כחודשיים חלפו מאז פטירתו של דיוויד בנט בן ה-57, האדם שבגופו הושתל לראשונה בעולם לב חזיר, בניתוח ניסיוני ומהפכני. בנט שרד עם ליבו החדש שבועות ספורים בלבד, עד שמת מסיבה שאיננה הייתה ידועה - עד היום (ראשון). נתיחה שבוצעה לאחר המוות העלתה חשד לקיומו של נגיף מסוג "ציטומגלווירוס חזירי" הגורם לזיהום נפוץ בקרב חזירים.

"אנחנו מתחילים להבין מדוע הוא מת", סיפר ד"ר ברטלי גריפית', המנתח שביצע את ההליך החדשני בגופו של בנט. "הנגיף אולי היה השחקן שהניע את כל העניין הזה". ההשתלה שבוצעה בתחילת חודש ינואר עברה בהצלחה, ולפחות בהתחלה, העתיד נראה מבטיח. עם זאת, תוך מספר שבועות החלה החמרה במצבו של בנט, עד שנפטר מוקף במשפחתו וחבריו.

פריצת דרך רפואית-מדעית: לב חזיר הושתל באדם (צילום: AP)
הצוות הרפואי במהלך הניתוח | צילום: AP

גריפית' טוען כי כבר לאחר שלושה שבועות נמצא חשד לקיומו של הנגיף במערכת החיסונית של בנט, אך מכיוון שהיה ברמות נמוכות מאוד, הרופאים סברו כי הממצאים מעידים על חריגה תקינה בבדיקה. שבועות אחר כך, לאחר שבנט כבר לא היה בין החיים, ביופסיה שנלקחה מגופו העלתה כי לב החזיר סבל מזיהום.

"באופן אישי אני חושד שבנט פיתח את תסמונת הדליפה הנימית שגרמה לבצקת בליבו, עד שלבסוף נכנס לאי-ספיקת לב דיאסטולית קשה ובלתי-הפיכה", גריפית' הוסיף. "למרות שהנגיף לא מסוגל להדביק תאים אנושיים, ייתכן שהוא גרם לסיבוכים עם הלב עצמו, מה שגרם לתגובה חיסונית מסוכנת אצל בנט - בדומה לתסמונת שהופיעה בהשתלות לב חזיר ניסיוניות שבוצעו על בבונים".

גריפית' מבהיר כי בחזיר שליבו הושתל בבנט נערכו לפחות עשר התאמות גנטיות שונות, רובן נועדו למנוע ממערכת החיסון של בנט לתקוף את לב החזיר. מי שבחר לבקר בחריפות את הממצאים על מותו של בנט הוא ארתור קפלן, אתיקאי רפואי מאוניברסיטת ניו יורק: "זה דגל אדום גדול. אם הרופאים לא יכולים למנוע או לשלוט בזיהומים דומים - קשה להצדיק ניסויים כאלה. בנט נאחז בחיים ויכולתו להסכים או להפסיק את השתתפותו בהליך אינה ברורה".

ניתוח (אילוסטרציה: 123rf)
הניתוח הצליח, החולה מת | אילוסטרציה: 123rf

עם זאת, יש לזכור כי בנט היה אדם חולה מאוד שעמד בפני מוות בטוח אם היה מסרב לניתוח. "המטופל הזה היה מאוד חולה. אולי הנגיף תרם למותו, אבל הוא לא היה הסיבה היחידה", אמר יואכים דנר, וירולוג מאוניברסיטת ברלין.