רשות החירום הלאומית (רח"ל) במשרד הביטחון והשירות המטאורולוגי פרסמו היום (ראשון) תרחיש ייחוס לאומי למזג אוויר קיצוני בשל משבר האקלים. על פי התרחיש המפורסם, בחודשי הקיץ ייתכנו שני גלי חום שבהם תגיע הטמפרטורה עד ל-49 מעלות. משך כל גל חום יהיה בין שלושה לארבעה ימים.

רח"ל אחראית על גיבוש מפת האיומים שאליהם צריכים במשרדי הממשלה וגופי החירום להיערך. באחריותה נמצאים כל האיומים האזרחיים כמו רעידות אדמה ומשבר האקלים. ברשות ובשירות המטאורולוגי גיבשו בשנים האחרונות תרחישי ייחוס לנזקי מזג אוויר קיצוני כמו שיטפונות, הצפות, שרפות וגלי חום.

במשרד הביטחון מתריעים כי התמותה צפויה לעלות ב-8.5% מעל הממוצע וצריכת החשמל תעלה ב-10%. הסיכוי לשרפות יעלה וממוצע האשפוז עקב מחלות לב וכלי דם יהיה גבוה ב-10–15%. שיאם של גלי החום עשויים להגיע בחודשים יוני עד ספטמבר. גל חום מוגדר כך רק כאשר מדובר על 3–4 ימים עם טמפרטורות מעל הממוצע באופן ניכר, אך לרוב מדובר על כעשרה ימים חמים מאוד.

חוף הים של תל אביב (צילום: מרים אליסטר, פלאש 90)
צילום: מרים אליסטר, פלאש 90

על פי תרחישי הקיצון שאותם ניתחו ברשות, גלי החום צפויים בכל הארץ כאשר בעמקי המזרח ישררו התנאים הקיצוניים ביום ואילו בפסגות ההרים התנאים הנוחים ביותר. עוד הדגישו שם כי יש להתכונן למצב של שני גלי חום באותו חודש כשבכל אחד מהם תגיע הטמפרטורה במישור החוף ליותר מ-35 מעלות עם 50% לחות, בהרים ל-42 מעלות, בנגב ובעמקי הצפון ל-44 מעלות ואילו בבקעת הירדן בערבה תגיע הטמפרטורה ל-49 מעלות.

ברח"ל מסבירים כי ניתן לעיתים לחזות את גל החום כחמישה ימים לפני המועד אך במידה ומדובר בגל חום ממושך, התמונה המלאה יכולה להתקבל רק בסמוך אליו. גל חום קייצי מאופיין בהרים ובפנים הארץ בטמפרטורות גבוהות מאד עם לחות יחסית נמוכה ובמזג אוויר הביל במישור החוף ולעיתים גם בשפלה. עומסי חום שוררים כמעט בכל שעות היממה.

ראש רח"ל במשרד הביטחון, תא"ל (במיל') יורם לרדו: "תרחיש הייחוס המופץ בימים אלה למשרדי הממשלה מציג את המשמעויות הנובעות מאירוע המוגדר כ"חמור סביר". התרחיש הוא מסמך מחייב ומהווה בסיס להיערכות משרדי הממשלה, גופי התכנון והגופים האופרטיביים. הוא מציג את התקופות בשנה המועדות לגלי חום, את התדירות הצפויה, את מפות החום, את טמפרטורות השיא הצפויות בכל נקודה בישראל ואת המשמעויות שאליהן יש להיערך- החל מעלייה בצריכת החשמל ובסיכון לשרפות ענק ועד לעלייה משמעותית בהיקפי התחלואה והתמותה".