפחת שכיסתה את רוב פניה. המואשמת מוקמה מאחורי תא זכוכית, כשמצדדיה ומאחוריה אבטחה כבדה.

לפי דיווח של סוכנות הידיעות הגרמנית DPA, פורכנר תטען להגנתה שלא הייתה מודעת לרציחות שהתרחשו בזמן שעבדה במחנה.

מחנה הריכוז שטוטהוף פעל מתחילת מלחמת העולם ה-2 בספטמבר 1939 ועד לשחרור המחנה על ידי הצבא האדום בינואר 1945. מספר האסירים שהובאו למחנה לאורך אותם שנים עומד על יותר מ-110 אלף, מתוכם יהודים, פולנים ואסירי מלחמה. לאורך השנים, מתו במחנה הריכוז יותר מ-65 אלף כתוצאה מהוצאות להורג ותנאי המחייה האכזריים – ומתוכם 28 אלף יהודים.

פורכנר הגיעה למחנה בצעירותה ושם הכירה את בעלה, קצין ה-SS היינץ פורקנר. פורכנר העידה פעמיים בעבר על תפקידה בשטוטהוף – בשנים 1954 ו-1962. בשנת 1954 אמרה בעדותה שכל התכתובת עם המשרד הראשי למשק ומנהל ה-SS עברה דרך שולחן הכתיבה שלה. לדבריה, המפקד הופה היה מכתיב לה פעמיים ביום ונותן לה הודעות להעביר ברדיו. פורכנר טענה גם אז ש"לא הייתה מודעת" למכונת ההרג שפעלה במחנה במהלך שירותה.